Windows 3.11 was de eerste echt popiulaire versie van dit besturingssysteem, in dit geval draaiend in een virtuele machine van https://archive.org/

Windows, een trip in de tijd

April is de maand van Windows 10 bij Computer Creatief. We kunnen ons een computer zonder grafische gebruikersinterface niet meer voorstellen…

De geschiedenis van Windows is een lange. Om precies te zijn loopt hij terug tot 1981, toen Microsoft werkte aan een programma met de naam Interface Manager. Dat zag in die vorm nooit het levenslicht, maar werd verder ontwikkeld naar Windows 1.0, wat verscheen in 1985.Het werd met weinig enthousiasme ontvangen. Feitelijk was het een laag over het destijds populaire tekstgebaseerde besturingssysteem MS-DOS heen. Versie 1.0 stond bekend als onhandig, buggy en weinig zinvol. Ook versie 2.0 (1987) bracht weinig verbetering in de perceptie van de gebruikers. Pas met de komst van Windows 3.0 (1990) begon de gebruiker voorzichtig geïnteresseerd te raken. Versie 3.11 werd stevig gepromoot; het was tevens rond die tijd dat Microsoft het tij keerde betreffende de hegemonie van WordPerfect wat tekstverwerken betreft. Windows 3.11 (dat je hier trouwens gewoon in je browser kunt draaien!) werd een tijd lang tegen een extreem scherpe prijs samen met Microsoft Office verkocht. Het zorgde dat velen de overstap maakten van een illegale kopie van WP 5.1 naar Word en meer.

Windows 95

In 1995 verscheen het legendarische Windows 95. Legendarisch vooral ook dankzij de enorme marketingcampagne – inclusief Rolling Stones – die gevoerd werd. Mensen lagen ’s nachts op straat te slapen om maar zo snel mogelijk een pakketje te kunnen scoren. Dat was de eerste en laatste keer dat Windows zo populair was. Na 95 verscheen Windows 98, gevolgd door 98SE en de blamage in de vorm van Windows ME. Die versie uit 2000 zat bomvol bugs en genoot weinig populariteit. Toch was het een mijlpaal, want het was de allerlaatste versie van een op MS-DOS draaiende Windowsversie. In 2001 verscheen namelijk Windows XP.

XP, Vista 7 en 8

XP was een samenvoeging van de professionele Windows-tak, bekend onder de naam Windows NT (dat qua releases min of meer gelijk liep vanaf Windows 3.1, maar over een totaal andere opzet onder de motorkap beschikte) en de Windowsversies voor thuisgebruikers (95, 98, 98SE en ME). Vanaf nu haalde je pro-stabiliteit ook gewoon in de huiskamer, wel zo prettig. Windows XP groeide uit tot een zeer geliefde versie en is bij hardcore fans (en diverse bedrijfsmatige toepassingen) nog altijd in gebruik. Hoewel de officiële support allang afgelopen is. Na XP kwam Vista, niet erg geliefd vanwege onder meer driverproblemen en andere bugjes. Windows 7 kwam uit in 2009. Het werd een doorslaggevend succes en is ook nu nog overal volop in gebruik. Het staat bekend als stabiel, relatief snel en heeft geen last van de updatemanie die de huidige Windowsversie kenmerkt. Windows 8 (2012) werd een debacle vanwege een opgedrongen gebruikersinterface die vrijwel niemand apprecieerde. De ’tegelmuur’ leidde tot hoon en een zee aan klachten. Meest populaire tools voor versie 8 waren die, die het startmenu terugbrachten.

Windows 8 en de tegelmuur

In Windows 8.1 dat een jaar later verscheen haalde Microsoft bakzeil en keerde het startmenu terug. Maar de reputatieschade was niet meer te herstellen: 8 werd nooit meer populair. Niet geheel terecht overigens, want los van de tegel-ellende was deze versie wel degelijk zeer stabiel. En toen werd het 2015. Het jaar waarin de eerste versie van de laatste versie van Windows 10 verscheen. Microsoft liet bij de lancering van Windows 10 namelijk weten dat dit de laatste versie van Windows ooit zou worden. Een marketing-gimmick bleek natuurlijk al snel, want we hebben nog nooit zoveel Windows-versies door de strot geduwd gekregen als sinds 2015 het geval is.

Upgrade push-campagne

Dat ‘door de strot duwen’ werd overigens wel heel vervelend voor gebruikers van Windows 7. Zij kregen ongevraagd een tool geïnstalleerd die velen op slinkse wijze verleidde tot het upgraden naar 10. Weliswaar kosteloos, maar die upgrade ging maar al te vaak helemaal mis. Het regende dan ook klachten, maar Microsoft hield voet bij stuk. Pas na maanden negatieve pers bond het bedrijf in en werd de update-tool verwijderd. Inmiddels lijkt het tooltje trouwens weer terug aanwezig op Windows 7 systemen, verborgen en nog niet geactiveerd. Wellicht dat Microsoft een nieuwe campagne gaat starten om de vele huidige Windows 7-gebruikers alsnog over de streep te trekken. De support voor deze versie stopt namelijk in januari komend jaar.

Populariteit

Is Windows 10 populair? Ja en nee. Als je puur kijkt naar het aantal installaties wel. Vele honderdduizenden om precies te zijn. Wat van dat aantal daadwerkelijk gebruikt wordt is maar de vraag. Veel mensen hebben destijds een gratis upgrade naar 10 uitgevoerd om vervolgens weer de oude Windowsversie te installeren. Zo hadden ze wel de activatiecode alvast, maar zaten ze niet vast aan de onzekerheden van een gloednieuw OS. Want problemen waren er zonder meer in de begindagen van Windows 10. Vele crashes, driverproblemen en privacy-ellende. Pas na een jaar begon het allemaal een beetje bruikbaar te worden. Gebleven tot op de dag van vandaag zijn de vele updates en upgrades, die regelmatig bugs met zich meebrengen. Ook privacybewuste gebruikers krijgen spontaan uitslag van Windows 10, want er wordt heel wat aan privégegevens doorgesluisd naar Microsoft.

Toekomst

Toch geldt dat als je je Windowssoftware wilt blijven gebruiken, je min of meer vast zit aan het systeem. Voor thuisgebruik is het bovendien een prima OS voor gamen. Niet voor niets draait het ook op de XBox gameconsole. Kortom: er zal altijd een haat-liefde verhouding met Windows blijven bestaan. En inderdaad zal 10 zonder meer de laatste Windows ooit zijn. Zelfs Microsoft gebruikt intern steeds vaker Linux en Linux is zelfs een onderdeel van Windows geworden. Wie weet verschijnt er ooit Microsoft Linux met een emulatielaag voor legacy Windowssoftware. Technisch geen enkel probleem. Tegelijkertijd is het belang van een zwaar desktopbesturingssysteem steeds meer uitgespeeld aan het raken. Mobiel is het hedendaagse toverwoord. Koppel dat aan dat ándere toverwoord Cloud en je kunt zien welke richting we opgaan. Vrees echter niet: dat zal allemaal nog wel even duren. Tot die tijd draait bij velen Windows op de pc of notebook.

Het ExpertHandboek Windows 10, door Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van DuurenWil je zo ongeveer alles over het gebruik van Windows 10 weten? Dan is er het ExpertHandboek Windows 10, door Peter Doolaard Peter Kassenaar Michiel de Rond Ronald Smit en Bob van Duuren. Ideaal om altijd bij de hand te hebben!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.