Iedereen denkt wel eens: wat gebeurt er met al die documenten die ik in de cloud op sla? Niet dat er zoveel bijzonders in staat of op te zien is. Maar het zijn jouw documenten. Dat kan een dagboek zijn of je excel-documenten met de omzet of de belastingaangifte. Kortom, documenten die niemand wat aangaat. In de cloud staan die documenten ergens op servers, waarschijnlijk ergens in de USA. Als de Amerikaanse overheid dat echt wil, kunnen ze daarbij. Dat voelt niet lekker. Een eigen cloud zou beter voelen. Dat kan met Lima, de privé-cloud zonder pottenkijkers.
De privé-cloud
Lima Technology begon met de Lima ooit op Kickstarter. Daar was de slogan nog: Lima, de hersens van jouw apparaten. Ging bij de Kickstarter-campagne nog om de manier waarop je bestanden opslaat en overal kunt gebruiken, nu gaat het om de privacy van je bestanden. De cloud die je privacy respecteert heet het op de site van Lima. Een eigen privé-cloud waar je alleen zelf op kunt, wie wil dat nou niet? Lima biedt je een oplossing voor het delen van je bestanden op je eigen netwerk, maar ook daarbuiten. Ben je met je laptop onderweg en heb je een internetverbinding, dan kun je bij je bestanden. Idem met je smartphone of tablet. Daarbij vertellen ze bij Lima dat de installatie heel eenvoudig is. Ik wilde er graag een proberen. Doe mij maar een Lima.
Harde schijf kopen
Van firma Lima kreeg ik er een opgestuurd. Een keurig doosje met daarop de tekst: de persoonlijke cloud waarvan je zult gaan houden. In het doosje zit een klein blokje, de Lima, een voedingsadapter en een ethernetkabel. Voor het opslaan van je bestanden is er nog wel een harde schijf nodig. Die zul je zelf moeten leveren. Geen probleem, ik had nog wel wat oude harde schijven. Lima aan de stroom, ethernetkabel verbonden met een poort op mijn router en de harde schijf eraan vast. Ik downloadde de benodigde software van de Lima-site en begon de installatie op mijn iMac. Tijdens de installatie ziet de software de Lima ergens in je netwerk. Je maakt een account bij ze aan en vervolgens wordt de harde schijf op ‘gezondheid’ gecheckt. De schijf die aan de Lima hing bleek niet geschikt. Waarom? Geen idee, dat vertellen ze er niet bij. Ik had echter nog een LaCie van 2TB, die dan maar proberen. Deze werd gezond verklaard en even later verscheen die schijf als de Lima op mijn desktop.
Eenvoudige installatie van de privé-cloud
De installatie was dus inderdaad super eenvoudig. Ik installeerde de Lima software ook op mijn Windows-laptop, op de iPad en mijn Huawei Mate 9 smartphone. Op al die apparaten hoef je alleen maar in te loggen met de account die je bij installatie had gemaakt. Op de harde schijf staan de bestanden versleuteld, je hebt dus altijd een wachtwoord en inlog nodig. Daarom moet je bij installatie een goed en ingewikkeld wachtwoord kiezen. Je bestanden staan dus veilig opgeslagen, alleen voor jou en voor degene die inlog en wachtwoord hebben. Is het snel? Dat ligt eraan. Als je op je thuisnetwerk een beetje snelle wifi hebt, dan werkt het snel, net zo snel als je NAS via wifi. Buiten, als je elders een bestand van je eigen Lima-cloud nodig hebt, ligt het aan de snelheid van je verbinding met je smartphone of laptop. En het ligt eraan of je via je internetprovider thuis een beetje stevige uploadsnelheid hebt. Uploadsnelheid is meestal een stuk lager dan download, maar zolang je geen reusachtige bestanden wilt overpompen, gaat het allemaal prima.
Een aanrader dus, die Lima? Ik vind van wel. De Lima Ultra kost inclusief btw zo’n 130 euro. Daar moet je dan ook nog een harde schijf bij kopen. Inmiddels is de Lima ook gewoon bij Coolblue te bestellen. Daar kost een bundel van de Lima Ultra met 2TB harde schijf 216 euro. Reken maar eens even uit wat je voor bijvoorbeeld opslag van 2TB moet betalen bij Google of Apple. Voor 1TB betaal je bij Google 10 euro per maand. Laten we zeggen voor 2TB is dat 20 euro per maand, 240 euro per jaar. Die Lima, inclusief harde schijf, heb je er dus binnen een jaar uit.
LET OP! • Na een paar dagen ervaring merk ik vreemde dingen. De ene keer ziet de Lima wel een document, de andere keer is de Lima Unreachable, zoals de melding luidt. Ook als er verder niets aan de hand is met het netwerk. Ik ga er verder mee experimenteren. Ik kom erop terug.
Ook met een NAS kun je in een netwerk bestanden delen. Lees HIER bijvoorbeeld de blogpost over De NAS en je fotoverzameling.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Wat zijn de ervaringen tot nu toe? Heb je ook een tweede Lima aangeschaft voor de back-up? Ik ben namelijk benieuwd hoe dat werkt. Ik heb namelijk 2 routers thuis (ivm sterkte WiFi verbinding) Dus wil een twee Lima op een andere router aansluiten waarbij ik wel bij de bestanden kan via 1 computer.