tabbladen in macOS Monterey

Tabbladen in macOS Monterey Finder en apps

Tabbladen in macOS Monterey vergemakkelijken het leven. Niet alleen in Finder, maar ook in andere programma’s. Hoe dat werkt lees je in dit artikel, afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Monterey.

Een handige functie is het gebruik van tabbladen in Finder-vensters. Dit biedt de mogelijkheid om de inhoud van een map niet als nieuw Finder-venster te openen, maar om de map als tabblad aan een ander open Finder-venster toe te voegen.

U kunt eenvoudig schakelen tussen alle tabbladen, de weergave van elk tabblad aanpassen en de volgorde van de tabbladen veranderen. Een bestand van het ene naar het andere tabblad verplaatsen is een kwestie van het bestand slepen en het weer loslaten op de naam van het tabblad.

Selecteer een map en kies Open map in nieuw tabblad in het snelmenu (houd de Control-toets ingedrukt of tik met twee vingers op de map).

U kunt een nieuw tabblad openen met het menu Finder, Archief, Nieuw tabblad (Cmd+T).

Aan een Finder-venster kunt u ook snel nieuwe tabbladen toevoegen met het plusteken rechts van het laatste tabblad.

tabbladen in macOS Monterey

Mappen in tabblad openen Met de standaardinstellingen van Monterey kunt u een map ook direct in een nieuw tabblad openen door de Cmd-toets ingedrukt te houden tijdens het openen van de map.

tabbladen in macOS Monterey

Map in nieuw venster openen Het is ook mogelijk de inhoud van een map in een nieuw Finder-venster weer te geven wanneer u de map opent. Ga naar het menu Finder, Finder-voorkeuren en kies Algemeen. Zet de optie Open mappen in tabbladen, niet in vensters uit. Houd vervolgens de Cmd-toets ingedrukt bij het openen van een map.

Programmatabbladen

MacOS Monterey gebruikt de functie in vrijwel alle macOS-applicaties, waaronder Mail, Pages, Keynote en Garageband. Ook programma’s van derden profiteren automatisch van deze functionaliteit.

Het is tevens mogelijk om geopende vensters samen te voegen tot één venster dat bestaat uit meerdere tabbladen. Gebruik de sneltoetsen Ctrl+Tab om naar rechts te bladeren en Ctrl+Shift+Tab om naar links te bladeren. Elk tabblad kan natuurlijk ook weer worden losgemaakt en als een apart venster worden weergegeven: klik hiervoor op de desbetreffende tabbalk en sleep het naar de gewenste plek op het scherm.

tabbladen in macOS Monterey

Sneltoetsen in gebruik Om een nieuw tabblad toe te voegen aan een programmavenster, gebruikt u doorgaans de sneltoetsen Cmd+T. Sommige programma’s hebben deze toetscombinatie echter al gereserveerd voor een andere functie. In dat geval kiest u het menu Weergave, Toon tabbladbalk en klikt u vervolgens op het plusteken om een nieuw tabblad toe te voegen.

Documenten altijd openen in tabbladen

Als u het prettig vindt om documenten, zoals Pages- of Word-bestanden, automatisch in tabbladen te openen doe dan het volgende:

Open het menu Apple, Systeemvoorkeuren en kies Algemeen. Zoek de optie Gebruik bij voorkeur tabladen: ‘optie’ bij openen van documenten. U hebt hier drie opties: Altijd, Alleen in schermvullende weergave en Nooit. Kies Altijd om documenten voortaan in een nieuwe tab te openen.

tabbladen in macOS Monterey

Alleen in schermvullende weergave De optie Alleen in schermvullende weergave is erg handig om te voorkomen dat een programma bij het gebruik in deze modus voor elk nieuw geopend document een nieuwe space maakt. Meer over spaces vindt u verderop in dit hoofdstuk.

Meer tips en trucs van Bob Timroff? Op dit blog zijn er veel te vinden. Al zijn macOS-tips, plus interviews met Bob vind HIER.

Ontdek macOS Monterey

Ontdek macOS MontereyEen van de vele redenen om een Mac te gebruiken is macOS Monterey, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van de computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. macOS ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud.

Uit de inhoud:

  • Introductie: maak kennis met macOS Monterey, het bureaublad, het dock, Finder en de menu’s.
  • Bestanden: voel u thuis in de thuismap en maak en bewaar documenten in iCloud Drive.
  • Navigeren: navigeer, zoek met Siri en organiseer met programmatabbladen, tags, Bedieningspaneel, Mission Control, Spaces, Spotlight, AirDrop, slimme mappen en het dock.
  • Voorkeuren: stel voorkeuren in voor uzelf, het systeem, hardware, internet en het netwerk. Gebruik Focus om niet gestoord te worden tijdens het werk.
  • Programma’s: leer werken met de map Apps, ontdek hulpprogramma’s, Berichtencentrum, Widgets, Continuity, Side Car, Handoff en werp een blik op extra apps, zoals iMovies, Garageband, Pages, Keynote en Numbers
  • Aan de slag: vind uw weg in Contacten, Agenda, Muziek, Foto’s, Fotolader, Photo Booth, QuickTime Player, Opdrachten en Time Machine.
  • Internet: maak verbinding met internet en werk met Mail, Safari, Berichten en iCloud.

Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.