Om als applicatie een waardig alternatief te zijn voor Lightroom Classic zul je een flink aantal mogelijkheden uit Lightroom moeten beheersen. De manier waarop je een RAW-bestand ontwikkelt, de Bibliotheek, we schreven er eerder al een blogpost over. Luminar van Skylum probeert Lightroom van de troon te stoten en ontwikkelt flink door aan de applicatie. Er is net een nieuwe versie uit, die alweer vernieuwingen en snelheidsverbeteringen bevat.
Nee, Luminar heeft nog geen bibliotheekfunctie in deze nieuwe versie. Die is wel beloofd voor dit jaar, maar daar moeten we dus nog even op wachten. Wat dan wel in deze nieuwe versie die zowel voor Windows als voor Mac uit is gekomen? De applicatie werkt vooral veel sneller. Vijf keer sneller op Windows en tot aan 12 keer sneller op de Mac, zeggen ze zelf. Daarnaast is de kwaliteit van de RAW-ontwikkelingen verbeterd en kun je nu gebruik maken van lenscorrecties. De versie voor Windows die vorig jaar op de markt kwam begint – vergeleken met de Mac-versie – nu steeds completer te worden.
Lenscorrecties in Luminar

Je kunt in deze nieuwe versie van Luminar nu gebruik maken van automatische lenscorrecties. In het onderdeel Raw Develop ga je naar Lens en kies je daar, bij Auto Corrections, voor Lens Distortion, Chromatic Aberration en Defringe. Hoe het precies werkt staat er niet bij. Bij Lightroom Classic zie ik dat Lightroom het ingesloten lensprofiel van mijn Fuji-lenzen gebruikt. Iets dergelijks zie ik hier – nog? – niet. Wat betreft Upright in Lightroom: in Luminar zul je de voorover vallende gebouwen en dergelijke bij Transform in RAW Develop handmatig rechtop moeten zetten.
Een serieuze applicatie
Met deze update laat Skylum zien dat het ze serieus is met Luminar. Het wachten is op de bibliotheekfunctie. De applicatie wordt meer dan alleen een app met filters om snel een foto ‘op te leuken’. De RAW-omzettingen worden echt beter, de mogelijkheden uitgebreider. En de aanschaf van Luminar – € 69,- – is vergeleken met Lightroom een koopje. Er valt nog best wat te zeuren, maar steeds minder. Je zult zo’n nieuwe applicatie wel moeten leren. Maar een RAW-bestand ontwikkelen lijkt verdomd veel op de manier waarop je dat in Lightroom doet. Je kunt Luminar een tijdje proberen, zonder dat je er al voor moet betalen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.