Orbi RBK40: wifi in het hele huis

Al maanden ergerde ik me aan het krakkemikkige wifi-netwerk in ons huis. Er was een betrouwbare router, de Almond van Securifi, maar die was niet genoeg om het hele huis te bestrijken. De wifi werd verder in huis gestraald door twee oude Apple Airports, maar die gingen om onduidelijke redenen regelmatig uit. Dit kon zo niet langer, vond ik, maar de oplossingen die er waren – Mesh wifi in het hele huis – waren nogal aan de prijs. Totdat de Netgear Orbi RBK40 op de markt kwam. Die trok me over de streep.

Mesh wifi

Al maanden las ik verlekkerd besprekingen van de nieuwste generatie wifi-systemen, die voor een huis een volledige dekking kunnen geven. Op Thewirecutter las ik voor het eerst over dit soort systemen die met een basisstation en daaraan draadloos een of meer satellieten zorgen voor probleemloze wifi, waarbij je ongemerkt zonder snelheidsverlies doorverbonden werd van de router naar de satelliet en omgekeerd. Mesh wifi heet dat. Mijn voorkeur ging uit naar de Netgear Orbi RBK50, die een huis van 464 vierkante meter kon bestrijken met één router en één satelliet. Zo groot is ons huis niet. Het zou een beetje overkill zijn en deze apparaten kostten op dat moment meer dan 400 euro.

De Orbi RBK40

Netgear-orbi RBK40-in-een-huis
De Orbi in een opstelling in een reuze – Amerikaans – huis. Niet het mijne.

Toen de Airports weer eens de verbinding hadden verloren met de Almond had ik er genoeg van. Er waren inmiddels andere, wat goedkopere oplossingen. Bijvoorbeeld de TP-Link Deco M5 Multiroom wifi, die 269 euro kost. De wifi-oplossing van Google leek me ook wel wat, maar die was niet in Nederland te koop (HIER nog een bespreking van allerlei mesh-wifi-apparatuur). Bij een beetje zoeken op het web kwam ik ineens andere Orbi’s tegen: de RBK40 en de RBK30 die een stuk goedkoper waren. Ik las besprekingen (HIER en HIER) van de Orbi RBK40 en was om. Deze Orbi kon 370 vierkante meter bestrijken, nog steeds overkill voor ons huis. Maar we hebben nogal dikke muren, dus een beetje overkill kan geen kwaad. De installatie leek supersimpel, bestellen maar!

Installatie makkelijk en snel

Zoals in diverse bespreking stond, was de installatie heel simpel. Ik zette een appje op mijn mobieltje, plugde de router in het Ziggo-modem en tien minuten later draaide de boel. Er moesten eerst nog wat updates voor de router de satelliet gedownload en geïnstalleerd worden, daardoor duurde de installatie geen vijf, maar tien minuten. Je kunt bij de satelliet kijken of die een goede verbinding heeft met de router. Als de bovenkant blauw gloeit, is de verbinding top. Het meeste gedoe was nog om aan de drie Chromecasts duidelijk te maken dat ze verbinding moesten maken met de nieuwe wifi. Dat wilde eerst niet lukken, wat niet zozeer aan Orbi en Urbi lag, maar aan de weerbarstigheid van de Chromecasts.

Betrouwbare wifi

En nu, twee weken later, zijn ze nog geen enkele keer uitgevallen en hebben we echt overal betrouwbare wifi. Op het balkon, in de huis- werk- en slaapkamer, zelfs beneden, buiten (we wonen op vier hoog) ontvang ik nog een signaal. Of dit soort wifi wat voor jou is? Als je wifi-problemen hebt zeker! Ik kan niet in je portemonnee kijken, maar er zijn verschillende oplossingen te vinden, de een wat duurder, de ander wat goedkoper. Lees de besprekingen die in deze blogpost gelinkt staan en maak je keuze.

2 gedachten over “Orbi RBK40: wifi in het hele huis”

  1. Ik heb te weinig kennis om over de “meshtechnologie” iets zinnigs te kunnen zeggen. Wat mij opviel is dat jij de Orbi nu test in een meshconfiguratie terwijl Jeroen de Boer stelt dat de meshfaciliteiten bij de Orbi nog niet werken. Hij schrijft immers: “We verwachten dat zodra Orbi ondersteuning krijgt voor een meshconfiguratie er eveneens verschil tussen de duurdere AC3000-technologie en de goedkopere AC2200-technologie zichtbaar zal zijn.” Waar ga ik de mist in?

    1. Ha Henk! Ja, ik vind het ook verwarrend. De Orbi’s zijn nog niet klaar voor mesh wifi, maar in het artikel op de Wirecutter worden ze de beste Wifi Mesh-oplossing genoemd. Ik heb ook te weinig kennis en ga uit van besprekingen die ik lees. Ergens in het artikel van The Wirecutter staat over de Orbi dat ze nog niet klaar zijn voor multi-hop topology. Misschien is dat het. Waar het mij om ging – snel en betrouwbare wifi in het hele huis – wordt door de Orbi RBK40 in ieder geval geleverd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.