Nieuwe software en hardware in 2024

Nieuwe software en hardware in 2024

Wat staat ons, creatieve computergebruikers, in 2024 te wachten? Wat willen we dit jaar van onze soft- en hardware? Kopen we nieuwe hardware? Een nieuwe computer (Windows of Mac, of toch Linux?), camera, smartphone of een snelle ssd? Nieuwe software? Stap ik over van Lightroom naar andere beeldbewerkingssoftware? Stap ik over op Linux? Ik weet het niet. Dat zien we dit jaar wil.

Trouw aan Lightroom Classic

Qua hardware houd ik het op mijn nieuwe – tweedehands – Mac Studio. Die kan, daar ga ik vanuit, de komende jaren de updates van macOS wel aan. En wat software betreft, die draait met de M1 en die 32 GB-geheugen als een zonnetje. Ga ik overstappen van Lightroom Classic naar andere beeldbewerkingssoftware? Bijvoorbeeld naar DxO PhotoLab? Daarvan gebruik ik al tijden DxO PureRAW 3 als plug-in in Lightroom Classic en daar ben ik erg tevreden over. Met DxO PureRaw zet ik mijn hoge ISO-foto’s om naar DNG. De ruisonderdrukking is superieur en ook de lensvervormingen en afwijking worden prima gecorrigeerd. Die DNG bewerk ik dan in Lightroom. Dat werkt als een zonnetje op de Mac Studio, als ik het vergelijk met die trage iMac uit 2019.

Luminar

24 maanden Luminar Neoinclusief vakantieactiva voor € 79,-.

Helemaal naar DxO PhotoLab overstappen ga ik niet. Adobe werkt zo hard aan Lightroom en Photoshop, de vernieuwingen van afgelopen jaar zijn zo mooi, dus waarom zou ik? Luminar zie ik al een tijdje geen alternatief meer. Ook Luminar is overgestapt op een abonnementsvorm, met allerlei uitbreidingen waar je extra voor moet betalen. De manier waarop hun prijzen zijn gebaseerd, daar snap ik echt geen bal van. Een abonnement voor 24 maanden van € 426,- voor € 79,-? Een Holiday Assets Collection (in het Nederlands heet dan Verzameling van vakantieactiva) van € 187,- voor niks? Begrijp ik allemaal niets van. Luminar blijft echt leuke software, maar al mijn foto’s staan in de bibliotheek van Lightroom Classic en die bewerkingen krijg je nooit goed over naar welke andere beeldbewerkingssoftware dan ook.

Camera’s

Een andere camera zou kunnen. Mijn Fuji’s (een X-H1 en X-T2) lopen natuurlijk vreselijk achter op de X-T5 of X-H2, maar dat is een flinke investering. En waarmee maak ik de meest foto’s? Met mijn mobiele telefoon of met mijn ‘echte’ camera? Ik denk dat het fiftyfifty is. Ik heb een Pixel 6 Pro, een mobieltje dat misschien ook aan vervanging toe is. Ik zou graag de nieuwste Pixel 8 Pro willen, met nog betere camera’s en de AI die Google in die telefoon stopt. Maar ja, je kunt je geld maar een keer uitgeven…

Passkeys

Die passkeys werken echt nog niet overal, al ben je nog zo up-to-date met als je verschillende apparaten…

Wat ik dit jaar in ieder geval wil uitzoeken is het werken met passkeys. Met passkeys hoef je nooit meer een inlognaam en wachtwoord te onthouden, met de superveilige passkeys log je zonder problemen in op een site, je Apple- of Google-account of je bank. Passkeys… Ik probeerde er een paar maanden geleden al over te schrijven en probeer het werkend te krijgen tussen mijn verschillende apparaten, maar echt lekker werken deed het nog niet. Google promoot het gebruik van een passkey voor je Google-account, maar als ik denk dat ik die heb ‘geïnstalleerd’ dan vindt Google toch weer van niet. Nu ja, daar ga ik me de komende weken weer in verdiepen, wie weet krijg ik het goed aan de praat en kan ik er een prachtige, leerzame blogpost over schrijven.

Parallels

Op die Mac Studio installeerde ik ondertussen Parallels Desktop en daar draai ik nu Windows 11 mee. Dus ga ik ook over Windows 11 en later dit jaar over Windows 12 schrijven. Eerst Windows 11 weer een beetje beter leren kennen, bijvoorbeeld met het Handboek Windows 11. Zijn er bijvoorbeeld nog veranderingen in de app Windows Photos, waarover ik eerder op dit blog over de versie van Windows 10 schreef. Ik kan ook eindelijk Linux installeren onder Parallels, ook iets om beter te leren kennen. Anyway, er zal genoeg aan nieuws op ons afkomen dit jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.