Het einde van Airport

Bijna een jaar geleden gooide ik de Airports het huis uit. Ik had genoeg van de twee Airports Extremes en drie Airport Expressen die samen een krakkemikkig draadloos netwerk vormden. Krakkemikkig, omdat bijvoorbeeld de draadloze muziekverbindingen telkens uitvielen. Ik was het zat en kocht een Orbi RBK40, een mesh-netwerkoplossing. Heerlijk, geen moment spijt van gehad. En nu stopt Apple definitief met zijn Airports en komt niet met een eigen Apple-oplossing voor hét draadloze netwerk voor dit decennium. Het betekent het einde van Airport, draadloze technologie waarvan Apple ooit de voorloper was.

In 1999 introduceerde Steve Jobs de iBook en de eerste Airport, het wonderschone vliegende schoteltje voor wifi. Ik kocht er een en hij kreeg een mooie plaats in de woonkamer. Later kwam er een Airport Extreme, toen een Airport Express voor de muziek die je zo vanuit iTunes kon streamen. Toen nóg een Airport Express voor in de keuken en nóg een voor in de werkkamer. Maar de tijden veranderen. Er kwamen Chromecasts bij, een Sonos-speaker en het netwerk werkte gewoon niet meer lekker. Spontaan verloor de ene Airport Extreme de verbinding met de andere en begon woest te knipperen. De muziek viel om de haverklap uit. Genoeg!

Einde van Airport

Ondertussen kwam Apple niet echt met een nieuwe oplossing. Terwijl Google kwam met zijn eigen mesh-oplossing en NetGear met de Orbi kwam, bleef het stil bij Apple. En je weet: als Apple iets al heel lang niet meer update, dan is het einde verhaal. Dan hebben ze er geen zin meer in, heeft het geen prioriteit meer en kun je wachten op het overlijdensbericht. Het is nu zover. Apple heeft aangekondigd te stoppen met het maken Airports. Er is nog een kleine voorraad, maar als die op is dan zul je naar andere leveranciers moeten uitkijken voor je draadloze routers.

Ik heb al een router

Misschien denk je: ik heb al een router van Ziggo (of een andere leverancier). Ik heb die van Apple of een andere leverancier helemaal niet nodig. Nou, daar denk ik anders over. Die router van Ziggo is misschien goed genoeg voor de huiskamer, maar voor de slaap- en werkkamers is ie onvoldoende. Om over het balkon al helemaal niet te spreken. Je zult dus veelal zelf nog een extra, snelle, moderne router erbij moeten hebben als je overal in huis, met al je apparaten een goede wifi-snelheid wilt hebben.

Wat nu?

Apple geeft advies over het kopen van alternatieve routers, zoals je HIER kunt lezen. Je kunt zelf ook opzoek gaan naar goede moderne routers. Bij Tweakers kun je wat tests en beschrijvingen van verschillende oplossingen lezen. Op mijn favoriete testsite Wirecutter staan wat adviezen over de beste ‘networking kits’ en de beste routers. Misschien heb je in jouw huis genoeg aan één krachtige router, of heb je een mesh-oplossing nodig met meerdere ‘nodes’. Maar misschien werkt jouw Airport-netwerk nog naar tevredenheid! Ook goed. Als je echter een nieuwe router nodig hebt, moet je niet meer bij Apple zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.