Windows 10 gebruikers werden verblijd met een wel heel grote update

Grote Windows 10 update staat klaar

Gisteren tegen het einde van de middag verscheen er ineens een onverwachte en onverwacht grote update voor Windows 10.

Windows 10 slaat toe op de momenten dat je het ‘t minst verwacht. Hoewel Microsoft bij de komst van de Creators Edition beloofde dat updates sneller en compacter zouden worden, blijkt die belofte in de praktijk erg tegen te vallen. Gisteren verscheen ineens een update met een bestandsgrootte van ergens tussen de 800 MB en 1 GB. De lijst met pleisters is dan ook indrukwekkend lang. Zo worden onder meer problemen met drivers opgelost die een flink deel van de Windows 10 gebruikers sinds de Creators Update plagen. Ook problemen met headsets en Bluetooth alsmede Skype worden opgelost. Verder wordt onder meer verbetering van stabiliteit betreffende USB C beloofd.

Gepatchte patch Windows 10

Microsoft probeerde de bewuste update – KB 4032188 – al eerder in juli uit te rollen. Maar destijds is het pakket om onbekende redenen razendsnel teruggetrokken. Blijkbaar is deze week een nieuwe poging ondernomen. De Windows-fabrikant heeft ook niet veel keuze. Volgende week dinsdag is het immers alweer Patch Tuesday ofwel pleisterdinsdag, met een update die veiligheidslekken moet dichten. Verder staat in september wederom een grote upgrade voor Windows 10 op de rol. Voor die tijd moet de Creators Update ‘business ready’ zijn, iets wat nu aangekondigd is door Microsoft. Helemaal vlekkeloos verloopt de nieuwste update van deze week overigens niet. Veel gebruikers klagen dat het extreem lang duurt alvorens het geheel is geïnstalleerd. Niet helemaal verwonderlijk natuurlijk gezien de enorme grootte. Wij zagen na de update alleen een – vooralsnog eenmalige – crash van onderdelen die horen bij appreadiness. Een onderdeel dat hoort bij de Store en apps. Jammer dat dit weinig gebruikte onderdeel voor gekke dingen blijft zorgen. Feitelijk zou er – zeker in de Pro-versie van Windows – een eenvoudige optie beschikbaar moeten zijn om alles wat apps en store betreft in één klap te de-installeren. Dat zou zonder meer de optstarttijd en stabiliteit van Windows 10 ten goede komen.

Kies voor rust, als het kan

Een tijdje terug schreven we al hoe gebruikers van Windows 10 Pro het wat rustiger aan kunnen doen qua upgrade-mania. Zeker nu Windows 10 twee keer per jaar voorzien wordt van upgrades in de vorm van een volledige herinstallatie van tien is dat het overwegen waard. De ervaring leert inmiddels dat upgrades de eerste weken verre van stabiel zijn. Home-gebruikers zitten helaas vast aan verplichte upgrades en fungeren dus weer als ongevraagde beta-testers.

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.