Foto’s vanaf je mobieltje naar Windows Foto’s met Photos Companion

Windows Foto’s is een gratis app die op elke Windows 10 installatie draait. Met de app kun je foto’s eenvoudig en snel op je PC bewerken en delen. Windows 10 is geen Lightroom, maar voor snelle, simpele aanpassing is het een prima applicatie. Je kunt met de Microsoft Photos Companion-app foto’s van je mobiele telefoon nu heel makkelijk naar je Windows Foto’s-verzameling sturen.

De foto’s die je op je mobieltje hebt staan – Android of iOS – kun je op verschillende manieren synchroniseren met je desktop-computer. Via iCloud, Google Foto’s, Google Drive of Dropbox. Manieren genoeg… Maar wat als je niets van dat alles gebruikt? Je hebt een Android-telefoon of iPhone en je wilt toch dat je foto’s worden gesynchroniseerd met de Windows Foto’s-applicatie op je desktop. Daar is een app voor: de Microsoft Photos Companion. Deze app is geschikt voor Android en iPhone. De werking is eenvoudig.

Windows Photos Companion

Het is niet zo dat de foto’s dankzij Microsoft Photos Companion automatisch met Windows Foto’s worden gesynchroniseerd, je moet er telkens wat voor doen. Belangrijk is dat je telefoon en je computer op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangesloten. Je krijgt een en ander op deze manier werkend:

Photos Companion
Kies bij ‘Instellingen’ bij Preview voor het importeren vanaf je mobiele telefoon.
  • Download uit de Android Play Store of de Apple App Store de Microsoft Photos Companion.
  • Kies in Windows Foto’s op je desktop uit het Drie-puntjes-menu rechts bovenin het scherm voor Instellingen.
  • Scroll bij de Instellingen naar beneden naar Preview.
  • Bij Preview zet je Testen van het onderdeel Mobiele gegevens importeren via Wi-Fi aan. Het is dus nog ‘experimenteel’, Microsoft kan het veranderen en verwijderen.
  • Sluit Windows Foto’s af en start de applicatie weer opnieuw.
  • Rechts bovenin naast het Drie-puntje-menu zie je Importeren. Kies daar Importeren > Van Mobiel via Wi-Fi.
  • Op je scherm zie je nu een QR-code. Scan die met de Photos Companion-app op je telefoon.
  • Op je telefoon kun je nu de foto’s selecteren die je naar Windows Foto’s op je desktop wilt sturen. Tik op Done als je de selectie hebt gemaakt en de foto’s worden naar je desktop-computer en Windows Foto’s gestuurd.
Photos Companion
Bij ‘Importeren’ kun je kiezen voor ‘Van Mobiel via Wi_Fi’.

Je ziet, het moet een beetje handmatig. Telkens als je nieuwe foto’s hebt, zul je dit moment herhalen. De foto’s gaan niet automatisch naar Windows Foto’s, maar het werkt, het is een gratis app, dus geen klagen.

Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter KassenaarWerken met Windows 10 roept onvermijdelijk vragen op. Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar loodst je soepel door vernieuwingen heen en helpt je bij het upgraden, het installeren en het behouden van je bestanden, programma’s en instellingen.
Daarnaast maak je kennis met de belangrijkste vernieuwingen en apps en leer je Windows 10 naar je hand te zetten en efficiënt te gebruiken.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.