Waar bklijft KB4093105?

KB4093105, de Windows-update die niet kwam?

Er is een een ‘vreemde’ Windows 10 update in omloop met als patchnummer KB4093105. Sommigen hebben hem gekregen, anderen niet.

Om te beginnen is KB4093105 groot, heel groot. Hij repareert een waslijst aan bugs in Windows 10, zo lezen we op de Amerikaanse pagina met updategeschiedenis. De update werd op een zeer ongebruikelijk tijdstip – afgelopen maandagavond – uitgerold. Diverse gebruikers van Windows 10 liepen tegen problemen tijdens of na de installatie van de update aan. Tegelijkertijd kunnen we – ook zelf – constateren dat KB4093105 bij velen simpelweg niet (meer?) wordt aangeboden. Ook op de Nederlandse website met patchoverzichten van Microsoft wordt hij op moment van schrijven niet vermeld. Heeft de Windowsfabrikant deze patch teruggetrokken of is er een andere (Europese) versie in de maak? Dat laatste is mogelijk vanwege de strengere privacywetgeving alhier, bijvoorbeeld. Het is in ieder geval erg vervelend dat er steeds meer onaangekondigde forse updates uitrollen. Eindgebruikers kunnen zich daardoor totaal niet voorbereiden op de tijdvreters.

Rommelig

Overigens – even voor de duidelijkheid – update KB4093105 is niet de lang verwachte en voor onbepaalde tijd uitgestelde voorjaarsupdate. Deze had eigenlijk al medio maart uitgerold moeten worden. Maar vanwege ernstige bugs is de update weer gedegradeerd tot betaversie. Mogelijk is (was?) KB4093105 (gemaakt voor Windows 10 versie 1709, overigens) bedoeld als voorbereiding voor de voorjaarsupdate. Maar in beide gevallen wordt totaal niet gecommuniceerd over de uitrol. En precies dat begint toch best vervelend te worden. Zeker als je een gebruiker van de Home-versie van Windows 10 bent, want dan kan je helemaal niks doen om een patch op een ongewenst moment een paar dagen uit te stellen. Al met al komt de werkwijze van de softwaregigant uit Redmont ons de laatste tijd wat chaotisch over.

Lean

Soms lijkt het erop dat Windows 10 niet helemaal beheer(s)baar meer is vanuit programmeertechnisch oogpunt. Je ziet ook dat er druk geëxperimenteerd wordt met afgeslankte versies van Windows. Eerst was er de S-variant vooral bedoeld voor scholen. Inmiddels wordt er gewerkt aan ‘Windows Lean‘, een nog veel verder ingeperkte variant. Daaruit zijn heel veel beheerderstools gesloopt, zal je vergeefs zoeken naar apps en is alleen browser Edge nog beschikbaar. En die is ook stevig aan banden gelegd, want je kunt er niks mee downloaden. Feitelijk zit je dus ‘opgesloten’ in het besturingssysteem. Volgens de geruchten is de Lean-variant specifiek bedoeld voor oudere en (of) minder capabele hardware. Maar het kan ook zomaar een experiment zijn om eens te kijken hoever een besturingssysteem dichtgetimmerd kan worden.

Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter KassenaarMeer weten over Windows 10, handigheidjes en het upgraden naar of overstappen op dit besturingssysteem? Lees dan Het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar eens.

 

Meer over Windows 10 updates en upgrades lees je hier.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.