Het boek van de maand april is macOS High Sierra. Het is geschreven door Pieter van Groenewoud. Deze maand publiceren we op dit blog een aantal voorproefjes uit boek. Een interview met de auteur dat we eerder maakten kun je HIER lezen. Dit eerste voorproefje behandelt iCloud en iCloud Drive. Het 2de voorproefje vind je HIER. Een gastblogpost van de auteur over High Sierra vind je HIER.
Voor velen is het onduidelijk wat iCloud precies doet. Dat komt doordat iCloud een overkoepelende naam is voor meerdere diensten. Kort gezegd zorgt iCloud ervoor dat allerlei gegevens zoals bijvoorbeeld contacten, agenda’s, foto’s en e-mails op elk apparaat gelijk zijn. Je hoeft dus niet meer na te denken of een afspraak wel op je Mac staat als je deze met een iPhone hebt aangemaakt en vice versa.
Wat is iCloud?
Apple zorgt er met iCloud voor dat alle belangrijke data, zoals je agenda, op elk apparaat hetzelfde zijn. Dit synchroniseren gebeurt real-time via internet. Dit betekent dat een afspraak die je zojuist hebt ingevoerd in je agenda op bijvoorbeeld een iPhone, na enkele seconden verschijnt op andere apparaten (zoals een iPad, iPod touch, Mac of Windows-computer).

Behalve gegevens synchroniseren kun je in High Sierra ook gegevens opslaan. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld op je Mac aan een document begint en er verder aan wilt werken op je iPad, of andersom. Deze opslagfunctie heet iCloud Drive. Hier kun je allerlei soorten bestanden opslaan op jouw virtuele harde schijf. Bovendien is het een veilig idee, want je gegevens zijn niet alleen maar op je lokale computer opgeslagen. Als er bijvoorbeeld koffie over je Mac gaat, is de data gelukkig niet verloren want die staat veilig ergens anders.
Dankzij iCloud hoef je je geen zorgen te maken over muziek, boeken, apps of video’s die je hebt gekocht in de iTunes Store. Als je hiervan per ongeluk iets kwijtraakt, kun je het altijd gratis opnieuw downloaden. Apple registreert alle aankopen. Je hoeft dus gelukkig niet meer op zoek naar je registratie-cd’s met serienummer, zoals dat vroeger moest. iCloud is gratis en werkt op basis van je Apple ID. Als je nog geen Apple ID hebt, kun je dit gratis aanmaken.
Iedere iCloud-gebruiker krijgt zonder verdere kosten 5 GB aan dataopslag. Ga je iCloud intensief gebruiken en besluit je bijvoorbeeld al je foto’s en video’s op te slaan in iCloud, dan is de kans groot dat je opslagruimte tekort komt. Je kunt dan altijd opslagcapaciteit bijkopen.
iCloud instellen
iCloud werkt op iedere Mac vanaf OS X 10.5. Voor een juiste werking is het echter belangrijk dat je het goed instelt. Zoals eerder gezegd werkt iCloud met behulp van een Apple ID. Om je iCloud-account in te stellen, volg je deze stappen:
- Ga naar Systeemvoorkeuren > iCloud.
- Vul hier je Apple ID en wachtwoord in.
- Als je eenmaal bent ingelogd, kun je aanvinken of je iCloud Drive (je virtuele harde schijf), foto’s, contactgegevens, agenda’s en Safari (onder andere bladwijzers en geschiedenis) wilt laten synchroniseren met iCloud. Daarnaast kun je de functie Zoek mijn Mac activeren. Dit is een handige functie als je Mac gestolen of kwijtgeraakt is. Het is ook mogelijk om al je wachtwoorden gecentraliseerd op te slaan. Dit doe je met de functie Sleutelhanger.
- Omdat de functie Zoek mijn Mac altijd je huidige locatie doorgeeft, moet je nogmaals hiermee instemmen. Klik op Sta toe om verder te gaan.
- Zet de overige diensten aan met de vinkjes. Na het activeren van iCloud worden de onderdelen die je hebt gekozen automatisch gestart en gesynchroniseerd met iCloud.

Tip! • iCloud komt het beste tot z’n recht als je het ook op je iOS-apparaten instelt. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > iCloud om dit te doen. Gebruik de app iCloud Drive om vanaf je iPhone of iPad toegang te krijgen tot al je bestanden.
Diensten van iCloud in- en uitschakelen
iCloud is een overkoepelende naam van meerdere diensten. Je kunt deze diensten apart aan- of uitzetten. Hieronder vind je een overzicht van alle iCloud-diensten die je kunt activeren.
iCloud Drive
Je was in het verleden altijd gewend om alles op te slaan op je eigen computer, wat niet altijd even handig was. Door gegevens ook op een andere computer op te slaan, werk je veel veiliger. Een fijn idee voor als je Mac wordt gestolen of wanneer er een kop koffie overheen gaat. Bovendien kun je via iCloud makkelijk werken op meerdere computers. In het verleden was je aan het ‘sjouwen’ met memorysticks, of mailde je bestanden naar jezelf. Dankzij iCloud hoeft dat niet meer: op al je apparaten zijn je documenten up-to-date en gesynchroniseerd.

De virtuele opslagplek van Apple waar je allerlei bestanden kunt opslaan, heet iCloud Drive. In elk programma waar je een bestand kunt bewaren, zul je merken dat je rechtstreeks kunt opslaan in iCloud Drive. Deze mogelijkheid is met name handig als je meerdere Macs hebt (bijvoorbeeld een MacBook en iMac). Je kunt er namelijk voor kiezen om alle bestanden die je op je bureaublad of in je documentenmap bewaart, te laten synchroniseren. Dat betekent dat ze altijd op beide Macs vindbaar zijn. Zo hoef je dus nooit meer na te denken over de vraag waar je nou welk bestand had opgeslagen.
Je stel dit als volgt in:
- Ga naar iCloud in Systeemvoorkeuren.
- Klik op Opties bij iCloud Drive.
- Vink hier de programma’s aan waarvan je wilt dat ze op iCloud bestanden kunnen opslaan. Kies voor Map bureaublad en documenten voor het synchroniseren van het bureaublad en de documenten.
- Klik op Gereed.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.