De verkoop van Smartphones in China kent een dramatische val (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/pestoverde/15204794911)

Verkoop van smartphones in China loopt terug

Het lijkt erop dat de markt van smartphones wat aan het verzadigen is. Verkopen lopen terug, soms leidend tot spectaculaire terugvallen zoals in China.

CNN meldt dat de verkoop van smartphones in China in het eerste kwartaal met maar liefst 21% is teruggelopen. En dan wordt er niet alleen gedoeld op toestellen van Chinese makelijk, maar over de hele linie. Ook Apple bijvoorbeeld ziet zijn verkopen aldaar teruglopen. Zoals het er nu naar uit ziet is deze terugloop mogelijk een wereldwijd te verwachten trend. Samsung kondigde bijvoorbeeld weliswaar een recordwinst aan, tegelijkertijd waarschuwde het bedrijf ook dat er een teruglopende vraag naar smartphones is. Met mogelijk minder rooskleurige cijfers in de toekomst tot gevolg.

Steeds kleinere verschillen

China is natuurlijk niet bepaald een klein land. Bovendien zijn ze daar gek op gadgets als smartphones. Het is dus – voor smartphone-fabrikanten – ietwat verontrustend als de verkopen daar stagneren. Ook zou het gedrag daar uit kunnen spreiden over de rest van de wereld. En – eerlijk is eerlijk – die mogelijk is niet ondenkbaar. Mogelijk zien we een zelfde verschijnsel als bij de aloude pc (of notebook) optreden. Qua hardware is voor de meeste gebruikers wel een soort van verzadigingspunt bereikt. Natuurlijk zijn de allernieuwste toestellen weer sneller en beter bedeeld dan hun voorgangers. Maar de verschillen zijn stukken minder spectaculair dan een paar jaar geleden. Zolang er geen gigantische verbetering in de accu-capaciteit komt, loop je toch steeds meer tegen de limieten daarvan aan. Processoren en andere hardware in smartphones zijn al enorm geoptimaliseerd voor zo min mogelijk energieverbruik, daar valt dus niet heel veel meer te halen. Het betekent ook dat je tegen limieten aanloopt qua functionaliteit. Elke toevoeging kost immers energie.

Updates

Het resultaat is inmiddels wel goed zichtbaar. Een telefoon van een paar jaar oud komt nog prima mee. De grootste problemen ontstaan bij lakse fabrikanten. Met name Android-toestellen krijgen maar mondjesmaat updates en upgrades; ‘oudere’ modellen vaak helemaal niet meer. Waarschijnlijk om consumenten tot nieuwe aankopen te pushen. Een slechte zaak, ook vanuit milieutechnisch oogpunt bezien. Een fabrikant als Apple pakt het gelukkig wat updates betreft een heel stuk beter aan. Naar verluidt wordt momenteel zelfs de aloude iPhone 5s getest op compatibiliteit met het nog te verschijnen iOS 12.

Lagere prijzen?

Hoe dan ook, dat de consument een beetje aankoopmoe aan het worden is als het gaat om smartphones is niet heel verwonderlijk. Zeker de meer high-end modellen van twee, drie jaar geleden hebben geen enkele moeite met recente apps. Nu ja, met een beetje geluk leidt een teruglopende vraag van de consument tot lagere prijzen voor toestellen. De bekende wet van vraag en aanbod. nu maar ‘hopen’ dat de dip in de smartphoneverkopen zich ook buiten China duidelijk gaat manifesteren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.