Chrome OS Flex

Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

Het is nog geen 14 oktober 2025, maar toch kruipt die datum langzaam dichterbij. Op die datum stopt Microsoft de ondersteuning voor Windows 10.  Dat betekent: geen nieuwe versies en geen veiligheidsupdates meer. Windows 11 stelt strenge eisen aan de hardware van de computer, heel veel apparaten waar Windows 10 nog prima op draait zullen buiten de Windows 11-boot vallen. Wat te doen als je geen Windows 11 kunt draaien? Een nieuwe computer? Als het aan Google ligt, wordt oktober 2025 dé maand waarop velen zullen overstappen op Chrome OS Flex. Windows 10 support stopt in 2025. Is Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc?

Windows 11 draait niet op elke pc

In oktober 2025 is er geen ontkomen meer aan. Microsoft trekt de stekker voor Windows 10 eruit. U weet wel: dat OS waarvan de softwaregigant beloofde dat ’t de laatste versie ooit van Windows zou zijn. Dat viel uiteindelijk vies tegen, want ineens was daar dan toch Windows 11. En dat Windows 11 bleek verre van compatibel met ‘oude’ hardware. Geen TPM-chip aan boord? Pech gehad, 11 doet het dan niet. Een te oude processor (soms blijkt twee a drie jaar al oud in de ogen van Microsoft)? Wederom pech en geen 11. Nu konden gebruikers daar de afgelopen jaren nog overheen stappen, zolang Windows 10 nog werd ondersteund. Als die ‘gedoogperiode’ voorbij is, wordt het andere koek. Je moet dan op zoek naar een nieuwe pc of laptop.

⚠️ Trucs, pas er mee op
Er zijn diverse trucs om de installatierestricties van Windows 11 mee te omzeilen. Maar je kunt je afvragen hoe lang zo’n op niet ondersteunde (niet toegestane) hardware goed zal blijven gaan. Zodra Windows 11 bijvoorbeeld meer exotische functies van nieuwe CPU’s gaat gebruiken kan het zomaar over zijn met de pret. Ook geldt dat er geen microcode-updates meer verschijnen voor niet-ondersteunde CPU’s. En dat kan vervelende gevolgen hebben voor tegenwoordig met enige regelmaat opduikende veiligheidslekken in een processor zelf. Misschien geen probleem voor een hobbycomputer, maar wel onoverkomelijk voor een bedrijfs-pc.

Microsoft is daar snoeihard in, inmiddels blijken diverse exceptioneel dure Surface-apparaten – vaak nog maar een jaar of wat oud – geen 11 aan te kunnen. Het betekent dat een ongekend grote hoeveelheid pc’s na oktober dit jaar op de vuilnisbelten gaat verdwijnen. We hebben het dan over perfect functionerende systemen die kunstmatig verouderd zijn. Grote bedrijven met een Enterprise-licentie hebben nog meer respijt, maar ook zij moeten er uiteindelijk aan geloven.

Browser steeds vaker de centrale spil

Niet ieder bedrijf heeft het geld (over) om onder dwang z’n complete computerinventaris te vervangen. Vandaar dat er steeds vaker naar alternatieven wordt gekeken. Dat kan een Mac plus MacOS zijn, met een inmiddels beduidend langere levensduur – qua support – dan Windows. Linux is ook een prima kandidaat. Als je een moderne eindgebruikersvriendellijke versie als Ubuntu installeert heb je alles wat je nodig hebt. Niet alleen een OS, maar ook een uitgebreid Office-pakket en veel meer. Een centrale spil wordt tegenwoordig gevormd door de browser. Daarmee krijg je eenvoudig toegang tot webapps. Dat kan bijvoorbeeld een uitgebreide database zijn, die bij bedrijven allang niet meer lokaal in een Windowsprogramma draait. Of een tekstverwerker in iets als het veelgebruikte Google Docs, desnoods Microsoft Office in je browser.

Chrome OS Flex

En dan is de gedachte niet eens zo heel vreemd meer dat Google nu ‘ineens’ zijn eigen alternatieve OS Chrome OS Flex aan het pluggen is. Chrome OS is in de kern hetzelfde als het besturingssysteem dat op Chromebooks draait. Minus de optie om Android-apps te kunnen draaien. Maar dat laatste is toch iets waar juist het bedrijfsleven niet echt op zit te wachten, integendeel. Kortom: het ziet eruit als ChromeOS, het werkt als ChromeOS. De browser is hier echt de centrale spil en je kunt PWA’s ofwel Progressive Web Apps desgewenst ook lokaal zonder internetverbinding in die browser draaien. Het meest interessante is dat Chrome OS Flex draait op nagenoeg elke pc of laptop die ook Windows 10 draait. Zelfs oude Mac’s kun je omkatten tot een Chromebook. Dus, als de support voor Windows 10 stopt in 2025 is Chrome OS Flex misschien wel de toekomst voor je oude pc.

Chrome OS Flex
Google promoot Chrome OS Flex momenteel stevig in het bedrijfsleven.

PWA’s: software in je browser

Het is ook een zeer interessante optie voor scholen. Zet het hele oude desktop pc-park (of de kast met laptops) over op Chrome OS Flex en je kunt weer jaren vooruit. Met een OS dat ook nog eens juist in het onderwijs extreem populair is. En ook in die omgeving vind je de meeste – al dan niet in huis – ontwikkelde PWA’s. Want dat is feitelijk het enige nadeel aan Chrome OS (Flex): echt interessante PWA’s zijn nog altijd dun gezaaid buiten specifieke gebruikersomgevingen. Maar wellicht gaat daar dan eindelijk ook eens verandering in komen. Als je als bedrijf nu gaat investeren in het opzetten van PWA’s ben je heerlijk universeel bezig. En OS-onafhankelijk, want het enige dat je dan nodig hebt is een PWA-capabele browser. En die zijn er genoeg, met – hoe kan het ook anders – Google’s eigen Chrome browser als gouden standaard.

Chrome OS Flex
In het onderwijs zijn Chromebooks al heel stevig ingeburgerd, met Google’s OS gaat nu ook állle oude hardware nog vele jaren mee.

Snel en simpel

Een leercurve kent Chrome OS (Flex) nauwelijks. Als je overweg kunt met een browser, dan kun je overweg met het OS. Het is razendsnel, lichtgewicht en universeel. Denk er eens over na, zouden we zeggen. Niets staat je in de weg om het tenminste eens te proberen. Bij elk alternatief voor Windows is er natuurlijk een gewenperiode. Geef het geheel een week of wat de tijd. Kun jij als thuisgebruiker vervolgens de dingen doen die je anders ook doet (browsen, mailen, een brief aan de gemeente tikken enzovoort), dan zit je goed en ben je ‘over’. Zonder een cent aan kosten. En geen hardwarekosten voor de komende jaren in het verschiet. Denk na voor je wéér als een schaap op de Windowstrein springt, zouden we zeggen. Iets anders proberen was nog nooit zo lucratief en technisch prima te doen als nu! Deze blogpost geeft het antwoord op de vraag: Is bij het einde van Windows 10 Chrome OS Flex de toekomst voor jouw Windows 10 pc? Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het installeren van Linux op je ‘oude’ pc. Maar dat is iets voor een andere blogpost.

💡 Installeren
Het installeren van Chrome OS Flex is een verhaal apart. Niet moeilijk, maar het vereist wel het doorlopen van een stappenplan. Centrale spil hierin zijn de Chrome browser én de Chrome Recovery Utility Extension. We komen daar ongetwijfeld nog eens meer uitgebreid op terug. Maar als je meteen aan de slag wilt, dan kun je op deze pagina van PCWorld terecht. Tot slot nog een opmerking: er is een lijst met apparaten waarvan Google ze getest heeft op compatibiliteit met hardware. Komt jouw pc of laptop daar nou niet in voor, dan is er vaak nog altijd geen man overboord. Kwestie van uitproberen en kijken of het werkt.

Ontdek de Chromeboek

Van Duuren Media heeft voor elk OS wel een boek. Denk aan passend leesvoer voor macOS Sonoma, Windows 11, Linux of ChromeOS op Chromebooks. Gewoon omdat er meer onder de zon is aan besturingssystemen natuurlijk! En nu het einde van Windows 10 gestaag nadert, is het zeker niet onverstandig om eens na te denken over uw wensen op computergebied. En uit te zoeken wat daar nu ‘t best bij past. We duiken de komende maanden met enige regelmaat in dit thema!

 • Microsoft Office-apps voor Chromebook
  Geen Microsoft Office-apps meer voor Chromebook

  Totaal onverwacht en zonder enige vooraankondiging zijn de Microsoft Office-apps voor Chromebook ineens teruggetrokken. Dat dit tot irritatie en onbegrip van gebruikers leidt moge duidelijk zijn. Microsoft lijkt sowieso een beetje de weg kwijt te zijn, want ook op het Windows 11-front is de chaos ongekend groot. Dat Microsoft een totaal onvoorspelbaar (onbetrouwbaar, zouden sommigen…

 • Zoeken op en met je Chromebook

  Google zou Google natuurlijk niet zijn als zoeken op en met je Chromebook onmogelijk zou zijn.Google als ´koning der zoekgiganten´ was daar beslist niet mee weggekomen. Het is niet voor niets dat er op elke Chromebook een joekel van een zoekknop zit. Sterker nog: die zit – soms best lastig – op de plek waar…

 • Android automatische app-updates
  Android automatische app-updates op Chromebook

  Je zou verwachten dat Android automatische app-updates ook op een Chromebook werken. Dat (b)lijkt toch niet altijd het geval. De Android Play Store onder Chrome OS is ´t zelfde als die van het ‘echte’ Android. Althans, dat zou je denken. Toch zien we hier op de nog altijd hier staande Lenovo Chromebook een afwijkend gedrag.…

 • pas je Chromebook aan
  Pas je Chromebook aan

  Een Chromebook zo uit de doos is feitelijk – na doorlopen van de setup-wizard – gebruiksklaar. Maar misschien voldoet het allemaal nog niet helemaal aan je smaak. In dat geval geldt: pas je Chromebook aan! Niet ieder mens is hetzelfde en heeft dezelfde smaak. En daar waar de een zich prima thuis voelt bij het…

 • NAS-map gebruiken op een Chromebook
  NAS-map gebruiken op een Chromebook

  Een Chromebook beschikt over een bestandsbeheerder. En dat maakt ook een gedeelde NAS-map gebruiken op een Chromebook mogelijk. De meeste Chromebooks hebben relatief weinig interne opslagruimte. Meestal is het een SSD ter grootte van 64 of 128 GB, met een enkel (duurder) exemplaar dat meer te bieden heeft. Het idee is namelijk dat u uw…

 • Chromebook en Android
  Chromebook en Android

  Op een Chromebook kun je prima Android-apps draaien. Béter zelfs dan we eigenlijk in eerste instantie dachten… Chromebook en Android gaan dus best samen! In zijn boek Ontdek de Chromebook worstelde auteur Henk van de Kamer wat met Android-apps. Inmiddels ben ik zelf ook stevig aan het experimenteren en werken geslagen met de Chromebook, zoals…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.