Weg met de reclame-apps in het startmenu van Windows 10! (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/jiff01/15382135676)

Waar komen toch al die Windows app-suggesties vandaan?

Als je Windows 10 een tijdje gebruikt, zie je dat er in het ’tegeldeel’ van het startmenu steeds meer apps verschijnen. Zonder dat je daar zelf om gevraagd hebt. Vervelende app-suggesties in Windows 10…

Direct na een schone installatie is Windows 10 een flinke tijd héél druk bezig. Start Taakbeheer maar eens via een rechter muisklik op de taakbalk. Het is verstandig om te wachten met wat dan ook tot alles tot rust is gekomen, maar dat terzijde. Wat je vooral ziet gebeuren is dat er een enorme berg aan apps uit de Windows Store wordt geïnstalleerd. Het bekende en over-irritante Candy Crush is inmiddels een soort van Windows 10-kenmerk geworden. Maar waar komen al die apps vandaan. En, belangrijker: waarom zie je tijdens gebruik van Windows steeds meer ongewenste apps verschijnen? Heeft alles te maken met het feit dat Microsoft het Startmenu ongevraagd als reclamebord gebruikt, om schaamteloos de weinig populaire Windows Store te promoten! Gelukkig kun je dat gezeur met een wat verstopte optie uitschakelen.

Uitschakelen

Om de advertenties (want dat zijn het eigenlijk in verkapte vorm) in het startmenu uit te zetten, klik je in Start op Instellingen. Klik in het geopende venster links op Start en schakel de optie Af en toe suggesties in Start weergeven uit. Er is trouwens nóg een plek waar je mogelijk ongewenste content tegen kunt komen: het inlogscherm. Om dat ook te verwijderen, klik je in de kolom links op Vergrendelingsscherm. Schakel daar de optie Leuke weetjes, tips en trucs en meer op uw vergrendelingsscherm weergeven uit. Scheelt weer gezeur!

Weg met de ongewenste tegeltjes in het Windows 10 startmenu

Veilig

Wat het uitschakelen van app-suggesties betreft scheelt het trouwens meer dan gezeur. Windows werkt geïnstalleerde apps altijd na het inloggen bij, wat opstarttijd kost. Hoe minder apps er uit de Windows Store zijn geïnstalleerd, hoe sneller je systeem tot rust komt na aanmelden! Een deel van de gesuggereerde apps wordt trouwens niet daadwerkelijk geïnstalleerd, maar wel zodra je op een tegel ervan klikt. In het geval van spelletjes of apps van meer vage herkomst beter niet doen. Maar ja, leg dat maar eens aan in huis wonende kinderen uit. Kortom: zet al dit soort dingen echt uit, scheelt een hoop gedoe en is bovendien goed voor veiligheid en privacy.

Het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, Tweede, geactualiseerde editie, door Ronald Smit

Meer tips en trucs lezen over Windows 10? Daar hebben we op dit blog een pagina voor: Windows 10 Tips & Trucs. Of lees het boek 101 tips en trucs voor Windows 10, Tweede, geactualiseerde editie, door Ronald Smit. Een boek met – zoals de titel al doet vermoeden – vooral praktische insteek bomvol wetenswaardigheden en handigheidjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.