Internet in Nederland jubileert (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/verjaardagstaart-gelukkige-verjaardag-3177675/)

Internet in Nederland jubileert

Het is deze week 25 jaar geleden dat internet voor het eerst aan consumenten werd aangeboden. Tegelijkertijd is het bijna 30 jaar geleden dat ons land voor de allereerste keer aan internet werd gekoppeld.

Deze week – op 1 mei om precies te zijn – zorgde XS4ALL voor het begin van de internetrevolutie. Het was de eerste provider waarop je als Nederlander een internetabonnement kon nemen. Dat was toen nog iets heel bijzonders en kostbaars. Want breedband internet bestond in die dagen nog niet. Je belde in via een modem, waarbij je ook nog eens betaalde per belminuut. Toentertijd nog een goudmijn voor KPN. Voor een ieder die eerst eens wilde snuffelen aan dat nieuwe medium zorgde de VPRO een jaar eerder al voor een primeur. Dit was namelijk de eerste omroep die acte de présence gaf op internet. En om mensen hun website ook daadwerkelijk te kunnen laten bekijken werd een unieke actie opgezet. Door met een modem een inbelnummer te kiezen kon je een half uur lang (per inbelsessie) gebruik maken van internet. Kosteloos, je betaalde alleen de belminuten. Eenmaal lekker gemaakt door al het moois dat internet had te bieden stapten mensen al snel over op een echte provider. En de rest is geschiedenis.

1988

Die eerste mei 1993 (en ook niet de VPRO-stunt van een jaar eerder) was overigens niet de eerste kennismaking van Nederland met internet. De eerste verbinding met de VS werd namelijk vijf jaar eerder gelegd, op 17 november 1988. Het Amsterdamse CWI (Centrum voor Wiskunde & Informatica) was het eerste Nederlandse instituut dat officieel gekoppeld werd aan het Amerikaanse internet. Dat was toen nog een unicum, want feitelijk was internet in eerste instantie bedoeld als een militair netwerk dat tegen een stootje kon. Dat het zo enorm uit zo groeien tot wat het nu was had mogelijk niemand in die begindagen kunnen voorzien. Wel leuk om eens bij stil te staan. Want kun jij je nu nog een leven voorstellen zonder internet? Zonder e-mail, zonder Whatsapp? Bijzonder is ook de snelheid waarmee internet en de hele achterliggende infrastructuur zich ontwikkelde. Via het aloude krakende modem met een zijsprongetje via ISDN naar ADSL, kabel en glasvezel. Steeds weer ging de snelheid met sprongen vooruit. En de kosten werden steeds lager.

Globalisering tussen de oren

Feitelijk kan je internet zien als de bekroning van de digitale revolutie, ooit in gang gezet door de allereerste digitale elektronische computer ENIAC uit 1946. Ook de Britse Colossus van drie jaar eerder is wat dat betreft vermeldenswaardig, hoewel deze niet helemaal aan de norm van een ‘zuivere’ computer voldeed. Maar dat is een discussie voor de puristen. Feit is dat de twintigste eeuw de geschiedenisboeken in zal gaan als de eeuw van de digitale revolutie. De impact is vergelijkbaar of zelfs groter dan die van de industriële revolutie. De wereld is er een heel stuk kleiner door geworden. Het is normaal om via beeld en geluid te communiceren met mensen aan de andere kant van de wereld. Het veroorzaakte een totaal ander wereldbeeld bij mensen. Een soort van globalisering tussen de oren. Probeer een kind van nu maar eens uit te leggen dat Australië toch echt heel ver weg is. Terwijl hij of zij met dat net geëmigreerde buurjongetje of buurmeisje chat en babbelt alsof het nog steeds slechts door één muur is gescheiden. Nou ja, laten we maar een passende virtuele toast uitbrengen op de verjaardag(en) van internet: proost en nog vele jaren!

2 gedachten over “Internet in Nederland jubileert”

  1. Leuke herinneringen. Fijn om me weer eens te kunnen wentelen in nostalgie. Er zit een kleine fout in de tekst, vermoed ik. 1 mei 1995 moet 1 mei 1993 zijn, wil je het 25-jarig jubileum echt willen kunnen vieren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.