sneltoetsen in Windows 11

Sneltoetsen in Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat! Dit artikel is een extract uit mijn gloednieuwe Handboek Windows 11, 2e editie.

Behalve met de muis of aanraakgebaren (bij een tablet) zal Windows 11 vaak met een toetsenbord worden bediend. Dit is natuurlijk vooral van toepassing bij traditionele bureaucomputers. Maar ook als u serieus werk verricht op een tablet en gebruikmaakt van het bij de Microsoft Surface geleverde toetsenbord kan uw werktempo enorm toenemen als u weet met welke toetsencombinaties u snel bepaalde handelingen uitvoert.

💡 Leer de Windows-sneltoetsen
Als we u in dit boek maar één tip zouden mogen geven (dat doen we niet, we geven er tientallen), zou die zijn: leer vooral de Windows 11sneltoetsen! Als u weet welke sneltoetsen beschikbaar zijn, kunt u handelingen vaak tientallen procenten sneller uitvoeren. De opties voor sneltoetsen gaan tegenwoordig veel verder dan Ctrl+C en Ctrl+V. Lees daarom de tabel goed door en oefen met de sneltoetsen om uw productiviteit te verbeteren.

Combineren maar!

In alle gevallen gebruikt u de Windows-toets op het toetsenbord en houdt u deze ingedrukt terwijl u de lettertoets indrukt.

sneltoetsen in Windows 11
Met de Windows-toets plus een lettertoets hebt u snel toegang tot veelgebruikte functies.

De toetsen staan op alfabetische volgorde. Als het mogelijk is zetten we de Engelse term erbij als geheugensteuntje. Zo is het bureaublad in het Engels bijvoorbeeld desktop. De toets

sneltoetsen in Windows 11

opent daarom het bureaublad (desktop). Hoewel de toets wordt aangeduid met een hoofdletter, typt u gewoon de kleine letter – tenzij het een toetsencombinatie met Shift is natuurlijk.

sneltoetsen in Windows 11

En we zijn er nog niet:

sneltoetsen in Windows 11
sneltoetsen in Windows 11
Windows-toets+H opent Microsoft Spraakservices. Hiermee kunt u in elk programma dat tekst accepteert (Kladblok, Word, tekstvakken op websites) dicteren. Uw spraak wordt vrijwel vlekkeloos omgezet naar geschreven tekst.

Sneltoetsen voor virtueel bureaublad

Ook voor het werken met virtuele bureaubladen heeft Microsoft nieuwe sneltoetsen bedacht. Het gebruik ervan gaat een beetje hand in hand met de kennis ervan: als u de sneltoetsen kent, zult u de virtuele bureaubladen sneller gebruiken en als u de bureaubladen gebruik, komt het erg van pas ook de sneltoetsen te weten die hierbij horen:

sneltoetsen in Windows 11

Helaas is er nog geen toetsencombinatie om het huidige venster te verplaatsen tussen virtuele bureaubladen. Dat moet altijd door slepen met de muis gebeuren. Let er op dat u in de voorgaande tabel dus drie toetsen gebruikt voor de combinatie, bijvoorbeeld +Ctrl+D.

💡 Sneltoetsen voor opdrachtvensters
Ook voor opdrachtvensters (command prompt) is in Windows 11 voorzien in talloze nieuwe sneltoetsen. Die waren hard nodig, want de ouderwetse manier om informatie naar een opdrachtregelomgeving te kopiëren en plakken is al ruim twintig jaar oud. Kijk bijvoorbeeld op allthings.how/windows-11-keyboard-shortcuts/ als u een overzicht wilt van alle sneltoetsen die in Windows beschikbaar zijn (honderden!).

Handboek Windows 11

Handboek Windows 11, 2e editie

Als je op zoek bent naar een uitgebreide en toegankelijke gids voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, dan is de tweede editie van het Handboek Windows 11 een must-read. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van Windows 11, van basisinstellingen tot geavanceerde functies. Of je nu een beginner bent of je kennis wilt uitbreiden, het Handboek Windows 11 biedt heldere, stapsgewijze instructies die je helpen om het beste uit het besturingssysteem te halen.

Het Handboek Windows 11 is een essentiële gids voor iedereen die wil leren hoe je het meeste uit Windows 11 kunt halen. Of je nu nieuw bent met het besturingssysteem of al ervaring hebt, dit boek biedt waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om een efficiëntere en plezierigere computerervaring te creëren. Met zijn heldere uitleg en praktijkgerichte benadering is het Handboek Windows 11 de perfecte gids voor zowel beginners als gevorderden in de wereld van Windows 11.

 • Windows 11 als reclamebord
  Windows 11 als reclamebord?

  Microsoft is op steeds meer plekken advertenties aan het injecteren in Windows 11. De meeste gebruikers zijn er niet blij mee, maar het zal toch de toekomst worden: Windows 11 als reclamebord.

 • De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten
  De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten

  In dit artikel De zijbalk in Edge: alles wat je moet weten!, afkomstig uit mijn recente Handboek Windows 11, bekijken we de mogelijkheden die de zijbalk in Edge je te bieden heeft om je productiviteit te vergroten.

 • Chrome OS Flex
  Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

  Oktober komt langzaam aan dichterbij. En als het aan Google ligt, wordt dat dé maand waarop velen overstappen op Chrome OS Flex. Als vervanger voor het dan ter ziele gegane Windows 10.

 • werken met vensters in Windows 11
  Werken met vensters in Windows 11

  Ten opzichte van voorgaande versies is het werken met vensters in Windows 11 weer net iets uitgebreider geworden.

 • Een schermafdruk maken in Edge.
  Een schermafdruk maken in Edge

  Het maken van een schermafdruk in Edge komt regelmatig van pas. Bijvoorbeeld om even iets te kunnen onthouden. Hoe je dat doet, lees je hier.

 • sneltoetsen in Windows 11
  Sneltoetsen in Windows 11

  Onder Windows zijn tal van slimme toetscombinaties beschikbaar. Met de sneltoetsen in Windows 11 regelt u muisloos van alles en nog wat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.