Windows 10 april-update rolt (een beetje) uit (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/davedugdale/5152203644)

Windows 10 april-update rolt uit

De ‘drama-upgrade’ bedoeld voor Windows 10 die begin april uit had moeten rollen heeft het levenslicht gezien. Althans, voor een deel van de Windows 10-gebruikers. En alleen als je er zelf om ‘vraagt’.

Als je via Instellingen en Bijwerken en beveiliging handmatig (en alleen dan!) op updates laat controleren loop je de kans ietwat onverwacht met de april-update voor Windows 10 geconfronteerd te worden. Volgens de geruchtenmolen – Microsoft zwijgt nog altijd in alle talen – is de officiële uitrol pas op 8 mei; volgende week dinsdag op de maandelijkse pleisterdag. Vanaf dat moment zal de upgrade dan ook hoogstwaarschijnlijk ongevraagd geïnstalleerd worden voor gebruikers van de Home-versie. En voor gebruikers van de Pro-versie die het onderdrukken van upgrades niet uit hebben gezet. Spannende dagen dus, want uit reacties van de vroege vogels blijkt dat het upgraden nog lang niet altijd probleemloos verloopt. Inclusief crashes en bijbehorende blauwe schermen.

Twijfelachtig

We blijven onze vraagtekens houden bij de updatemanie van Microsoft. De laatste maanden is het gewoon te veel geweest, iets wat ook in de diverse fora rondom 10 regelmatig verzucht wordt door gebruikers. Omdat Microsoft al een flinke tijd niet tot nauwelijks meer communiceert met zijn achterban denken we dat deze praktijken ook niet snel gaan veranderen. Windows als een service begint steeds meer op een soort gestreamde versie te lijken met nagenoeg wekelijkse updates in het verschiet. Voor een thuisgebruiker die slechts wat spelletjes speelt, webmail gebruikt en af en toe wat websites bezoekt geen onoverkomelijk drama. Het wordt wel steeds vervelender voor het leger aan ZZP’ers en andere zelfstandigen die zich op dinsdagavond (het standaard uitrolmoment voor updates en upgrades) ietwat vertwijfeld afvragen of ze op woensdag kunnen werken. Niet heel vreemd dus dat in die groep ook steeds vaker Apple computers worden gezien, daar speelt dit extreme updategedrag niet.

Alternatief dan toch maar Ubuntu?

Als je geen MS Office nodig hebt, volstaat de meest recente versie van Ubuntu ook uitstekend. Probleem is en blijft alleen dat veel opdrachtgevers wel gevangen zitten in het Microsoft-circus, inclusief Office. En jij als opdrachtnemer je daar dus aan hebt aan te passen. Het zou bijzonder mooi zijn als Microsoft eens een Office-versie voor Linux uit zou brengen. Maar de kans dat dat gebeurt is nihil. Zouden ze dat namelijk doen, dan vertrekken natuurlijk direct heel veel zakelijke klanten. Want waarom betalen voor een arbeidsintensief besturingssysteem als je iets veel beters voor niks kunt krijgen?

O ja, die KB4093105

Vorige week schreven we over de wat mysterieuze KB4093105 die op sommige systemen simpelweg niet wordt aangeboden. Het lijkt er nu op dat dit grote pleisterpakket alléén verschijnt op computers die niet in het zakelijke updateschema meelopen. Dat zou de eerste keer zijn dat een updatepakket eerst wordt uitgeprobeerd op onder meer thuisgebruikers alvorens deze voor het bedrijfsleven vrij te geven. Ook kan het zijn dat KB4093105 direct gekoppeld is aan de april-update. Heb je die uitgesteld, dan is mogelijk ook het updatepakket niet nodig. Hoewel ons dat toch wat vreemd lijkt gezien de enorme lijst aan problemen die ermee verholpen zou moeten worden. Mogelijk is er dus iets niet helemaal lekker gegaan bij de uitrol van de bewuste update en staat deze als upgrade (onderdelenupdate) gemarkeerd terwijl ie dat niet is. Vreemd genoeg staat KB4093105 ook nog altijd niet op de Nederlandse updatelijst van Microsoft vermeld. WoHet Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaarrdt dus ongetwijfeld vervolgd.

Meer weten over het overstappen naar en updaten van Windows 10? Lees dan Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar eens.

 

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades kan hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.