High Sierra

High Sierra: Heb jij al geüpdatet?

High SierraHet boek van de maand april is macOS High Sierra. Het is geschreven door Pieter van Groenewoud. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit boek. Een interview met de auteur dat we eerder maakten kun je HIER lezen. Het 1ste voorproefje dat we publiceerden behandelt iCloud en iCloud Drive. Het 2de voorproefje behandelt de iCloud-sleutelhanger en ‘Terug naar mijn Mac’. Dit is een gastblogpost van Pieter van Groenewoud over de vernieuwingen in High Sierra.

Heb jij nog niet geüpdatet naar High Sierra?

Apple komt zo’n beetje ieder jaar met een nieuwe update van haar besturingssysteem voor de Mac. In September 2017 werd macOS High Sierra geïntroduceerd. Tegenwoordig is ieder nieuwe versie van macOS gratis te downloaden in de App Store. Veel mensen updaten dan ook snel zodra er een nieuwe versie van macOS beschikbaar is. Dat is een goede keuze wat betreft de veiligheid. Je installeert namelijk ook altijd de nieuwste beveiligingsupdates. Maar welke voordelen biedt High Sierra nog meer?

Onder de motorkap

Apple heeft met name veel onder de motorkap aangepast. Zo is er het Apple File system. Dit systeem is ontwikkeld voor alle Macs met Flash geheugenschijven. Het is een veiliger bestandssysteem dankzij automatische bestandsversleuteling. Zou je je Mac per ongeluk in de trein laten liggen, dan is het dankzij deze bestandsversleuteling onmogelijk om een bestand uit te lezen zonder het wachtwoord te weten. Een veilig idee dus… Apple File System is bovendien sneller. Dat is duidelijk merkbaar bij kopieeracties.

High Sierra
APFS in High Sierra

Apple heeft ook een nieuwe video-standaard geïntroduceerd: HEVC (H.265). HEVC zorgt 40% minder opslag dan zijn voorganger H.264. Ondanks deze compressie blijft de videokwaliteit hetzelfde. Omdat video een grote datavreter is, is dat met name goed nieuws voor de bezitters van een Mac met een kleine opslagcapaciteit die toch video’s willen bewaren.

Virtual reality

Apple ziet grote toekomst in Virtual reality en Augmented reality. Augmented reality plaatst onderdelen in een ruimte die niet daadwerkelijk aanwezig zijn. Deze techniek werkt vanaf de iPhone 8 en iPhone X. Met de Ikea-app kun je bijvoorbeeld zien hoe een meubel in jouw woonkamer staat. Een uitkomst als je het mij vraagt en bovendien sowieso leuk om te proberen als je het in het bezit bent van een van deze iPhones.

Virtual reality is een andere techniek waarmee je dankzij een speciale bril om je heen kunt kijken. Met zo’n bril kun je om je heen kijken in computerspellen of kijk je rond in speciaal opgenomen 360-graden video’s. In High Sierra worden verschillende VR-software en brillen ondersteund. Helaas heb je een zeer snelle computer nodig voor een goede VR-beleving. Gelukkig biedt Apple sinds High Sierra ook een oplossing waarbij een externe videokaarten (GPU) is aan te sluiten. Je sluit deze aan op bijvoorbeeld een USB-C aansluiting waarna je meer computerkracht krijgt voor VR-toepassingen.

Foto’s

High Sierra
Nieuwe mogelijkheden in Apple Foto’s in High Sierra.

Werk jij veel met foto’s dan is er goed nieuws! Het gelijknamige programma Foto’s heeft veel verbeteringen gehad. Met name de fotobewerking mogelijkheden zijn tegenwoordig op professioneel niveau. Zo kun je werken met curves zoals je dat ook in Lightroom of Photoshop hebt. Wil je dat een rode dubbeldekker in Londen nog meer van het scherm afspat? Met het pipetje kun je de kleur rood selecteren en alleen die kleuren verzadigen. Mocht je nog verlangen naar een ander programma zoals Photoshop dan kun je nu een makkelijke uitstap maken. Nadat de foto is opgeslagen in Photoshop zijn alle bewerkingen direct te zien in je Fotobibliotheek. Op deze manier houd je alle foto’s op een centrale plek opgeslagen. Uiteraard zijn alle fotobewerkingen ook rechtstreeks te zien op alle andere apparaten als je gebruikmaakt van de iCloud fotobibliotheek. Ook op je iPhone of iPad heb je dus toegang tot alle foto’s inclusief bewerkingen.

Privacy

Een van de kernwaarden van Apple is privacy. We zagen al eerder dat dit hoog op de agenda staat bij Apple. De FBI vroeg Apple om de iPhone van een verdachte te kraken. Hier zag Apple vanaf omdat zij van mening waren dat iedereen recht heeft op privacy. Dit leidde toen tot een rechtszaak. Ook in High Sierra heeft Apple de privacy instellingen verbeterd. Iedereen kent het wel dat je op internet zoekt naar een bepaald product waarna je vervolgens op allerlei andere websites geconfronteerd wordt met advertenties van deze producten. Om dit te voorkomen is er in High Sierra een functie dat voorkomt dat je niet gevolgd kan worden door bedrijven. Je kunt per website aangeven of ze jou mogen volgen.

Wil jij het maximale uit je Mac halen en alles te weten komen over High Sierra? Lees dan het boek macOS High Sierra van Pieter van Groenewoud.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.