Nóg een Dag van de backup: backups met Time Machine

Eigenlijk is het élke dag de Dag van de backup! Als je goed bezig bent met backups dan doe je dat dus élke dag… Voor macOS lijkt dat ogenschijnlijk zeer eenvoudig: backups met Time Machine! Maar iedereen die na een crash zijn Macintosh-computer weer opnieuw heeft opgebouwd weet dat het een vervelende en trage klus is. Zijn er andere, misschien betere oplossingen?

Mooi en eenvoudig: backups met Time Machine

Time Machine op macOS is een mooie, zeer eenvoudig te bedienen manier van backuppen. Het instellen is simpel – harde schijf voor de backups en aanzetten in de Systeemvoorkeuren – en eigenlijk heb je er meestal geen omkijken meer naar. Het mooie van Time Machine is dat er elk uur een backup gemaakt wordt van alle mappen die je hebt aangegeven. Je kunt met deze tijdmachine terug in de tijd. Je hebt een recente backup van je Mac, maar ook eentje van een dag, van een paar dagen of van weken geleden. Als je bestanden hebt weggegooid die je terug wilt hebben, dan vind je die weer via Time Machine. Is je hele harde schijf waarop je systeem staat volkomen gecrashed, dan kun je met Time Machine alles weer terugzetten.

macOS Recovery

backups met Time Machine
macOS Recovery met de verschillende mogelijkheden tot systeemherstel. Ook het terugzetten van je backups met Time Machine

De Mac heeft een ingebouwde set gereedschappen – macOS Recovery – waarmee je met een Time Machine backup weer terug kunt naar het moment voordat je harde schijf je in de steek liet. Afhankelijk van de hoeveelheid data die je terug wilt zetten, de snelheid van de schijven, kan dat een taai klusje zijn. Het gaat je lukken, maar je moet wat geduld hebben. Die macOS Recovery start je op door bij het starten van de Mac Command-R ingedrukt te houden. Je kunt dan een Time Machine-reservekopie terugzetten op je nieuwe of herstelde harde schijf.

Een kloon van je systeemschijf

Carbon Copy Cloner.

macOS Recovery zit dus ingebouwd in sommige Mac’s. Als je een internetverbinding hebt kun je ook macOS recovery starten vanaf dat internet, door option-command-R ingedrukt te houden bij het opstarten. Als het dan nog niet lukt, wat dan te doen? Daar zit je met je Time Machine-backup. Van die Time Machine-schijf kun je niet opstarten. Al staat er een compleet systeem op: starten kan niet; jammer maar helaas! Het meest handig is dan om een recente kopie van je complete systeemschijf te hebben waarmee je kunt starten. Dat is dus een systeem op een externe harde schijf, een ‘kloon’ van je systeemschijf. Zo’n kloon van je systeem maak je bijvoorbeeld met Carbon Copy Cloner of met Chronosync.

Chronosync…

Met beide applicaties kun je een kopie van de opstartschijf van je Mac maken. Mocht je opstartschijf kapot gaan, dan kun je dus altijd starten vanaf die kopie. Als je die kopie bijvoorbeeld elke nacht geautomatiseerd maakt, dan heb je altijd een ‘vers’ systeem in geval van ellende. Zelf gebruik ik Chronosync. Dat maakt ‘s nachts backups van mijn foto’s naar een 2de harde schijf en elke nacht een kopie van mijn systeem. Vind je dit allemaal een beetje teveel van het goede? Dat mag, toch is het een prettig idee dat je snel weer aan het werkt kunt, dankzij een systeemkopie op een externe schijf. Better safe than sorry…

Meer lezen over het maken van alle back-ups? Dat lees je HIER. Oplossen van problemen met Time Machine?  Lees dat HIER.

Een van de vele redenen om een Mac te gebruiken is macOS Mojave, het nieuwe besturingssysteem van Apple. Een besturingssysteem is een van de belangrijkste onderdelen van uw computer. Het zorgt er onder meer voor dat u programma’s kunt starten, bestanden kunt beheren en extra apparaten kunt aansluiten. Mojave ziet er schitterend uit, is uiterst stabiel, zeer gebruiksvriendelijk en vraagt nauwelijks onderhoud. Alles weten over macOS Mojave? Lees dan Handboek macOS Mojave van Bob Timroff.

 


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.