Dit illustere drietal komt goed van pas bij Windows 10 (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hear_speak_see_no_evil_Toshogu.jpg)

Windows 10, het blijft soms spannend

Na de initiële problemen van Windows 10 in augustus 2015 zijn sommige ‘slachtoffers’ van destijds toch wat wantrouwig. Terecht?

Je kent vast wel die drie aapjes. Eentje met de handen voor de oren, eentje met de handen voor de ogen en eentje met de handen voor de mond. Ze zouden met enige regelmaat best van pas komen bij Windows 10. Neem nou het exemplaar met de handen voor de ogen. Ondergetekende heeft in de begindagen van Windows 10 het toen nog gloednieuwe besturingssysteem met veel vallen en opstaan aan de praat gekregen op een toen een ruim half jaar oude laptop. Problemen zaten hem – hoe kan het ook anders – vooral in drivers. Sommige drivers waren eigenlijk bedoeld voor Windows 8, maar door de fabrikant ook als ‘bruikbaar voor 10’ bestempeld. En dat was in een aantal gevallen nog een tamelijk optimistische visie. Wat dat betreft zijn we inmiddels een stuk verder, al is helaas te zien dat er nog altijd fabrikanten genoeg zijn die ooit één driver in 2015 hebben uitgebracht en verder niks nieuws meer uitgebracht hebben. Voor bijvoorbeeld videokaarten en -chips is dat funest.

Het logboek

Hoe dan ook, in die begindagen is deze auteur dan ook ongewild in aanraking gekomen met het Windows Logboek. Daarvoor er vrijwel nooit in gekeken, in die tijd heel vaak om problemen te achterhalen. Da’s geen sinecure, want de foutmeldingen en waarschuwingen in dat logboek zijn vaak zeer cryptisch of zelfs ronduit generiek. En dan ook nog eens in het Nederlands waardoor je het apezuur googelt om de juiste fout te vinden. En áls je het betreffende event id – zoals meldingen in het logboek worden genoemd – al vindt, dan blijkt het veelal een vraag die door vele anderen ook gesteld is. Maar waar nooit een antwoord op gegeven is.

Niks te merken? Dan vooral niet kijken

Microsoft zelf heeft als advies: als je niks merkt aan Windows en alles draait gewoon, dan moet je je over fouten verder ook geen zorgen maken. Inderdaad: daar hebben we dat eerste aapje! Maar ja, in die Windows 10 begindagen waren fouten wél oorzaak van problemen. En de psychologische gevolgen uit die tijd zijn dan ook rampzalig. Noem het een trauma. Want ja, ook als Windows wél goed draait neem je dan voor de zekerheid toch een kijkje in dat verdraaide logboek. En blijkt het dagelijks fouten te negeren. Door schade en schande wijs geworden blijkt het inderdaad zo te zijn dat het overgrote deel onschuldig is.

Vermaledijde updates

Maar zo af en toe duiken er telkens weer nieuwe event id’s op. Zoals deze week bijvoorbeeld, tijdens een ‘stiekeme’ patchronde van Kaspersky. In plaats van de regelmatige database-update werden Kaspersky-gebruikers deze keer getrakteerd op een patch, van versie 17.0.0.611 e naar f. Tja, dat leidde dus weer tot twee nieuwe fouten in het logboek: ‘7006’ en ‘7023’. Waarschijnlijk blokkeerde Kaspersky zelf de toegang tot een systeembestand. Vandaar ook de vereiste herstart, waarna we de fouten niet meer terug hebben gezien in het logboek.

Waarschijnlijk

De helpdesk van Kaspersky is soms net wat te makkelijk in dit soort gevallen. ‘Ja meneer, da’s een Windows foutmelding, doen wij dus niks mee’. Om te vergeten dat die fout dan wel veroorzaakt is door een update van de Kaspersky-software. Goed, na ze dat duidelijk gemaakt te hebben kwam er na veel omzwervingen als antwoord dat het ze niet iets lijkt om zorgen over te maken. Weer zo’n verschijnsel uit de wereld van Windows (10): vroeger had je gewoon ja en nee, goed of fout. Tegenwoordig is het ‘waarschijnlijk niet’ of ‘mogelijk wel’. In dat opzicht is advies van Microsoft misschien zo gek nog niet. Niks checken als Windows goed draait. Je loopt daarmee het risico dat er op een gegeven moment iets heel ernstigs fout gaat. Iets wat je aan de hand van de logboekmeldingen aan had kunnen zien komen. Misschien. Of misschien ook niet.

Huisarts

Onze eigen Michiel de Rond, begenadigd systeembeheerder, auteur en Command Prompt Hero vat het als volgt samen: ‘Als ik de analogie met de huisarts weer van stal haal: je wil niet tegen iemand zeggen dat hij zijn kwalen kan negeren, maar ook niet dat hij bij iedere kwaal zorgen moet ontwikkelen. Een mens plaatst zijn eigen kwalen ook in context (veel gedronken, weinig geslapen of bij zieke kinderen op bezoek geweest), daar wil je op afstand niet teveel over generaliseren’. Een perfecte baan voor de toekomst dus: computer-huisarts. Want met systemen die steeds complexer en slimmer worden volstaat een simpel ‘ja’ of ‘nee’ niet meer. Blijkbaar.

Overige apen

Blijven trouwens over die andere apen. Het exemplaar met de hand voor de mond moge duidelijk zijn. Want enige krachttermen borrelen toch snel op bij rare zaken in Windows 10. En die aap met de handen voor de oren? Dat kan je ook zelf zijn. Om je ontploffende buurman of collega op het werk niet te hoeven horen exploderen als er iets helemaal mis gaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.