Chromebook en Android

Chromebook en Android

Op een Chromebook kun je prima Android-apps draaien. Béter zelfs dan we eigenlijk in eerste instantie dachten… Chromebook en Android gaan dus best samen!

In zijn boek Ontdek de Chromebook worstelde auteur Henk van de Kamer wat met Android-apps. Inmiddels ben ik zelf ook stevig aan het experimenteren en werken geslagen met de Chromebook, zoals al eerder aangekondigd. Nu blijkt inmiddels waarom die Android-apps bij Henk niet echt lekker liepen. In Google Play vind je namelijk heel veel oude en verweesde apps. Waarom Google apps blijft aanbieden die al jaren niet meer van een update zijn voorzien? Tja, blijkbaar staat een extreem gevulde app store goed. Maar die ouwe apps leiden wel tot vervelende problemen als je ze op nieuwere apparaten gaat installeren. In een aantal gevallen heb je ‘geluk’ en draait je app op jouw (meestal) tablet gewoon erg verkleind. Precies dat verschijnsel is waar Henk dus ook tegenaan liep en zich – terecht – aan ergerde. Het blijkt (gelukkig) allemaal wat genuanceerder in elkaar te steken. Een Chromebook en Android blijken zelfs best goed samen te gaan!

Nieuwe apps draaien als een zonnetje

Nieuwe apps passen zich meestal wél aan de venster- of schermgrootte aan. En afhankelijk van hoe een en ander geprogrammeerd is zelfs staploos. Zo sleepten we het venster van een rekenmachine moeiteloos groter en kleiner, waarbij knoppen, display enzovoorts zich keurig en in real-time aan het vensterformaat aanpasten. In een ander geval kon er alleen geschakeld worden tussen een normaal zwevend en full screen weergave. In de volledige schermweergave bleek de lay-out keurig van staand naar liggend veranderd. Wel zien we tussen het schakelen helaas een standaardwaarschuwing van Android verschijnen. Die in veel gevallen gelukkig genegeerd kan worden.

Chromebook en Android
Moderne apps als deze (Microsoft Office en een rekenmachine) laten zich probleemloos schalen in vensters.

Valkuil

Eerlijk is eerlijk trouwens: ook ik liep tegen irritatie betreffende niet lekker werkende apps aan. Dat kwam omdat ik al sinds een paar jaar geen Android meer heb gebruikt. Maar in het verleden voor onder meer workshops een aardige app-verzameling heb opgebouwd. Ooit aangekochte apps blijven tot zo ongeveer in de eeuwigheid in je app-overzicht van Android beschikbaar. En natuurlijk installeerde ik ook snel een paar oude favorieten. Daarbij me inderdaad niet realiserend dat sommige apps al meer dan vijf jaar geen updates hadden gekregen. Een meer kritische blik op de app-lijst loste dat probleem op, nu zijn alleen nog de wél netjes bijgehouden apps geïnstalleerd. En die zijn gewoon prima bruikbaar. Henk heeft de pech gehad dat de door hem uitgekozen apps gewoon ofwel verouderd waren of simpelweg slecht geprogrammeerd (en bijvoorbeeld niet universeel voor telefoon en tablet bruikbaar).

Handig als je al veel Android-apps hebt gekocht

Hoe dan ook, je kunt er eigenlijk van uit gaan dat nieuwere apps zich dus prima thuisvoelen op een Chromebook. Handig, want zo ontstaat een mix tussen PWA´s ofwel Progressive Web Apps (wat dat zijn hebben we in het eerder gelinkte artikel al eens uitgelegd), Android- en zelfs Linux-apps. En mede dankzij de Android-apps wordt tenminste een deel van de potentiële Chromebook-klanten natuurlijk over de streep getrokken. Want als je toch al een Android-telefoon en (of) tablet hebt liggen met daarop betaalde apps, dan zijn die voor een groot deel ook gewoon bruikbaar op je nieuwe Chromebook. Scheelt weer geldt betreffende software-aankopen.

OpenOffice als Android-app

En er zijn meer dan genoeg goede Android-apps beschikbaar. Natuurlijk bekende tools als Skype, het al genoemde Office 365, maar ook AndrOpen, een volledige OpenOffice-versie voor Android. Uiteraard: de oplossing die Henk liet zien in het boek – OpenOffice installeren in de Linux-mode van ChromeOS – is veel eleganter. Maar als je haast hebt en (of) geen zin in wat extra handelingen: Google Play is your best friend. Ook de bekende fotobewerker Snapseed van Google zelve, Lightroom, Photoshop Express en nog veel meer staan daar klaar voor je. En mocht je de behoefte voelen aan een stevig robbertje gamen: sla je slag.

Chromebook en Android
OpenOffice onder Android, het oogt misschien net iets minder mooi dan OpenOffice via Linux installeren, maar het gaat erom dat ‘t werkt.

Gamen

We keken eens naar het spel Asphalt 9. Dat is een vrij ‘zwaar’ spel dat behoorlijk goed draaide; we konden zelfs de beeldkwaliteit hoger instellen zonder dat dat tot problemen leidde . Goed, het is geen iPad-kwaliteit met een boterzachte 60 beelden per seconde. Maar verwend zijn is ook een vak natuurlijk. Het is in ieder geval interessant om te zien dat een dergelijk complex spel (qua 3D-opbouw) dat het vooral ook van een hoge framerate moet hebben, goed speelbaar blijkt op een ‘simpele’ Chromebook met als kloppend hart een dual core Intel i3 met geïntegreerde GPU.

Chromebook en Android
Ook een spel als Asphalt 9 bleek het verrassend genoeg best goed te doen op de Chromebook. Al zal dat niet het geval zijn bij élke Chromebook, de budget-exemplaren komen ongetwijfeld in de problemen bij dit soort taken.

Doorslaggevend?

Kortom: als je nog een beetje twijfelde over de aanschaf van een Chromebook, dan is de beschikbaarheid en werking van Android-apps mogelijk van doorslaggevend belang. Het maakt het systeem een stuk veelzijdiger. Desondanks zou het mooi zijn als er snel meer ‘native’ Chromebook-apps (ofwel die PWA´s) bij komen. De eerste stappen zijn al gezet en je vindt er inmiddels een paar in de Google Play. Maar dat je de bekende grote namen aan Android-apps kunt gebruiken is toch verdraaid interessant. De Chromebook en Android blijkt uiteindelijk toch best een geslaagde (en wellicht gouden) combinatie.

Een gedachte over “Chromebook en Android”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.