Problemen met de backups van Time Machine oplossen

Al maanden had ik problemen met de backups van Time Machine op mijn iMac. Toen de problemen begonnen heb ik geprobeerd een oplossing te vinden, maar toen dat niet een-twee-drie lukte, besloot ik met Chronosync een bootable back-up te maken die elke nacht geüpdatet werd. Gisteren wilde ik het toch nog eens met Time Machine proberen, met een verse harde schijf. Maar niks hoor: Time Machine wilde nog steeds niet goed backuppen. Na heel veel zoeken bleek er wel een oplossing.

Schijf-EHBO

Bij het maken van een back-up met Time Machine begon de backup, maar na enige tijd gaf Time Machine een error. De backup was mislukt, afgebroken en de software gaf de suggestie om met het Schijfhulpprogramma en Schijf-EHBO de schijf na te kijken. Welke schijf was niet helemaal duidelijk: de te backuppen harde schijf of de schijf waarnaar de backup werd weggeschreven. Alle twee dan maar. De Time Machine-schijf was prima in orde, het was tenslotte net een nieuwe harde schijf. Schijf-EHBO gaf bij het checken van mijn systeemschijf wel rare waarschuwingen, maar hij bleek uiteindelijk in orde. Time Machine bleef dezelfde fout geven.

Invalid bsd_flags

De waarschuwingen in Schijf_EHBO: over snapshots en invalid bsd_flags.

De waarschuwingen bleken ook na het draaien van Schijf-EHBO niet verdwenen: warning warning: inode_val: object (oid 0x103634c70): invalid bsd_flags (0x10). Deze mededeling kwam 8 keer terug. Het ging om problemen met snapshots, die blijkbaar ergens op de systeemschijf verborgen stonden. Er zat niets anders om eerst maar eens op die snapshots en/of die invalide bsd-vlaggen te googlen. Lang verhaal kort: ik kwam van alles tegen over deze problemen. Bij een site trof ik aan dat het Microsoft One Drive was die rare directories zou maken, waar Time Machine problemen mee zou hebben. Bij andere site ging het bij die snapshots over tijdelijke bestanden van Time Machine zelf die op de systeemschijf werden weggeschreven. Ik vond een oplossing om die snapshots via de terminal te verwijderen, maar voor het maken van een back-up met Time Machine hielp dat niets.

Mojave!

Uiteindelijk kwam ik na lang zoeken op het topic Time Machine not working since Mojave bij discussions.apple.com. Daar schreef ene Birdfish2 over een utility die alle meldingen die Time Machine geeft: The Time Machine Mechanic (T2M2). Die utility laat alle meldingen, ook de foutmeldingen, zien die tijdens het backup-proces gemaakt worden. Ik installeerde de utility, startte een nieuwe backup van Time Machine en ja hoor, ik zag de foutmelding waarop het backup-proces bleef hangen langskomen: errors time machine containers/com.nektony.App-Cleaner/Data/Library/. De boosdoener bleek na enig googlen de applicatie App Cleaner. Ik gebruik App Cleaner om na het verwijderen van applicaties te checken of ze niet ergens een spoor op de schijf hebben achtergelaten. App Cleaner had ergens in de krochten van het systeem mapjes gemaakt en na de update naar Mojave gaven die problemen.

Het scherm van T2M2 met de mededelingen van de nu weer goed werkende Time Machine.

Op de site van App Cleaner stond de oplossing klaar: ofwel handmatig in de Bibliotheek wat mappen weggooien, of een nieuwe versie van de applicatie installeren. Ik deed alle twee: eerst zelf de mappen weggooien en daarna de nieuwe versie installeren. Time Machine aan en draaien maar! Geen problemen meer. Er wordt weer elk uur een Time Machine backup gemaakt. Een veilig gevoel. Computers, het blijft gedoe, ook op een Mac.

We schrijven meer over het maken van back-ups. Bijvoorbeeld hier over Back-ups van alle data en Back-ups met Time Machine.

Meer weten over macOS? Daar zijn boeken voor. Bij Van Duuren Media vind je boeken over de meest recente versie van macOS, maar over oudere macOS-versies, zoals bijvoorbeeld Mojave.  Alle boeken over macOS bij Van Duuren Media vind je HIER.

Op dit blog vind je alle blogposts over macOS HIER.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “Problemen met de backups van Time Machine oplossen”

    1. Uiteindelijk heb ik een probleem opgelost dat als bron App Cleaner had. Het kan ook iets zijn dat een verborgen gebrek is bij Time Machine en waarvan de developers van applicaties voor macOS geen weet hadden. Ik las tijdens mijn zoektocht over vergelijkbare problemen met OneDrive van Microsoft op de Mac, dat ook ergens in de Bibliotheek mappen maakt die hetzelfde probleem kunnen veroorzaken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.