werken met een chromebook

Werken met een Chromebook

Een Chromebook is een bijzonder apparaat. Voor veel gebruikers zal dit type laptop alles bieden wat ze nodig hebben. En het is niet ingewikkeld. Als je kunt browsen is werken met een Chromebook heel eenvoudig.

Een Chromebook biedt eigenlijk een blik op de toekomst. De tijd dat je nog een computer met een complex en daardoor moeilijk te onderhouden besturingssysteem nodig hebt ligt bijna achter ons, dingen gaan veranderen. Chrome OS – het besturingssysteem van de Chromebook – is onder de motorkap gebaseerd op een Linux-variant. Waarvan alle onnodige ballast is verwijderd. Google heeft gezorgd voor een verfrissende gebruikersinterface zonder overbodige rommel. Het idee is dat elk programma in een browser-sessie draait. Daarvoor zijn zogeheten Progressive Web Apps (ofwel PWA’s) een vereiste. En daarmee belanden we dan direct bij een ‘nadeel’ (vooral verder blijven lezen!) van de Chromebook: er zijn maar weinig PWA’s (van goede en bruikbare kwaliteit) te vinden. Dat zal in de toekomst gaan veranderen als het een beetje meezit. Omdat Google je niet wil opzadelen met een slechts beperkt inzetbare computer kun je ook Android-apps installeren en gebruiken. En dát maakt het systeem ineens een heel stuk interessanter. Heb je een Android smartphone- of tablet, dan kun je al je ‘duurbetaalde’ apps ook gebruiken op een Chromebook. Kies dan wel – indien beschikbaar – voor de tabletversie van de apps die je wilt gebruiken. Daarvan zijn de vensters straffeloos groter of kleiner te slepen of schermvullend te maken. Last but not least kunnen liefhebbers ook nog een native Linux-modus aanzetten. Kortom: feitelijk hebben we het hier over drie apparaten in één.

PWA’s

Werken met een ChromebookIk heb Henk van de Kamer op – letterlijk – afstand een beetje bijgestaan bij het schrijven van zijn net verschenen boek Ontdek de Chromebook . Daarvoor heeft de uitgever eens in de buidel getast en een Lenovo Chromebook aangeschaft. Die stond tijdens het schrijven van ’t boek bij Henk. En nu bij mij, zodat ik nu ook kan werken met een Chromebook en voortaan met regelmaat wat kan schrijven over Chrome OS. De eerste kennismaking met het systeem is positief, al ontstaat inderdaad wel het gevoel van ‘hinken op drie benen’. Want inderdaad: de PWA’s zijn er wel, maar het zijn er dus niet zo veel. Wil je meer, dan moet je uitwijken naar Android-apps. En ook Google weet dat, getuige het feit dat tijdens het instellen van het systeem herhaaldelijk en nadrukkelijk verwezen wordt naar Google Play, de app-store van Android. Het is dan ook afwachten welke weg Google uiteindelijk gaat kiezen: Android op een laptop, of toch echt PWA’s met een goede app-store daarvoor. Die was er (maar weinig gevuld) en is inmiddels verdwenen. Wel duiken nu langzaam aan PWA’s op in Google Play. Tel je dat op bij moderne Android-apps (die zijn het best bruikbaar op de Chromebook omdat de vensters schaalbaar zijn) dan ontstaat een alleraardigst geheel.

x86 versus ARM

Het is opvallend dat veel laptopfabrikanten kiezen voor een Chromebook op basis van een Intel x86-processor. De Lenovo heeft bijvoorbeeld een i3 aan boord. Feitelijk is dat over the top, het werkt razendsnel. Zelfs meer complexe Android-games draaien goed. Nadeel van de reguliere i-processoren van Intel is dat ze niet speciaal energiezuinig zijn. Feitelijk zou een multicore ARM-processor een betere keuze geweest zijn. Vreemd genoeg tref je die alleen in budget-Chromebooks aan, waarbij duidelijk niet de rapste ARMpjes worden ingezet. Nou ja, wellicht veranderd dat nog in de toekomst. Een extra voordeel van PWA’s is dat het feitelijk niet uitmaakt op wat voor processor ze draaien, terwijl Android zowel met x86 als ARM overweg kan.

Updaten en wachtwoorden

Updaten van een Chromebook gaat ook lekker rap. We hebben tot nu toe één update langs zien komen, dat was feitelijk slechts een kwestie van herstarten waarbij eigenlijk geen verschil merkbaar was met een gewone herstart. Zal ongetwijfeld anders gaan bij echt grote updates, maar dit smaakte alvast goed. Meerdere gebruikersaccounts aanmaken blijkt ook snel geregeld. Wat een minpuntje is, is de wat gebruiksonvriendelijke manier van hoe Google omgaat met wachtwoorden. Het wachtwoord van je Google-account wordt – zeker tijdens het inrichten van je systeem – net iets te vaak gevraagd. Dat is vervelend als je een wachtwoordbeheerder gebruikt die automatisch stevige wachtwoorden genereert: die zijn niet te onthouden. Standaard moet je ook telkens weer bij je chromebook inloggen met dat Google-wachtwoord.

Pincode instellen

Gelukkig kun je dat wachtwoordengedoe aanpassen en omkatten naar een 6-cijferige pincode. Daarvoor klik je rechtsonder in beeld op het blokje met daarin onder meer de klok. In het paneel dat daarop opent klik je dan op het tandwieltje voor instellingen. Klik links op Mensen en dan onder Beveiliging en inloggen rechts op Pincode of wachtwoord. Je moet nu je Google-wachtwoord intikken, waarna je een pincode in kunt stellen. Voortaan log je daarmee in op je Chromebook. En dat werkt een heel stuk prettiger!

Werken met een Chromebook
Kat je lastige (want hopelijk stevige…) Google-wachtwoord om naar een pincode om mee in te loggen op je Chromebook.

Meer over werken met een Chromebook op komst

De komende tijd gaat je hier meer lezen over de Chromebook, het werken met een Chromebook en Chrome OS. Zo laten we binnenkort eens zien hoe je een of meer gebruikersaccounts toevoegt. En gaan we beslist ook aandacht besteden aan ‘must have’-apps voor ChromeOS. Ongeacht of nou een PWA of een Android-app is. Want onder de streep maakt dat voor jou als gebruiker natuurlijk weinig uit. Wil je alvast meer de diepte in met je Chromebook, dan is er het genoemde boek van Henk van de Kamer. Daarin leer je niet alleen de oppervlakkige ins- en outs, maar wordt er ook lekker diep ingegaan op zaken als privacy en beveiliging, Linux, PWA’s en veel meer.

2 gedachten over “Werken met een Chromebook”

  1. Op het laatst van dit artikel komt mijn bezwaar boven tafel. Google! Die willen alles van je weten. Vind je dat niet erg dan is een chromebook wellicht jouw keuze. Voor mij niet!

    1. Oh, ik ben ook geen fan van Google’s verzamelwoede. Verre van zelfs (understatement). Probleem is dat Microsoft exact hetzelfde doet tegenwoordig. Helaas misbruiken ze daarvoor Windows 10 en dat draait op nog veel meer computers. MacOS is al een enorme verbetering, maar computers van Apple zijn voor veel thuisgebruikers een financiële brug te ver. Linux is een optie, maar dat is ook lang niet voor iedereen weggelegd. De Chromebook is best een elegant apparaat. En als je de privacy-instellingen correct zet valt het met ‘t ‘meelezen’ ook wel weer meer. Bovendien kun je natuurlijk speciaal voor je Chromebook (en je Android-telefoon!) een Google-account aanmaken. Niets verplicht je om vervolgens ook gebruik te maken van Gmail om met alles en iedereen te communiceren. Een Chromebook moet je vooral zien als een ideaal apparaat voor thuisgebruikers en studenten.

      Heb je al een Android-telefoon in gebruik, dan maakt het helemaal niks meer uit natuurlijk. Dan wéét Google alles al van je 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.