Niets mooiers dan een print…

Op Professional Imaging 2018 gingen we eigenlijk alleen nog langs bij leveranciers van papier om foto’s mee te printen. Want, zeg nou zelf: een foto is niet alleen gemaakt voor een beeldscherm. Daar heb je geen camera van 24, 36 of 50 megapixel voor gekocht. Ik vind een print het uiteindelijke doel. Dat dacht ik vroeger al in de natte doka, nu vind ik hetzelfde in de digitale doka.

Voor een mooie afdruk heb je een goed belichte foto nodig. Voor een print heb je een goed bewerkte foto nodig. De bewerking voor de print is niet per se dezelfde als die voor het beeldscherm. Een beeldscherm geeft licht, een print kaatst licht terug. Om een goede print te kunnen maken heb je dus kennis nodig van fotografie, van beeldbewerking en van kleurmanagement. Met kleurmanagement vertaal je die foto op dat beeldscherm naar een mooie print.

Alles valt te leren, ook het maken van een print

Print
Rustig een foto bekijken en bepeinzen…

Een foto goed belichten en bewerken zodat ie er op het scherm mooi uitziet valt te leren. Als je je een beetje in een boek over jouw camera en een boek over Lightroom verdiept moet dat kunnen. Kleurmanagement valt ook te leren. Dat is uiteindelijk niet meer dan goochelen met profielen. Een mooie print maken valt ook te leren. Door het veel te doen. Al heb je je kleurmanagement op orde, toch kan een foto, die er op het scherm mooi uit ziet, bijvoorbeeld te donker uit de printer komen. Ligt dat aan de bewerking, aan de instellingen van de printer of bekijk je de print niet in het juiste licht?

Over dit soort zaken ga ik regelmatig schrijven op mijn eigen blog. Misschien dagelijks, misschien wekelijks. Als je het wilt volgen, kijk dan op hansfrederiks.com. En ook hier zal ik er regelmatig op terugkomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.