De verschillen tussen Affinity Photo, Designer en Publisher en Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign

De verschillen tussen Affinity Photo, Designer en Publisher en Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign

Affinity Photo, Designer en Publisher is een reeks van drie professionele, creatieve programma’s voor het maken en bewerken van illustraties, foto’s, ontwerpen, drukwerk, technische tekeningen en veel meer. De software is een alternatief voor Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Affinity is voordeliger dan de apps van Adobe (er is geen abonnement) en doet op de meeste punten niet onder voor de Adobe-software en overtreft deze zelfs op sommige vlakken. Dit is het 2de deel van het 1ste hoofdstuk uit het boek Werken met de Affinity-Suite, geschreven door Mark van Heck en Marloes Otten. Wat zijn de verschillen tussen Affinity Photo, Designer en Publisher en Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign? Het eerste deel Aan het werk met de Affinity-suite lees je hier.

Als het gaat om creatieve software, is Adobe de standaard. Dus waarom zou u voor Affinity kiezen? Als u al met Adobe werkt, kunt u dan overstappen en uw documenten nog gebruiken? In deze blogpost vergelijken we de twee soorten software en bekijken we wat u wel en niet kunt uitwisselen.

Kosten en programma’s

Een volledig Adobe-abonnement kost ruim zestig euro per maand (zomer 2023), met kortingen voor studenten en personeel van educatieve instellingen. U kunt dan gebruikmaken van meer dan twintig programma’s voor beeldbewerking, ontwerp, webdesign, animatie, videobewerking en meer. Als u het abonnement stopt, kunt u de programma’s niet meer gebruiken. Affinity bestaat uit drie programma’s: Photo, Designer en Publisher. Als u ze alle drie koopt, betaalt u eenmalig ongeveer 180 euro, maar er zijn vaak tijdelijke kortingen voor iedereen. U kunt ze na aanschaf onbeperkt blijven gebruiken. Gewone updates zijn gratis en toekomstige grote updates zijn niet verplicht.

De Affinity-programma’s zijn alternatieven voor de drie Adobeprogramma’s die te maken hebben met foto- en beeldbewerking, illustratie en grafische vormgeving:

  • Affinity Photo is vergelijkbaar met Adobe Photoshop;
  • Affinity Designer is vergelijkbaar met Adobe Illustrator;
  • Affinity Publisher is vergelijkbaar met Adobe InDesign.

Bij de vergelijking hierna kijken we dan ook alleen naar deze drie Adobe-programma’s.

Verschillen tussen Affinity en Adobe

Functionaliteit

Bijna alle functies in de drie genoemde Adobe-programma’s hebben een equivalent in Affinity en andersom. Ze ontlopen elkaar nauwelijks als het gaat om foto- en beeldbewerking, ontwerp, illustratie en vormgeving. Er zijn wel verschillen in de extra’s. Zo is het in Photoshop wel en in Photo niet mogelijk om te animeren. In InDesign kunt u meer met interactieve elementen doen dan in Publisher. De Affinity-programma’s bieden dan weer meer mogelijkheden ten aanzien van het automatisch exporteren van delen van documenten, schaalbaar ontwerpen, isometrie, gebruik van rechtenvrije afbeeldingen en het bewerken van pdf’s.

Taal

Affinity is beschikbaar in verschillende talen, maar niet in het Nederlands. U bent dus aangewezen op een Engelse versie. De Adobeprogramma’s kunt u wel in een Nederlandstalige versie installeren.

Snelheid en gebruiksvriendelijkheid

Affinity is nieuw ontworpen, vooral met het oog op snelheid en gebruiksvriendelijkheid. De programma’s ogen en voelen wat minder log dan de Adobe-varianten. Grote bestanden openen sneller, de interface is overzichtelijker en slimme previews laten u zien wat er gaat gebeuren voordat u een actie uitvoert.

Ondersteuning en uitbreiding

Voor Adobe zijn veel boeken, uitgebreide onlinedocumentatie en tutorials in alle talen beschikbaar, ook in het Nederlands. Verder zijn er veel plug-ins en scripts waarmee u de functionaliteit aanpast of uitbreidt. Voor Affinity is er vooralsnog minder beschikbaar. De officiële onlinedocumentatie en tutorials zijn van hoge kwaliteit, maar allemaal in het Engels. Er zijn veel minder plug-ins, scripts en bronnen en er is weinig Nederlandstalige literatuur. Maar daar doet dit boek wat aan.

Workflow en integratie

Naast de kosten is misschien de mate van integratie wel het belangrijkste verschil. Adobe-software bestaat uit gescheiden programma’s. De indeling is anders en u kunt bijvoorbeeld niet zomaar een InDesign-bestand in Photoshop of Illustrator bewerken of andersom. Bij Affinity is er verregaande integratie. Overeenkomstige functies als uitlijnen, exporteren, kleurbeheer, vervorming en veel meer werken precies hetzelfde in alle drie de programma’s. Belangrijker: de programma’s gebruiken één bestandsindeling, waardoor het mogelijk is om een document afwisselend in het ene en het andere programma te bewerken. Dat kan zonder het document te exporteren of opnieuw te openen. Dat heeft invloed op de manier waarop u werkt: de zogeheten workflow. Bij Adobe moet u van tevoren bedenken wat u wilt doen in welk programma. Vaak komen de eindresultaten, de geëxporteerde afbeeldingen, bij elkaar in bijvoorbeeld een InDesign-bestand. Bij Affinity maakt het niet zo veel uit  dan schakelt u eenvoudigweg over. U kunt in Publisher ‘gewoon’ even de Photo-gereedschappen erbij pakken om binnen een document een foto te bewerken.


Hetzelfde document in Affinity Designer (links) en Adobe Illustrator (rechts). De precieze indeling in beide programma’s hangt grotendeels af van persoonlijke instellingen.

Uitwisseling tussen Affinity en Adobe

Als u overstapt van Adobe naar Affinity, wilt u vast uw Adobebestanden kunnen bewerken. Als u begint met Affinity, is het soms handig om bestanden uit te wisselen met anderen die Adobe-software gebruiken. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Photoshop-bestanden

Een Photoshop-bestand (psd) kunt u in elk Affinity-programma openen, bewerken en exporteren. Daarbij blijven alle lagen, filters, effecten en andere zaken intact. U kunt daarbij het psd-bestand omzetten in een Affinity-bestand, maar dat hoeft niet: u kunt ook direct psd-bestanden bewerken en opslaan, zonder ze te importeren en te exporteren. Uitwisseling met Photoshop gaat daardoor moeiteloos in beide richtingen. Ook buiten Photoshop zijn er trouwens veel programma’s die psd’s kunnen lezen en schrijven en ook hiermee kunt u dus uitwisselen van en naar alle Affinity-programma’s.

Illustrator-bestanden

Ook Illustrator-bestanden (ai) kunt u openen en bewerken in alle Affinity-programma’s. Teksten, lagen, groepen en effecten blijven daarbij intact. Maar, eenmaal bewerkt, kunt u ze niet exporteren als Illustrator-bestand. Om een Affinity-bestand in Illustrator te verwerken, moet u het exporteren als svg of pdf. Deze bestanden kan Illustrator wel lezen en bewerken, maar de omzetting is niet altijd perfect: soms gaat er informatie verloren.

InDesign-bestanden

De standaard indd-bestanden van Adobe InDesign kunt u niet openen in Affinity. Wel kunt u vanuit InDesign exporteren als idmlbestand. Dit kunt u openen in Affinity Publisher. Als u het daar opslaat (dus als Publisher-bestand), kunt u het daarna ook openen in de andere Affinity-programma’s. Andersom kan InDesign geëxporteerde bestanden uit Affinity (bijvoorbeeld als pdf of svg) wel plaatsen, maar niet bewerken.

Pdf

Ook pdf-bestanden kunt u openen in Affinity. Met name in Affinity Publisher gaat het bewerken van pdf’s gemakkelijk. Bij de meeste pdf’s kunt u teksten, objecten, lagen en andere elementen gewoon aanpassen. Als u een document uit een ander programma dus om wat voor reden niet kunt openen, dan is een export naar pdf-indeling vaak een oplossing.

Dit zijn de verschillen tussen Affinity Photo, Designer en Publisher en Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. In de vorige blogpost kun je lezen hoe je aan het werk gaat met de applicaties uit de Affinity-suite.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.