Binnenkort betalen voor privacy bij Facebook? (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/59937401@N07/5856649637)

Betalen voor Facebook?

De paniek lijkt steeds meer toe te slaan bij Facebook. Inmiddels ligt een nieuw lek op de loer. En wordt gedacht aan een betaalde versie van de dienst.

Het nieuws rondom Facebook volgt elkaar momenteel razendsnel op. Zo is mogelijk een nieuwe dataverzamelaar gevonden die het niet zo nauw neemt met de privacy. Veel van deze ‘harvesters’ werken overigens met simplistische spelletjes waarmee bijvoorbeeld iemands karakter bepaald kan worden. Op de een of andere manier blijven mensen daar steeds weer intrappen. Om vervolgens vol trots hun karakter of alter ego te delen met vrienden en de rest van de wereld. De ontvangers klikken – met een beetje ‘geluk’ weer op zo’n link om zelf ook een test te doen. Want ja, je moet er wel bij blijven horen he? Ondertussen geef je de achterliggende aanbieder toegang tot heel veel privacy-gevoelige gegevens. Wat daar dan vervolgens weer mee gebeurt…? Hetzelfde geldt ook voor al die ‘lollige’ Facebook-spelletjes. Er is vooralsnog geen enkele manier om je gebruiksgegevens volledig af te schermen. Maar topvrouw Sheryl Sandberg opperde in een interview dat dit mogelijk een betaalde optie gaat worden.

Betalen voor privacy

De letterlijke woorden van Sandberg: “We have different forms of opt-out. We don’t have an opt out at the highest level. That would be a paid product.” Opvallend, want dat had natuurlijk een van de eerste dingen moeten zijn die Facebook al jaren geleden had moeten introduceren. Maar ja, zodra de portemonnee getrokken dient te worden hadden velen afgehaakt en was de site natuurlijk nooit zo populair geworden. Maar dan had die opt out-optie er gewoon van begin af aan gratis in moeten zitten. Het kan niet zo zijn dat je als bedrijf gebruikersgegevens ongebreideld misbruikt, doorverkoopt en er dik aan verdient zonder diezelfde gebruikers zelfs maar een kans te bieden dat te blokkeren.

Politieke discussies aan banden

Verder wil Facebook pagina’s met politieke content aan banden gaan leggen. Dit moet leiden tot een vermindering van nepnieuws en beïnvloeding van verkiezingen waar ook ter wereld. De limiterende maatregel wordt eerst in de VS uitgerold en daarna gefaseerd in de rest van de wereld. Wat de restricties precies inhouden is niet helemaal duidelijk. Zo zijn er heel veel FB-pagina’s waar gebruikers enthousiast over politiek discussiëren. Als die eveneens aan banden gelegd worden, begint de sociale basis van het medium wel aardig broos te worden. Het zou namelijk betekenen dat steeds meer ‘gevoelige’ onderwerpen in discussies vermeden moeten worden. Niet iets om heel vrolijk van te worden. Afwachten dus hoe het allemaal in de praktijk uit gaat pakken. In ieder geval kan je rekenen op nóg meer meelezers, want Facebook gaat voor het monitoren van Het boek PC Senior: Facebook voor senioren van Dirkjan van Ittersumpolitieke zaken duizenden nieuwe medewerkers aannemen.

Meer lezen over Facebook? Check dan het boek PC Senior: Facebook voor senioren van Dirkjan van Ittersum eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.