Duitse rechter verbiedt dashcams (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ford_Focus_versus_Ford_Explorer_crash_test_IIHS.jpg)

Dashcam verboden in Duitsland

Een Duitse automobiliste werd dankzij een ‘voortvarende’ Duitse rechter van slachtoffer tot dader. Met als bijwerking dat de dashcam in Duitsland gelijk verboden is.

Rechters staan niet al te best bekend als het gaat om techniek en inlevingsvermogen. Regelmatig wordt de dader als slachtoffer gezien, met voor ‘het volk’ onbegrijpelijke uitspraken tot gevolg. Een Duitse rechter zorgde wat dat betreft voor een nieuw dieptepunt in de rechtspraak. Een Duitse vrouw had twee dashcams in haar auto gemonteerd. Op die manier kon ze eventuele in de fout gaande medeweggebruikers vastleggen. Handig voor bijvoorbeeld de afhandeling via de verzekering en het achterhalen van de dader. Zou je zeggen.

Van slachtoffer naar dader

Nadat de vrouw haar auto had geparkeerd bleek er een beschadiging aanwezig. Op de door de dashcams gemaakte opnamen bleek dat er inderdaad iemand tijdens het parkeren tegen de auto was gereden. Een perfect moment om deze beelden even bij de politie af te geven, dacht de vrouw. Onder het motto ‘makkelijker kunnen we het niet maken’. Foute gedachte, want een overijverige rechter zorgde ervoor dat de vrouw – en niet de dader – een boete mocht neertellen. Want – zo redeneerde hij – door de dashcam kwam de privacy van de andere weggebruikers en de dader in gevaar. Mevrouw was dus zeker geen slachtoffer, maar een crimineel.

Stel je voor: de dader opgepakt!

Het is weer een voorbeeld van een rechter die de technologische ontwikkelingen niet echt lijkt te kunnen bijbenen. Inmiddels beschikken sommige navigatie-apps bijvoorbeeld ook over dashcam-functionaliteit. Ook maar meteen verbieden dan? En wat is er mis met het vastleggen van iemand die een ongeluk veroorzaakt? Nu lijkt het een vrijbrief voor Duitse verkeersaso’s. Veroorzaak je een ongeluk? Gewoon lekker wegrijden als dat nog kan. Dashcam-beelden zijn immers toch illegaal. En de kans is groot dat de beelden die ter goeder trouw zijn gemaakt door het slachtoffer van laatstgenoemde een dader maken. De rechter in kwestie meldde in zijn vonnis ook nog dat het niet zo kan zijn dat 80 miljoen Duitsers met een vermaledijde dashcam gaan rondrijden om elke verkeerssituatie te filmen zodat daders opgepakt kunnen worden. De onlogica spat natuurlijk van deze redenering af. Maar ja, een rechter is een rechter en hij heeft min of meer het laatste woord. Gelukkig kan de vrouw nog in hoger beroep!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.