High Sierra: iCloud-sleutelhanger en ‘Terug naar mijn Mac’

High SierraHet boek van de maand april is macOS High Sierra. Het is geschreven door Pieter van Groenewoud. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit boek. Een interview met de auteur dat we eerder maakten kun je HIER lezen. Het eerste voorproefje behandelt iCloud en iCloud Drive, dat vind je HIER. Dit 2de voorproefje gaat verder over de mogelijkheden van iCloud: iCloud-sleutelhanger en ‘Terug naar mijn Mac’. Een gastblogpost van Pieter van Groenewoud vind je HIER.

Sleutelhanger

Met behulp van de iCloud-sleutelhanger kunnen wachtwoorden centraal worden opgeslagen. Dat gebeurt voor websites waarbij je moet inloggen, voor Wi-Fi-netwerken en creditcardinformatie (zodat je snel kunt betalen). Deze wachtwoorden worden gesynchroniseerd, zodat ze ook op andere apparaten – zoals de iPad of iPhone – beschikbaar zijn. Dit is met name handig als je snel wilt inloggen op bijvoorbeeld een website. De juiste inloggegevens worden automatisch ingevoerd waardoor je zelf alleen nog op de Inlog– of OK– knop hoeft te klikken.

iCloud
iCloud zal altijd vragen of een wachtwoord opgeslagen moet worden zodra je het aanpast. Sla het alleen op als je zeker weet dat je het juiste wachtwoord invoert!

Voor het activeren van de iCloud-sleutelhanger wordt er gebruik gemaakt van twee-factor-authenticatie. Mocht je ooit inzicht willen hebben tot alle wachtwoorden, dan kun je het programma Sleutelhangertoegang daarvoor gebruiken.

Terug naar mijn Mac

iCloud
Vind je Mac, iPhone of iPad terug dankzij Zoek mijn Mac.

De functie Terug naar mijn Mac maakt het mogelijk om je Mac op afstand over te nemen. Heb je bijvoorbeeld een iMac thuis staan, dan kun je met je MacBook op afstand inloggen en daadwerkelijk het scherm van je iMac overnemen. Voorwaarde is wel dat je iMac aan staat, verbonden is met internet en uiteraard dat de functie ‘Terug naar mijn Mac’ in het iCloud-menu geactiveerd is. Is dat het geval, dan kun je jouw Mac ‘vinden’ als je met hetzelfde iCloud-account bent ingelogd op de MacBook. De iMac verschijnt dan in de linkerkolom van de Finder, onder het kopje Gedeeld. Nadat je de gebruikersnaam en het wachtwoord van jouw Mac hebt ingevoerd, heb je toegang tot alle bestanden. Omdat de meeste bestanden al benaderbaar zijn via iCloud wordt deze dienst steeds minder gebruikt met dit doel. Er is echter nog meer mogelijk. Met deze functie is het mogelijk om schermdeling toe te passen via Berichten. Je kunt met dit programma niet alleen communiceren door middel van tekstberichten, maar dus ook een uitnodiging versturen om met iemand mee te kijken op afstand (of na acceptatie zelfs het volledige scherm over te nemen).

Zoek mijn Mac

Waar je ook bent, je kunt altijd inzage krijgen in jouw gegevens door te gaan naar de website www.icloud.com. Door daar in te loggen met je Apple ID en wachtwoord kun je onder andere inzage krijgen in al je contacten, agenda’s en zelfs foto’s. Waarvoor iCloud nog meer handig is, is het opsporen van je Mac. Stel je voor dat je deze kwijt bent! Je kunt hem dan vinden door op de website www.icloud.com naar Zoek iPhone te gaan. Deze naam is niet helemaal logisch, want je kunt niet alleen je iPhone lokaliseren maar ook je Mac en iPad. Als je hierop klikt, krijg je een kaart met de locatie van je Mac aangegeven. Door bovenin op een apparaat te klikken, maak je een keuze voor het apparaat dat je op de kaart wilt zien. Aan de rechterbovenzijde zie je de opties die je op afstand kunt instellen. Zo kun je een geluid afspelen, de computer op afstand vergrendelen en vervolgens een door jou gekozen tekst in beeld zetten of je Mac volledig wissen. Let op: deze handeling kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

iCloud.com

Dankzij de website iCloud.com heb je overal ter wereld toegang tot alle opgeslagen informatie op jouw iCloud-account. Dat kan handig zijn als bijvoorbeeld de batterij van je Mac of iPhone bijna leeg is. Het is zelfs mogelijk om op iCloud.com teksten te verwerken via Pages, presentaties te maken via Keynote of spreadsheets te maken met Numbers. Houd er rekening mee dat tijdens de installatie van macOS High Sierra Apple wil dat je overstapt naar hun meest geavanceerde twee-factor-authenticatie voor je Apple ID (zie pagina 18). Als je dat hebt ingesteld en je wilt inloggen op iCloud.com, dan wordt er automatisch een code gestuurd naar je mobiele telefoon of ander vertrouwd Apple-apparaat. Als je dus op een afgelegen plek bent zonder andere ‘vertrouwde’ apparaten bij je kun je alsnog niet inloggen. Strenge beveiliging kent dus ook zijn nadelen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.