Apps uit de Google Play Store op je Chromebook gebruiken

Apps uit de Google Play Store op je Chromebook gebruiken

Naast alle ‘apps’ in de Chrome-browser op je Chromebook heb je ook de beschikking over de apps uit de Android App Store, ofwel de Google Play Store. Die apps zijn vaak geschikt gemaakt voor tablets en telefoons, dus de interface kan soms wat raar of moeilijk aandoen. Er zijn echter zat apps die prima werken op een Chromebook.

Play Store installeren

Apps uit de Google Play Store op je Chromebook gebruiken
De Google Play Store op een Chromebook.

Je zult echter eerst die Play Store op je Chromebook moeten activeren. Ga naar Settings > Apps > Google Play Store. De Play Store wordt op je Chromebook geïnstalleerd. Nu heb je een grote hoeveelheid apps tot je beschikking. Zoals gezegd: ze werken soms niet lekker, maar echt vaak heb ik het niet meegemaakt. Sommige spelletjes kun je niet op een Chromebook installeren. Jammer; op naar het volgende spelletje, zou ik zeggen.

Foto’s bewerken

Snapseed op een Chromebook.

Er zijn mooie apps in de Chrome-browser voor het bewerken van foto’s, zoals Pixlr en Polar, maar in de Play Store vind je veel meer hele goede applicaties. Neem bijvoorbeeld Snapseed, een hele goede app voor het bewerken van je foto’s. We hebben er hier op het blog veel over geschreven. Het prettige van de apps uit de Play Store is dat ze ook bij je bestanden kunnen komen. Dus heb je foto’s op je Chromebook staan, dan kun je ze in Snapseed en andere Android-apps openen.

Adobe apps

De Lightroom-app op een Chromebook, met gesynchroniseerde foto’s uit Lightroom Classic.

De apps die Adobe in de Play Store heeft staan werken over het algemeen ook prima. Werk je bijvoorbeeld op een desktop computer met Lightroom Classic of met Lightroom in de Cloud, dan is de Lightroom-app een heel prettige applicatie om ook op je Chromebook foto’s te bewerken. Andere interessante Adobe-apps zijn Adobe Photoshop Express (een beetje beperkte editor, maar wel leuk), Adobe Photoshop Mix en de Adobe Acrobat Reader. Ze zijn allemaal gratis, maar je moet veelal wel een Adobe-account hebben.

Al jouw favorieten

Instagram op een Chromebook.

Als je een Android-telefoon hebt weet je zelf nog wel een aantal apps die je op je Chromebook zou willen gebruiken. Netflix, Disney, de Office-apps van Microsoft enzovoort. Misschien heb je Instagram ook op je telefoon? Dat is nu zo’n app die zich gedraagt als een telefoon-app, een klein schermpje op je grote Chromebook-scherm. Maar: het werkt wel.

Progressive Web Apps

Nog een ding: soms werken de apps in de Chrome-browser beter dan een app uit de Play Store. Neem Google Foto’s. De app is – bij mij in ieder geval – vaak niet up-to-date met alle laatste foto’s. Als ik kijk in de browser (photos.google.com), dan is daar de synchronisatie veel beter. Nu wil het geval dat Google Photos in de browser ook een Progressive Web App is. Een Progressive Web App heeft de functionaliteit van een gewone App in zich. Je kunt er dus een soort desktop-applicatie van maken. In de adresbalk van Chrome zie je een +-teken. Klik daarop en je krijgt de mogelijkheid om de Progressive Web App van Google Photos te installeren. In de applade zie je een icoontje van Google Photos, je nieuwe web-app.

Een Chromebook heeft dus legio mogelijkheden voor apps. In de browser, in de Play Store en dankzij je Linux-installatie heb je de beschikking over nog veel meer apps. Het moet al heel gek lopen als de app die je zoekt er niet te vinden is!

Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.