taken automatiseren op je iPhone

Taken automatiseren op je iPhone met de app ‘Opdrachten’ en Siri

Zo word je een iPhone-pro

Met het automatiseren van taken op je iPhone maak je je digitale leven zomaar een heel stuk makkelijker! Hoe je dat regelt, lees je in dit artikel, afkomstig uit het boek Zo word je een iPhone-pro, waarin je nog véél meer praktische tips en trucs vindt die niet in de handleiding van je toestel zijn terug te vinden. Taken automatiseren op je iPhone met de app ‘Opdrachten’ en Siri.

Je kunt de app Opdrachten met Siri gebruiken om dagelijkse taken te automatiseren. Met Opdrachten (ook wel Shortcuts genoemd) kun je meerdere acties in één commando bundelen, waardoor je veel tijd kunt besparen. Hier is een eenvoudige procedure om je op weg te helpen:

1 Open de app Opdrachten. Is die niet beschikbaar, download deze dan eerst (gratis) uit de App Store.

2 Tik onderin op Opdrachten en aansluitend op de + in de rechterbovenhoek om een nieuwe opdracht te maken.

3 Tik op Voeg taak toe om te beginnen met het bouwen van je opdracht.

4 Zoek en selecteer de acties die je wilt toevoegen. Bijvoorbeeld, je kunt een actie toevoegen om nummers van een afspeellijst uit de app Muziek op te halen en die vervolgens met een tweede taak af te spelen.

5 Je kunt net zo veel taken toevoegen aan een opdracht als je wilt; gebruik steeds het zoekvak onderin om een nieuwe taak te zoeken en toe te voegen.

6 Nadat je de acties hebt toegevoegd tik je bovenin op het pijltje naast de naam, tik je op Wijzig naam en typ je een eenvoudige naam voor de opdracht (de naam die je gebruikt is de naam die je aan Siri doorgeeft).

7 Sluit af met een tik op Gereed.

Siri er ook bij

Je kunt deze opdracht activeren door Siri te vragen: “Hé Siri, [naam van je opdracht]”. Let daarbij wel op: het kan namelijk even duren voordat Siri doorheeft dat er een nieuwe spraakopdracht voor hem/haar klaarstaat. Zolang dat nog niet tot onze slimme assistent is doorgedrongen kan het uittesten heel frustrerend uitpakken, omdat je dan de meest vreemde antwoorden op je opdracht kunt krijgen. Even geduld is dus het devies.

Voorbeeld: een ‘Goedemorgen’-opdracht

Stel, je wilt elke ochtend een herinnering krijgen om koffie te zetten, je afspraken van de dag weten en het weerbericht zien. Je kunt al deze acties bundelen in een “Goedemorgen”-opdracht. Als je dan ’s ochtends zegt: “Hé Siri, goedemorgen”, zal Siri al deze taken voor je uitvoeren.

1 Open de app Opdrachten. Is die niet beschikbaar, download deze dan eerst (gratis) uit de App Store.

2 Tik op de + in de rechterbovenhoek om een nieuwe opdracht te maken.

3 Tik op Voeg taak toe om te beginnen met het bouwen van je opdracht.

4 Zoek naar spreek in de zoekbalk.

5 Selecteer Spreek tekst uit. Wijzig de tekst in Koffie zetten! en tik op het toetsenbord (!) op Gereed.

6 Zoek naar agenda in de zoekbalk.

7 Selecteer Open in Agenda en stel de activiteit in op Huidige datum.

taken automatiseren op je iPhone

8 Zoek naar spreek in de zoekbalk.

9 Selecteer Start ‘spreek scherm uit’.

10 Zoek naar wacht in de zoekbalk.

11 Selecteer Wacht en laat de wachttijd op 1 seconde staan. 12 Zoek naar weer in de zoekbalk.

13 Selecteer Toon weer.

14 Geef je opdracht een naam, bijvoorbeeld Morgen! en tik op Gereed.

15 Sluit af met Gereed.

16 Test de opdracht desgewenst door rechtsonder op de afspeelknop (het driehoekje) te tikken.

Nu is je ‘Goedemorgen’-opdracht klaar voor gebruik. Activeer de opdracht door te zeggen: “Hé Siri, morgen!”. Siri zal dan zeggen dat je koffie moet zetten, je agenda van de dag voorlezen en tot slot het weer op je locatie laten zien.

Let op: de volgorde waarin taken worden afgespeeld kunnen nog wel eens variëren. Het heeft de aanbeveling je opdrachten niet te complex te maken en ze goed te testen. Je kunt binnen een opdracht de volgorde van geplaatste taken eenvoudig wijzigen door ze te verslepen.

Deze tip Taken automatiseren op je iPhone met de app Opdrachten en Siri is afkomstig uit het boek Zo word je een iPhone Pro.

Zo word je een iPhone-pro

Zo word je een iPhone-pro

Je iPhone is een technisch hoogstandje… maar zeg nu eerlijk: haal je wel alles eruit wat erin zit? Natuurlijk: foto’s en video’s maken, bellen, whatsappen en spelletjes spelen doen we bijna allemaal. Plus een beetje surfen op internet en wellicht je e-mail en agenda bijhouden. Maar dit schitterende apparaat kan zo veel meer! Niet alleen zijn er veel – vaak verborgen – apps beschikbaar die nuttig, leerzaam of onderhoudend zijn, maar de apps die je regelmatig gebruikt – zoals bijvoorbeeld Mail, Safari en zelfs Instellingen! – bieden vaak ook zeer handige, tijdbesparende of gewoon leuke opties waardoor je (veel) meer uit je kostbare bezit haalt. Daarnaast biedt het besturingssysteem zelf talloze functies die je ongetwijfeld zelden of nooit gebruikt, maar die het werken met de hardware aanzienlijk vereenvoudigen of leuker maken.

Het boek Zo word je een iPhone-pro is bedoeld voor iedereen met een iPhone die daar (bijna) dagelijks mee in de weer is. Heb je het gevoel dat zaken efficiënter, sneller of gemakkelijker kunnen? Dan is het goed om te weten dat dat bijna altijd het geval is. Met de talloze tips, wetenswaardigheden en verborgen pareltjes leer je écht het meeste uit je iPhone te halen en er meer plezier aan te beleven.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.