Werken met de app Foto’s in Windows 10

Er zijn teveel applicaties met de naam Photos. Photos op de Mac, Photos bij Google en ook heb je Photos bij Windows 10. En ze doen allemaal zo’n beetje hetzelfde: foto’s importeren, ze op een bepaalde georganiseerde manier opslaan en je kunt er je foto’s in bewerken.
Welke applicatie je moet/wilt gebruiken, ligt aan je besturingssysteem. Google Photos is mooi voor op je telefoon, maar op je pc zul je de foto’s in je browser moeten bewerken en staan de foto’s bij Google, niet lokaal op je vaste schijf. In ieder geval: als je Windows 10 hebt, heb je automatisch Photos of Foto’s, als je Windows in het Nederlands draait.Deze blogpost behandelt hoe je aan het werk gaat met Foto’s in Windows 10. In de tweede blogpost gaat het over de gereedschappen waarmee je de foto’s kunt bewerken. Die vind je HIER.

Als je geen behoefte hebt om met Lightroom of Photoshop te gaan werken, omdat ze bijvoorbeeld geld kosten of omdat je alle mogelijkheden uit deze apps niet nodig hebt, dan is de gratis applicatie Foto’s die je bij Windows 10 krijgt geen slechte keuze. Je foto’s worden na het importeren georganiseerd opgeslagen in de Verzameling, de app maakt Albums van foto’s waarvan de app denkt dat die met elkaar te maken hebben en je kunt er de foto’s uitgebreid mee bewerken.

Hoe ga je met Foto’s aan het werk?

Allereerst kun je – voordat je echt met de applicatie aan het werk gaat – in de Instellingen een aanpassing doen. Standaard staat in de Instellingen Mijn foto’s automatisch verbeteren aan. Automatisch verbeteren? Wat houdt dat dan precies in? Licht en donker, contrast, dat soort dingen worden bij Automatisch verbeteren aangepast. Dat kan handig zijn, maar als je je foto’s goed belicht, wil je die ‘verbeteringen’ waarschijnlijk ook zelf doen. Ik zet het automatisch verbeteren uit, maar als je het handig vindt, laat je het natuurlijk aanstaan.

'Mijn foto's automatisch verbeteren' tijdens het importeren is hier uitgezet.
‘Mijn foto’s automatisch verbeteren’ tijdens het importeren is hier uitgezet.

Als je in de interface voor Importeren kiest, zoekt de applicatie naar een kaartje met foto’s in de kaartlezer of naar een camera die met de pc verbonden is. Als er foto’s gevonden worden kun je op Importeren klikken. Zonder dat je verder nog iets kunt aanpassen worden de foto’s geïmporteerd. Je hebt geen mogelijkheid om bijvoorbeeld trefwoorden aan foto’s toe te kennen. Je hebt ook geen invloed op de manier waarop de foto’s worden opgeslagen, in wat voor map of welke manier dan ook. Dat moet je aan Foto’s overlaten.

De knop rechtsboven in het scherm voor Importeren.
De knop rechtsboven in het scherm voor Importeren.
Importeren maar!
Importeren maar!

Als de foto’s zijn geïmporteerd, verschijnen ze in beeld.

De keuzemogelijkheden voor Verzameling, Albums en Mappen en onderaan voor Instellingen.
De keuzemogelijkheden voor Verzameling, Albums en Mappen en onderaan voor Instellingen.

Aan de linkerkant op het scherm heb je de onderdelen Verzameling, Albums en Mappen en onderaan vind je Instellingen. Als je een foto dubbelklikt verschijnt hij groot in beeld en kun je hem gaan aanpassen, afdrukken, delen enzovoort.

Iets met je foto’s doen

De mogelijkheden waaruit je in de balk bovenaan kunt kiezen zijn duidelijk:
• Met Delen kun je je foto’s delen. In deze versie van Foto’s valt er nog niet erg veel te delen: je kunt een foto naar iemand mailen. Dat is het. Ik ga er vanuit dat er in latere versies meer mogelijkheden komen.
Diavoorstelling maakt een diavoorstelling van de geïmporteerde foto’s.
• Om een foto snel aan te passen kies je het gereedschap Verbeteren (de toverstaf). Hiermee pas je in één keer helderheid, contrast en dergelijke aan.
• Wil je zelf bepalen wat je aanpast dan kies je hier voor het gereedschap Bewerken (het potlood).
• Bij Draaien kun je een foto 90 graden draaien. Dat kan niet meteen bij geïmporteerde RAW-bestanden. Die zul je eerst moeten bewerken met het gereedschap Bewerken en vervolgens opslaan in een ander bestandsformaat zoals JPEG.
• Bij Verwijderen kies je ervoor om het bestand te verwijderen.
Bij de drie puntjes verschijnt een menu als je er op klikt. Van daaruit kun je de foto in een andere applicatie openen, hem Afdrukken en hem bijvoorbeeld Instellen als vergrendelingsscherm.

Delen, Diavoorstelling, Verbeteren, Bewerken, Draaien, Verwijderen en de mogelijkheden uit het menu ...
Delen, Diavoorstelling, Verbeteren, Bewerken, Draaien, Verwijderen en de mogelijkheden uit het menu …

Welke bestanden kun je in de applicatie importeren?

Natuurlijk kun je de JPEGs die je met je camera hebt geschoten in Foto’s importeren en bewerken, PNG-bestanden, maar ook RAW-bestanden. Welke Raw-bestanden dat zijn, is niet makkelijk te vinden. Mijn ‘oude’ Raw-bestanden (NEF) van de Nikon D700 gaven geen probleem, maar een DNG-bestand van de LG G4 lustte de app niet en ook de bestanden uit de Canon EOS 5D mark III herkende de applicatie niet. Het is eigenlijk net zoals bij Photoshop of Lightroom: de meest recente camera’s worden veelal nog niet ondersteund, maar met een beetje geduld wordt het mogelijk gemaakt om ook de nieuwste Raw-bestanden te kunnen importeren en bewerken. En verder lijkt het een app die nog in ontwikkeling is, waardoor je bijvoorbeeld geen DNG kunt importeren.

Het ExpertHandboek Windows 10, door Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van DuurenWil je zo ongeveer alles over het gebruik van Windows 10 weten? Dan is er het ExpertHandboek Windows 10, door Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van Duuren. Ideaal om altijd bij de hand te hebben!

17 gedachten over “Werken met de app Foto’s in Windows 10”

 1. Met het zoeken naar antwoorden kwam ik op deze topic. Ik vin de verzameling waarin alle foto’s zitten waardeloos en werk liever met albums en mappen want na 1 jaar is die verzameling veel te onoverzichtelijk. Toch komt dat ding elke keer als eerste op mijn telefoon naar boven. Kan ik het tonen van de verzameling uitzetten?

 2. Wanneer ik mijn iPhone aansluit aan mijn pc en ik druk op importeren in de foto’s app, dan laadt hij de foto’s maar kan ik alleen kiezen voor ‘alles selecteren’ of ‘wissen’ nergens kan ik dan nog op importeren drukken. Weet iemand hoe die kan?

 3. Werk enige maanden met W.10.
  Mijn hobby is fotograferen Sinds W. 10 ben ik v.w.b. de foto”s
  totaal de weg bijster. Ben al mijn mapjes kwijt en erger nog
  ben constant dubbele foto’s aan het verwijderen. Geen idee
  ze steeds dubbel zijn. Het wordt een dagtaak om ze er steeds één
  te verwijderen en daarna weer idem uit de Prullenbak.
  (daar kan ik wel alles selecteren en alles verwijderen.
  Hoe kan ik het voorkomen of wat gaat er verkeerd. Weet U het ?. Ik hoor het graag.

 4. Ik heb een album gemaakt met de app foto’s en opgeslagen.
  Maar waar vind ik mijn album nu terug? Via verkenner kan ik het ook niet terug vinden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.