Dag van de backup

Zoals bekend is het tegenwoordig altijd wel ergens ‘een dag van’. De dag van de Airfryer, de dag van de Koe in de wei enzovoort. Zo was het 31 maart de dag van de back-up: World Backup Day. Ik las er natuurlijk pas op 1 april over, maar geen probleem: ik heb mijn backups op een rijtje. En jij?

Ik probeerde de site van worldbackupday.com te benaderen, maar de dag is voorbij, misschien dat het daarom niet lukte. Anyway, backups! Omdat een groot deel van ons leven digitaal is, is het zaak om dat digitale spul veilig te stellen. Wat vind ik belangrijk om te bewaren? Heel veel eigenlijk. Mijn e-mails, mijn schrijfwerk, mijn foto’s, foto’s van anderen die met mij gedeeld zijn. Mijn computer zoals die nu werkt. Mocht daar iets mee misgaan, dan wil ik er graag zo snel mogelijk weer mee aan het werk. Datzelfde geldt voor mijn smartphone. Als die in de wc valt of gestolen wordt wil ik snel met een nieuwe verder kunnen.

Je moet het zelf doen

Niemand verliest graag zijn digitale bestanden. Je zult dus moeten zorgen voor een backup. Niemand doet het voor je, je zult het zelf moeten doen. Op je computer staat je besturingssysteem met allerlei instellingen. Je wachtwoorden, je bookmarks, de instellingen van je applicaties enzovoort. Daarnaast heb je allerlei documenten: foto’s, Word-bestanden, of wat dan ook. Teveel om op te noemen. Die documenten kunnen op de interne harde schijf van je computer staan, maar ook op een externe harde schijf. Die documenten kunnen daarnaast ook in de cloud staan.

In de cloud

Ik wil een verschil maken tussen die documenten en het besturingssysteem. Mijn foto’s staan allemaal op een externe harde schijf, mijn werkschijf. Mijn schrijfwerk en alles wat daarbij hoort staat in mijn Google Drive. Als jij niet met Google Drive werkt dan heb je misschien Dropbox, OneDrive of gebruik je iCloud van Apple. Allemaal oplossingen in de Cloud. Die documenten staan wat mijn betreft daar veilig. Ik kan die documenten in mijn Google Drive ook lokaal op mijn computer zetten. Wel zo handig als je even geen internet hebt. Als er wat gebeurt met mijn ene computer kan ik altijd ergens anders met mijn Google-account met mijn teksten aan het werk.

Backup van foto’s

Backup met Chronosync
’s Nachts mijn foto’s backuppen met Chronosync.

De opslag en backup van mijn foto’s, dat is andere koek. Ik heb meer dan 4TB aan foto’s op de externe harde schijf staan. Maar, zoals je weet of aan voelt komen, één keer je foto’s op een harde schijf is niks. Die schijven hebben niet het eeuwige leven, ze hebben soms zelfs een verrassend kort leven. Een harde schijf crasht en als je dan maar één harde schijf met je foto’s hebt, dan ben je in de aap gelogeerd. Dus moet er altijd een kopie zijn van je foto’s op een andere harde schijf. Dat is één backup. Ook dat is niet genoeg. Mijn situatie: aan mijn iMac hangen twee harde schijven voor de foto’s. ‘s Nachts maakt Chronosync (op Windows zou dat Goodsync kunnen zijn) een keurige kopie van de nieuwe en veranderde bestanden naar de 2de harde schijf.

Één backup is niet genoeg

Ik heb dus nu dus twee keer alle foto’s, dat is één back-up. Die harde schijven staan naast mijn iMac. Bij brand, diefstal of wat dan ook kan ik in één keer alle foto’s kwijt raken. Je zult, om echt veilig te zijn, nog ergens anders een kopie van die foto’s moeten hebben. Die heb ik door een schijf met de meest recente foto’s op een andere locatie – bij een van mijn kinderen – te bewaren. Ook dat vind ik nog niet genoeg. Die schijf is niet altijd up-to-date. Er gaan soms maanden voorbij zonder dat ik hem voorzie van de laatste foto’s. Daarom gebruik ik ook nog een externe backup-service: Backblaze.

Backblaze

backup met Backblaze
De instellingen van Backblaze op mijn iMac.

Backblaze is een bedrijf dat – in de cloud – al mijn foto’s, mijn andere documenten en mijn interne harde schijf opslaat. Het duurde even voordat die 4TB aan foto’s overgepompt waren naar hun harde schijven in de cloud, maar nu staan die 4TB daar veilig en wel. Als ik nieuwe foto’s op mijn computer zet, weet ik dat Backblaze meteen aan het werk gaat om mijn nieuwe fotomateriaal te backuppen.

Windows 10

Zo ga ik om met mijn documenten. Voor het besturingssysteem gaat dat anders. Neem Windows. Met die voortdurende stroom aan updates bij Windows 10 is het belangrijk dat je voordat je gaat updaten een goede backup hebt. Hoe maak je backups van je Windows 10-systeem? Dat beschreven we eerder op dit blog. In de serie Windows 10: Backup en Herstel leggen we uit hoe je een goede backup van je systeem maakt en hoe je die kan terugzetten als er onverhoopt iets mis is gegaan met je Windows-systeem. Deze info is afkomstig uit Het Complete Boek Windows 10, waarvan eind deze maand een nieuwe bijgewerkte editie verschijnt. Over de backups met Time Machine voor iMac een volgende keer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.