2023: het jaar van de doorbraak van AI

2023: het jaar van de doorbraak van AI

Als 2023 ergens het jaar van was, was het wel het jaar van de doorbraak van AI, Artificial Intelligence. Van KI, Kunstmatige intelligentie, niet te verwarren met Kunstmatige Inseminatie. ChatGTP en DALL-E werden veel gebruikte hulpmiddelen, niet alleen voor nerds, maar voor iedereen die een computer kon bedienen. Google begon wat stuntelig met AI-toepassingen, maar Bard kan zich tegenwoordig meten met ChatGPT. Ook Adobe bleef niet achter met AI in Photoshop, met Firefly. En AI in veel veel Adobe-applicaties. Volgend jaar lijkt het jaar te worden van AI in de besturingssystemen. Apple is er druk mee en Microsoft komt met Windows 12 waarin een belangrijke rol is weggelegd voor AI. Allemaal rozengeur en maneschijn? Wie zal het zeggen…

De goede zoon

In 2018 verscheen De goede zoon van schrijver Rob van Essen. We hadden in 2018 nog geen ChatGPT. Er waren wel wat chatbots, die je eigenlijk nooit echt antwoord gaven. Ik herlas De goede zoon afgelopen dagen tijdens mijn herstel van een flinke griep. In het boek, dat voor een groot deel gaat over de relatie tussen de verteller zijn net overleden moeder, maakte die verteller een reis met een zelfrijdende auto. De auto wordt ‘bestuurd’ door Jerôme, een zeer intelligente chatbot, die veel meer kan dan de huidige generatie chatbots. Met Jerôme kun je échte gesprekken voeren. Jerôme weet ook alles van de gesprekspartner en merkt bijvoorbeeld op dat de hartslag van de gesprekspartner versnelt en kan daar op reageren.

Mooi, grappig en eng

Het lijkt nu wel of je een gesprek kunt voeren met ChatGPT, maar een echt gesprek wordt het – nog – niet. ChatGPT of Bard geven antwoord op je vraag, maar weten verder niets van je af. Of wel dat moeten willen, dat Google gebruikt wat ze bij Google allemaal over me weten, dat is natuurlijk de vraag. Maar in De goede zoon weet Jerôme eigenlijk alles over De Verteller en kan daardoor een echt gesprek voeren met zinvolle vragen en antwoorden. In het boek werkt dat heel mooi, grappig en ook wel eng. Tijdens mijn griep zocht ik bij Google van alles op over wat ik voelde en waar ik last van had, maar een goed gesprek met Bard kon ik er niet over voeren.

Drie kwartier in de wacht

Ik weet ook niet of ik dat wel zou willen, praten met een bot die alles van me weet. Maar toch… Als je drie kwartier in de wacht staat bij de hartpoli met een vraag over je wild kloppende hart bij griep en je zou je vraag ook aan dokter Bard kunnen stellen, zou dat niet mooi zijn? Bard, die je slimme smartwatch uitleest, weet wat je medicijnen zijn en op basis daarvan een advies geeft, je eventueel antibiotica voorschrijft of zelfs 112 belt! Mooi toch, of ook eng? Deze week las ik dat dankzij de hulp van AI er eindelijk nieuwe antibiotica was gemaakt. Prachtig!

Copyrights

Deze week las ik ook dat de New York Times ChatGPT gaat sue-en vanwege inbreuk op de copyrights. Ook mooi. ChatGPT en Bard halen hun info veelal zonder te vragen uit allerlei bronnen. Die bronnen drogen natuurlijk op zo gauw er niemand meer iets uitzoekt en er over publiceert. Al die auteurs van Van Duuren die boeken schrijven over allerlei onderwerpen, hebben dat allemaal uitgezocht en voor de lezers helder gemaakt. Als ChatGPT of Bard dat allemaal tot zich nemen, kun je het ‘lekker’ online opzoeken en wie krijgt er voor betaald? Niet die auteurs. Het zijn allemaal kruimels uit die boeken die je als antwoord krijg op je online-vraag, niet het boek als geheel met veel meer antwoorden, maar ja, vertel dat maar aan die zoeker op internet. 

Heerlijk generatief vullen

Niet al te somber worden over AI… Wat een genot is het werken met generatief vullen in Adobe Photoshop en Firefly. Een foto die niet precies in de juiste verhouding is? Even generatief vullen en meestal heb je een bruikbaar resultaat. Een grappig of mooi plaatje boven een blogpost? Vraag maar aan Firefly! Even snel uitzoeken wat er nieuw is in Photoshop Elements of macOS Sonoma? Ik vraag het ChatGPT en ik krijg keurige, bruikbare lijstjes waaraan ik nog een beetje sleutel om een informatief en leesbaar stukje voor dit blog te krijgen.

Peace, love and understanding

Dit jaar was het jaar van de doorbraak van AI. En volgend jaar? Dan kan er ongetwijfeld nog meer met AI. Dan worden de beelden uit Firefly nog mooier, realistischer en leuker. Dan zijn de antwoorden van Bard en Bing nog beter. Of er volgend jaar vrede in Oekraïne en Gaza is, of er hard gewerkt wordt om de opwarming van de aarde tegen te gaan, wie zal het zeggen. Bard en Bing weten het in ieder geval niet. Stel die vragen maar eens aan ze. Voor volgend jaar wens ik jullie, lezers, stabiele computers, mooie back-ups, lekker werken in de software van jullie keuze en veel peace, love and understanding.

Meer lezen, meer weten over AI? Daar zijn boeken voor!

Bij Van Duuren Media verschenen die jaar verschillende boeken over de mogelijkheden van AI. Bob van Duuren schreef samen met ChatGPT twee boeken over ChatGPT: Hallo ik ben ChatGPT en Geavanceerd ChatGPT. Daarnaast maakte hij, samen met Bob Tmroff het boek
Kunstzinnige Intelligentie over het maken van beeld met Midjourney, Dall-E en Adobe Firefly. En er komt alweer een nieuw boek aan: 1000 ideale prompts voor werk, thuis en ontspanning voor een betere interactie met bijvoorbeeld ChatGPT. Ook verscheen het Handboek AI voor marketing en groei van Patrick Petersen.

Een gedachte over “2023: het jaar van de doorbraak van AI”

  1. Fijne, informatieve blog, Hans!
    In het verlengde hiervan is het misschien ‘n leuke tip om de nieuwe serie ‘A murder at the end of the world’ te bekijken. Daar noemen ze A.I. Alternative Intelligence. En de ChatGPT’s zijn ook geweldig verbeeld!
    Groetjes, Magda

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.