lijngrafiek tekenen in Excel

Lijngrafiek tekenen in Excel

Er zijn allerlei mogelijkheden om ‘saaie’ data te visualiseren, bijvoorbeeld middels een lijngrafiek tekenen in Excel. Onderstaande tekst is afkomstig uit Het complete boek Excel voor professionals, 5e editie. Hierin treft u een berg aan wetenswaardigheden, tips, trucs, procedures en meer aan voor – welnu – professionals.

Een lijngrafiek is geschikt om een ontwikkeling gedurende een periode weer te geven. De punten van de reeks worden met elkaar verbonden, zodat er een idee van voortgang ontstaat. Op de horizontale as staan doorgaans datums of tijdstippen.

Een van de bekendste grafieken die een verloop in de tijd laat zien, is misschien wel het ECG (elektrocardiogram), ook wel een hartfilmpje genoemd. Het ECG registreert de elektrische activiteit van de hartspier en de metingen worden gevisualiseerd in een grafiek. Het werd ruim honderd jaar geleden uitgevonden door Willem Einthoven en is nog steeds het middel bij uitstek om hartkwalen, hartritmestoornissen en dergelijke op te sporen. De ruimte tussen de dikke lijnen staat voor 0,2 seconde, dus vijf dikke lijnen staan voor één seconde.

lijngrafiek tekenen in Excel
Het ECG is een van de oudste visualisaties met tijd. Dit voorbeeld toont een hartslag gedurende drie seconden.

Lijngrafiek tekenen

We nemen als voorbeeld met datums het verloop van een aandelenkoers; in kolom A staan de datums en in B de slotkoersen van elke dag. Selecteer de cellen die u in de grafiek wilt weergeven, inclusief de naam die er in B1 boven staat. Klik op de tab Invoegen en op Lijn- of vlakdiagram invoegen (in Excel 2007 en 2010 klikt u op Lijn); dit opent een keuzelijst met de lijngrafieken. Klik op het eerste type grafiek, linksboven.

  • De datums staat op de onderkant, op de X-as. De intervallen tussen de datums zijn standaard even groot (zeven dagen in dit voorbeeld).
  • De naam uit cel B1 staat rechts in de legenda. Is er slechts één reeks, dan komt de naam uit B1 automatisch terug in de titel van de grafiek.
lijngrafiek tekenen in Excel
Een lijngrafiek geeft het verloop in de tijd weer.
lijngrafiek tekenen in Excel
Deze lijngrafiek geeft twee gegevensreeksen weer over twaalf maanden. Iedere lijn heeft een eigen kleur.
  • Houdt u de koers van meer aandelen bij, dan krijgt iedere serie een eigen lijn in de grafiek, met een eigen kleur.

Subtypen

Excel heeft een aantal subtypen voor de lijngrafiek:

  • Voor een Gestapelde lijn hebt u twee of meer reeksen nodig. De eerste reeks ziet u als de gewone lijn, voor de tweede lijn worden de waarden bij de eerste reeks opgeteld, een derde reeks wordt daar weer bij opgeteld enzovoort. Zo kunt u bijvoorbeeld de verkoopcijfers van een bedrijf cumulatief weergeven. Hierin zullen de lijnen elkaar nooit kruisen, omdat de reeksen bij elkaar worden opgeteld.
  • Excel plaatst de waarden van de bovenste rij van de tabel onderaan de stapel, de bovenste rij wordt de onderste lijn. Wilt u een andere lijn bovenaan, dan verplaatst u de volgorde van de reeksen. Hoe dat werkt, leest u in hoofdstuk 19, de paragraaf De volgorde van de reeksen veranderen.
  • Als u op de grafiek klikt en dan in het tabblad Grafiekontwerp (of Ontwerpen) klikt op Rijen/Kolommen omdraaien, wordt de zaak gekanteld: de linkerkolom met waarden komt onderaan de stapel, de rechterkolom bovenaan. Ook nu kunt u de volgorde van de reeksen veranderen.
lijngrafiek tekenen in Excel
In een gewone lijngrafiek lopen de lijnen door elkaar, in een Gestapelde lijn komen ze boven op elkaar.
  • De Lijn met markeringen en de Gestapelde lijn met markeringen laten met markeringen (vierkantjes, ruitjes, driehoeken enzovoort) ieder gegevenspunt apart zien.
  • Het type 3D lijn trekt lijnen zonder markeringen en door de wanden die erbij komen lijken de lijnen te zweven. Het wordt er niet duidelijker op, het wordt zelfs veel lastiger om de lijnen te onderscheiden. Ik zou de 3D-versie niet gebruiken.

Het Complete Boek: Excel voor professionals, 5e editie

Het complete boek Excel voor professionals,5e editie is bedoeld voor mensen die de basisvaardigheden van Excel onder de knie hebben en de uitgebreide mogelijkheden van dit programma verder willen benutten. In dit boek legt Wim de Groot in zijn bekende heldere stijl uit wat je met Excel kunt, zonder te vervallen in technisch jargon. In dit boek staan zo’n 1500 formules als voorbeeld. Bij elke formule legt Wim de Groot uit hoe deze werkt, zodat je de voorbeelden kunt gebruiken in je eigen situatie. Hij bespreekt 255 functies, ruim de helft van alle functies die Excel heeft. Het complete boek Excel voor professionals is hét standaardwerk voor Excel!

Meer tips over Microsoft Excel:

Alle tips en trucs op Computer Creatief voor Excel vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.