Een hernieuwde kennismaking met Windows Foto’s

Als je aan ‘gratis’ foto-applicaties denkt kom je meestal op Apple Foto’s of Google Foto’s. Op Windows is er natuurlijk ook een applicatie die Foto’s heet: Windows Foto’s. Die applicatie heeft inmiddels ook heel veel mogelijkheden. Er worden automatisch Collecties en Albums gemaakt. Windows Foto’s heeft gezichtsherkenning en natuurlijk kun je je foto’s er ook in bewerken en delen. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. (Een eerste kennismaking vind je HIER.)

Foto’s importeren

De interface van Windows Foto’s.

Foto’s van Windows 10 houdt zelf zo’n beetje bij wat voor beeldmateriaal er op je PC verschijnt. De foto’s, het beeldmateriaal, in de map Pictures staan automatisch in Windows Foto’s. Als ik scans maak op mijn laptop, komen die automatisch in Foto’s terecht. Je kunt natuurlijk ook zelf foto’s toevoegen. Dat kan op verschillende manieren. Via een Map die je aan Foto’s toewijst, via een USB-apparaat of via wifi vanaf je mobiel. Dat laatste beschreven we al een keer op dit blog: Foto’s vanaf je mobieltje naar Windows Foto’s met Photos Companion. Als je op je PC een slot voor een SD-kaartje hebt, dat wordt dan gezien als een USB-apparaat. Je kunt aangeven welke foto’s geïmporteerd moeten worden.

Waterbelevenissen

De Collecties kunnen je inklappen. Boven de ‘opengeklapte Collecties, onder de ‘dichtgeklapte’ Collecties.

Je foto’s staan na import keurig op maand gesorteerd. Bovenaan zie je de menu’s voor Collecties, Albums, Videoprojecten, Personen en Mappen. Daaronder zie je -als je dat niet hebt verborgen – de Collecties als voor dat menu-onderdeel is gekozen. Dat kunnen allerlei Collecties zijn: Favorieten, Waterbelevenissen, Vrolijke bui (Collecties die door Windows Foto’s zelf worden samengesteld en van een naam zijn voorzien) en Collecties op datum. Je kunt die Collecties verbergen; dan zie je alleen je foto’s op volgorde van datum.

Bewerken en maken

Bewerken en maken…

Allereerst het Bewerken en maken. Dat geeft een hele hoop mogelijkheden: Bewerken, Tekenen, 3D-effecten toevoegen, Een video maken met muziek en Bewerken met Paint 3D. Voor deze 1ste hernieuwde kennismaking houden we het even op Bewerken. Bewerken betekent hier: Bijsnijden, filters, effecten toevoegen en nog veel meer. Je krijgt bij dit onderdeel de beschikking over het klassieke riedeltje voor het bewerken van foto’s. Bijsnijden en draaien, Filters en Aanpassingen. De filters zijn filters die je ook tegenkomt in de verschillende mobiele applicaties voor fotografie. De een nog mooier/lelijker dan de andere. Wil je de foto handmatig aanpassen dan ga je naar Aanpassingen.

Filteren in Windows Foto’s.

Aanpassingen

Kennismaking met Windows Foto's
Een foto bewerken in Windows Foto’s.

Bij Aanpassingen kun je snelle aanpassingen doen. In de balken Licht en Kleur kun je gaan schuiven. Bij Licht kun je de foto in één keer lichter of donkerder maken, waarbij – met kunstmatige intelligentie? – de aanpassingen slim worden gedaan. Bij Kleur kun je de verzadiging verhogen of de foto helemaal omzetten naar zwart-wit. Wil je niet op de grote stappen snel thuis manier werken, dan kun je Licht en Kleur openklappen. waardoor je Contrast, Belichting, Tint en Warmte enzovoort kunt gebruiken. Als je tevreden bent met je foto bewaar je de foto met de aanpassingen of sla je Een kopie op.

Vervolgens kun je de foto delen. Dat kan via mail, Twitter, Skype of via extra apps uit de Microsoft store. Bijvoorbeeld Instagram of Facebook. De extra mogelijkheden zul je dus uit de store moeten downloaden en installeren. Tot zover de basishandelingen in Windows Foto’s. Binnenkort op dit blog een vervolgafspraak met deze applicatie. Vooruit, een extraatje: 3d-effecten toevoegen met ballonnen:

Het ExpertHandboek Windows 10, door Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van DuurenWil je zo ongeveer alles over het gebruik van Windows 10 weten? Dan is er het ExpertHandboek Windows 10, door Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van Duuren. Ideaal om altijd bij de hand te hebben!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.