back-ups van alle data

Veiligheid voor alles, back-ups van alle data

Hoe zorg jij voor de veiligheid van je data? De foto’s die je maakt, je andere documenten, de manier waarop je systeem is ingericht. Je realiseert je pas hoeveel verschillende informatie op die computer is opgeslagen, als je een verse computer inricht. Uiteindelijk gaat het om back-ups van alle data. Hoe werkt dat op een Mac?

Hoe je je computer inricht, is een persoonlijk iets. Waar jij je foto’s of documenten opslaat, dat moet je allemaal zelf weten. Je wordt natuurlijk wel een beetje gestuurd. Je hebt de map voor Afbeeldingen, een map voor Muziek, een map voor Documenten. Maar als je, zoals ik, meer dan 200.000 foto’s in je Lightroom-catalogus hebt staan, dan staan die foto’s niet ergens op je interne schijf in de map Afbeeldingen. Die staan op een externe schijf. Een interne ssd van bijvoorbeeld 512GB loopt al snel vol en dat wil je niet. Video en foto’s nemen nogal wat ruimte in beslag en daarom staan die op een externe harde schijf. De ssd bevat dan alleen het systeem, je eigen Home folder en de applicaties die je gebruikt. In je systeem ook allerlei andere dingen opgeslagen. Gebruik je Adobe software dan slaat Adobe allerlei extra’s op in de kelders van je systeem, de bibliotheek. Je voorkeuren, de uitbreidingen op Lightroom. Extra filters die je voor Photoshop hebt gekocht. De licentie voor die filters. Die informatie staat op de iMac allemaal in je eigen bibliotheek.

Time Machine

back-ups van alle data
In de Time Machine-voorkeuren kun je aangeven welke mappen of schijven niet moeten worden geback-upped. Hier is gekozen om niet de Google Drive op te slaan.

In de loop van de tijd is dat heel veel informatie die je niet kwijt wilt. Dat een harde schijf niet het eeuwige leven heeft hoef ik je niet uit te leggen. Ze zijn allemaal sterfelijk. Je maakt dus back-ups van de data op die harde schijven. Hoe je dat inricht kan voor iedereen anders zijn. Mijn manier op mijn iMac is niet echt ingewikkeld. Je begint met Time Machine. Time Machine maakt elk uur een back-up. Waarvan? Dat kun je zelf bepalen. In mijn geval is dat de interne schijf met het systeem, de applicaties, de voorkeuren en – bijna – alles wat ik in mijn eigen Home folder op sla. Je kunt bij Time Machine aangeven wat niet geback-upped moet worden. Ik kies ervoor om mijn Google Drive niet te back-uppen. Daar staat mijn werk in. Mijn schrijfwerk, het materiaal voor mijn boeken enzovoort. Dat staan allemaal al veilig bij Google.

Chronosync

back-ups van alle data
Chronosync maakt elke nacht een back-up van de harde schijf met foto’s.

Dan zijn er verder natuurlijk de foto’s en mijn muziekbibliotheek, die op een externe harde schijf staan. De foto’s nemen meer dan 4,3TB in beslag. Er komen regelmatig nieuwe foto’s bij en ik bewerk ook regelmatig oude foto’s. Die bewerkingen staan in de Lightroom-catalogus, die elke dag na het afsluiten van Lightroom wordt geback-upped op een externe harde schijf. Ook van de schijf met alle foto’s en andere belangrijke data maak ik elke nacht automatisch een back-up. Ik heb een extra harde schijf van 6TB waarop de nieuwe foto’s en bewerkingen in de vorm van XMP-bestandjes worden gesynchroniseerd. Die back-ups maak ik met Chronosync. In Chronosync kun je aangeven welke mappen moeten worden gesynchroniseerd naar een andere harde schijf. Daarnaast kun je aangeven wanneer dat moet gebeuren. In mijn geval is dat elke nacht om 4 uur.

Back-ups van alle data

De volgende ochtend sta je op met de mededeling op je scherm dat de back-up via Chronosync is geslaagd. Dan heb je dus 2 harde schijven van al je belangrijke data en een schijf met een Time Machine-back-up. Een echt veilige back-up bestaat echter uit in totaal 3 kopieën. Ik heb dus nog een éxtra harde schijf met al mijn foto’s tot halverwege dit jaar. Die schijf staat buiten de deur bij mijn zoon. De foto’s die daar nog niet opstaan, staan op een schijf in het netwerk, de Lima-schijf. Tijdens het importeren van nieuwe foto’s in Lightroom is dat de schijf waar naartoe ik een tweede kopie maak. Hiermee voel ík me in ieder geval veilig. Zo heb ik back-ups van alle data. Misschien – waarschijnlijk – doe jij het heel anders. Wat zijn jouw back-up-strategieën? Ik hoor het graag in de reacties op deze blogpost.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.