de app Foto’s in Windows 11

De app Foto’s in Windows 11

Handboek Windows 11

Met de app Foto’s in Windows 11 hebt u de beschikking over een vrij eenvoudige foto-viewer- en beheerder. Hieronder stel ik ‘m aan u voor in een extract afkomstig uit mijn Handboek Windows 11.

De app Foto’s is een relatief eenvoudige app voor fotobeheer. U kunt er foto’s mee bekijken, rangschikken in albums en op eenvoudige wijze bewerken. Voor uitgebreider werken met foto’s is in Windows 11 ook nog app Windows Photo Viewer aanwezig (als u goed zoekt), maar veel computeraars kijken toch al snel om naar een uitgebreider hulpmiddel voor fotobeheer zoals Adobe Photoshop of Photoshop Elements, of Adobe Lightroom.

💡Algemene kennis
Veel apps vragen bij de eerste keer starten om u aan te melden of een account te maken. Dit zijn bijvoorbeeld de apps Foto’s, maar ook Todo’s en andere. Alle items die u vervolgens opslaat, worden in de cloud bewaard. Ook op andere computers en op tablets hebt u er dan toegang toe. Dit kan zeker handig zijn. Overweeg om dit zo veel mogelijk wél te doen. Wilt u alleen op de huidige computer aan de slag, dan is deze stap eenvoudig over te slaan.

de app Foto’s in Windows 11
Foto’s vraagt of afbeeldingen in OneDrive opgeslagen moeten worden. Op zich kan dit handig zijn, want dan kunt u de foto’s ook op andere apparaten bekijken. Sla dit over als u alleen op de huidige computer werkt.

Wat kunt u ermee?

De app Foto’s kan:

  • Afbeeldingen tonen uit de map Afbeeldingen, een andere map van de computer of vanaf OneDrive.
  • U kunt de foto’s per stuk bekijken of in een diavoorstelling.
  • Elke keer als Foto’s wordt gestart, wordt automatisch gekeken of er nieuwe foto’s op de pc aanwezig zijn.
  • Met de knop Importeren kunt u zelf een camera, SD-kaart of smartphone aansluiten en hiervandaan rechtstreeks foto’s te importeren.

Bij foto’s zijn eenvoudige mogelijkheden beschikbaar voor het organiseren van foto’s in verzamelingen. Maar voor uitgebreid fotobeheer zult u waarschijnlijk werken met Windows Verkenner op het bureaublad, of een gespecialiseerde fotobeheertoepassing zoals Adobe Photoshop Elements of Lightroom.

de app Foto’s in Windows 11
Gebruik het menu Instellingen (zoals gewoonlijk de knop met het tandwieltje) om aan te geven waar Foto’s zoekt naar nieuwe afbeeldingen.
de app Foto’s in Windows 11
Per foto kunt u bladeren, zoomen, de weergave verbeteren en enkele andere eenvoudige handelingen uitvoeren.

✒️Foto’s in Windows 11
De app Foto’s is een merkwaardig geval. In de eerste versie van Windows 8 kon deze app foto’s tonen uit tal van bronnen: vanaf een Facebook-account, vanaf Flickr, vanaf andere computers in het netwerk en nog meer. Dat is in Windows 10 helaas verdwenen en in Windows 11 niet teruggekeerd. De app kan alleen uw eigen foto’s tonen uit mappen op de computer of vanaf OneDrive. U kunt hierin eenvoudig nieuwe mappen maken en foto’s vanaf een camera importeren. Maar dat is het dan ook. Handig zijn echter de mogelijkheden om foto’s te bewerken (bijsnijden, contrast aanpassen en meer). Dat was in Windows 8 weer onmogelijk. De ontwikkeling van de app Foto’s lijkt dus typisch een geval van twee stappen voorwaarts, één stap terug.

de app Foto’s in Windows 11
Het startscherm van Foto’s toont een chronologisch overzicht van alle foto’s. Boven in staat het hoofdmenu, elke keuze is vervolgens op diverse manieren weer te geven.

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11

Windows 11 is de nieuwste versie van het veelzijdige besturingsprogramma van Microsoft, dat ook op tablets en convertible pc’s gebruikt kan worden. Oorspronkelijk was het de bedoeling van Microsoft dat Windows 10 uit 2015 ‘de laatste Windows ooit’ zou zijn, maar die bewering is achterhaald. Inmiddels gelden toch andere wensen en eisen aan computergebruik dan destijds is voorzien. Daarom is een geheel nieuwe versie van Windows gelanceerd. Microsoft heeft goed geluisterd naar geluiden uit de markt en alles uit de kast gehaald om het werken met de computer verder te vereenvoudigen. In die opzet is het bedrijf zeker geslaagd. Dit handzame boek wijst u snel de weg in de mogelijkheden en functies zoals het werken met het startmenu, met apps en met de vele basisvoorzieningen om de pc helemaal naar eigen wens aan te passen.

Meer tips en trucs voor Windows 11 vind je hier:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.