Windows 10 2004 erg buggy

Nieuwste Windows 10 2004 erg buggy

De nieuwste Windows 10 2004 blijkt barstensvol fouten te zitten. Advies voor de komende tijd: niet installeren, laat anderen de bugs er maar uit vissen!

Het is altijd ‘moeilijk’ om een wat minder enthousiast artikel over Windows 10 te schrijven. Je kunt er dan namelijk honderd procent zeker van zijn dat er reacties komen in de trend van ‘wat een gezeur altijd, bij mij werkt het prima’. Dat geloven we natuurlijk graag, maar als een significant deel van de gebruikers wél ernstige problemen ervaart is er natuurlijk iets mis. En dan mag een ieder die een dergelijk commentaar post zich gelukkig prijzen dat hij of zij er (nog) geen last van heeft. Waarbij natuurlijk ook geldt dat ‘lichte’ gebruikers van Windows 10 minder snel of geen problemen zullen ervaren in vergelijking tot de zwaardere gebruikers. Wat in ieder geval opvalt is dat tenminste een deel van de naar Windows 10 2004 geüpgrade computers kampt met stevige crashes naar het gevreesde blauwe scherm.

Drivers

Het lijkt erop dat drivers weer eens de oorzaak zijn. En hoe je ook tegen Windows aankijkt: dit soort tussendoorse upgrades mogen vanzelfsprekend nooit tot driver-gerelateerde crashes leiden. Zéker niet als het ook nog eens dingen als chipset-drivers en dergelijke betreft. Extra vervelend is dat je hier als gebruiker helemaal niets aan kunt doen. Behalve maar hopen dat de fabrikant van jouw computer nog brood ziet in het uitbrengen van drivers voor een ‘al’ drie jaar oud systeem.

Kunstmatige veroudering

Omdat het updaten van die soms basale drivers voor veel fabrikanten lang geen vanzelfsprekendheid is, leggen veel – met name laptops, want vaak voorzien van meer ‘aparte’ hardware – na een tijdje toch het loodje. Zelfs als het een laptop betreft die vijf jaar geleden met Windows 10 geleverd werd en tot en met de voorgaande versie van 10 draaide als een zonnetje. Kunstmatige veroudering is slecht voor de consument en slecht voor het milieu. Op het moment dat jouw systeem door een knullige driver niet meer kan upgraden naar ‘the latest en greatest’ Windows 10 gaat de klok tikken. Je hebt dan nog een jaar alvorens het tijd is om weer een nieuwe computer aan te schaffen, daarna is het afgelopen met de updates en kom je in een soort van mijnenveld terecht als je zo’n niet meer bijgehouden systeem toch blijft gebruiken.

Dell en Lenovo, bijvoorbeeld

Deze keer is er onder meer een generatie Dell-systemen dat het onderspit delft. De videodriver daarvoor is niet meer beschikbaar voor Windows 10 2004. Lenovo heeft voor een serie laptops met heel gezwinde spoed toch nog drivers uitgebracht om diverse systemen aan de praat te houden en blauwe schermen tegen te gaan. Thinkpad’s van hetzelfde merk kampen eveneens met bergen problemen na updaten naar 2004. Kortom: zeker als je een laptop hebt is het aanbevelenswaardig om te wachten upgraden. Vooral als je nog druk aan het thuiswerken- of studeren bent!

Upgrade-uitstel ‘bug’

Als je tenminste de kans krijgt de upgrade tegen te houden. Want helaas blijkt dat op diverse systemen Windows 10 2004 simpelweg ongevraagd wordt geïnstalleerd, zonder verdere aankondiging. Dat schijnt een bug te zijn rondom het uitstellen van updates, meer precies het verlopen van het tijdelijke uitstellen. Daarna zou je feitelijk alsnog weer een download- en installeerknop te zien moeten krijgen. Dat gebeurt dus bij lang niet iedereen, waarmee het lijkt alsof de belofte van Microsoft dat iedereen upgrades (ofwel de grote feature updates) uit kan stellen – inclusief de Home-gebruikers – een beetje een wassen neus lijkt.

Ouderwetse miskleun

Kortom: het is weer een ouderwetse upgrade waar van alles aan mankeert. Zeker nu Microsoft een verlenging van de non-upgrade-periode van de vorige versie heeft aangekondigd is overstappen dus geen goed idee. Sowieso is er eigenlijk niets interessants te vinden dat het upgraden tot iets verlijdelijks maakt. Het is allemaal wat schaafwerk hier en daar, echt nieuwe (en handige) functies zul je er vergeefs in zoeken. Dat er iets mis is binnen Microsoft als het gaat om Windows 10 begint steeds meer mensen op te vallen, lees bijvoorbeeld dit artikel op Techzine eens. Of dit van Computerworld. Of zie de bugs genoemd op deze pagina. Dat zijn geen verzinsels en incidenten; we hebben het hier over structurele en serieuze problemen.

Teveel geforceerde updates per jaar

Meerdere keren per jaar upgraden naar weer een nieuwe versie van Windows 10 (waarbij het versienummer 10 toch ook wat lachwekkend begint te worden, want feitelijk zitten we al ergens op Windows 16 of 17…) lijkt – waarschijnlijk om interne logistieke redenen – toch niet zo’n goed idee. Misschien moet Microsoft daar nu echt eens serieus over na gaan denken. Waarom gebruikers steeds weer als proefkonijnen laten fungeren door er gammele upgrades op los te laten?

Meer over updates en upgrades van Windows 10 lezen? Daar hebben we op dit blog een pagina over, die je HIER kunt vinden.

Windows 10 2004Verder geldt (zoals we net al schreven): echt bijster veel verandert er de laatste tijd niet meer aan Windows 10 na upgraden. Dat is mooi, want het betekent dat alle tips in een boek als Windows 10 voor senioren van Victor Peters ook na upgraden naar Windows 10 2004 gewoon bruikbaar blijft. Via het boek ervaart u de nieuwe mogelijkheden van Windows 10 aan de hand van stapsgewijze uitleg. Binnen de kortste keren hebt u uw computer onder controle, zonder moeilijk gedoe!

Auteur Victor Peters laat u in dit kleurrijke boek duidelijk zien hoe u uw Windows 10-computer, -laptop of -tablet snel en zonder problemen onder de knie krijgt. Maak kennis met het nieuwe startmenu, beheer uw documenten, onderhoud uw computer, surf op internet en maak contact met anderen: het zijn slechts enkele van de onderwerpen die u worden aangeboden. Geschreven in helder Nederlands en voorzien van vele afbeeldingen. Onthoud – ook na het lezen van dit boek – vooral dat u niet blindelings steeds weer elke feature-upgrade voor Windows 10 hoeft te installeren. Een paar maanden tot een jaartje wachten levert een stuk rustiger en stabielere gebruikerservaring op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.