Muizenissen met een Microsoftmuis

Al heeft mijn Dell XPS 15 een bovenmodaal trackpad voor een Windows-laptop, gewend als ik ben op mijn iMac aan een tweeknopsmuis met een scrollwieltje, wilde ik ook een dergelijke muis op mijn Dell. En dan liefst een draadloze muis die niet na een dag al aan nieuwe batterijen toe was. Dus kocht ik een schattige bordeauxrode Microsoft-muis: maar óf de Bluetooth wilde niet koppelen óf de cursor sprong alle kanten uit. Wat was er mis? Dat moest ik toch kunnen oplossen…

Ik had nog een oude, kleine Bluetooth Macally-muis, die ik voor een even zo oude Powerbook had gebruikt. Die muis deed het goed op de Dell, maar met twee oplaadbare batterijen erin, moest ik ze toch tekens na een paar dagen opladen. Ik wilde een muis die het wat langer uithield op een batterij. Ik kocht de Microsoft Bluetooth-muis 3600 en die zou het veel langer met een batterij moeten kunnen uithouden.

Het begon met het koppelen van de muis met de Dell. Dell wilde niet of kon geen contact krijgen of maken, maar de aanhouder wint en eindelijk had ik hem draaiend.

Nou ja, draaiend… Als de Dell wakker werd was er soms wel en soms geen muis. De ene dag was het een brave muis, de andere dag deed de muis op het scherm wat hij maar wilde. Of, als er dan eindelijk weer contact was met de Dell, ging de cursor alle kanten op.  Problemen van de driver, dacht ik. Zo is het toch meestal op een Windows-pc. Dus ging ik op zoek naar een verse driver, zonder veel succes. Misschien was er wat met de muis? Ik mocht hem ruilen van CoolBlue en ja, de verse muis deed het een paar dagen goed, totdat ook deze muis de ziekte van Dell kreeg.

Oplossingen bijna altijd te vinden

Zoeken online dan maar. Ik kwam op de Dell XPS 15 (Skylake) 9550 Owner’s Lounge van het Notebook review. Hoe ik er terecht kwam? Veel Googelen: Mouse Dell XPS 15 Bluetooth, dat soort zoektermen. Het is een forum van Dell XPS 15-gebruikers, niet van Dell. Ik las over de eerste gebruikers die krakkemikkige XPS 15’s geleverd kregen, over de eerste versies van het BIOS, over de slechte drivers van het eerste uur, maar kreeg er ook heel veel tips en oplossingen.

_DSF7377

Voor de muis en Bluetooth bijvoorbeeld. Er waren allerlei mensen met Bluetooth-connectie-problemen. Er waren ook oplossingen. De Wifi en de Bluetooth stoorden elkaar nogal als de Wifi op het 2.4 GHz-kanaal stond. Schakelde je met de Wifi over naar 5 GHz, dan waren er geen problemen. Maar je moest ook nog graven in de instellingen bij de Device Manager:  als je bij de Dell Wireless Adapter bij Advanced de Bluetooth collaboration uitzette, dan hielp dat ook. En verdomd, dit waren  de oplossingen. En nu was het ook duidelijk waarom hij het de ene keer wel deed en een andere keer niet: soms had ik de Dell aan een ethernetkabel hangen, dan deed de muis het wel en een andere keer aan de Wifi, waar de problemen meestal begonnen. Nu heb ik nog wel één probleem met de muis: als ik een USB-stick in de linker USB-poort steek, doet de muis ook raar. Daar hebben meer mensen last van, maar andere mensen weer niet. Raadselachtig. En nog niet opgelost.

Met een Torx-schroevendraaier heb je de Dell XPS-15 zo open.
Met een Torx-schroevendraaier heb je de Dell XPS-15 zo open.

Zo. Nu eerst de onderkant van de XPS 15 open schroeven en er een Samsung 850 500 gig SSD M2 drive in zetten. Ook daar vond ik een handleiding voor. Gewoon met een Torx 5 schroevendraaier. Doe dat maar eens met je MacBook!

3 gedachten over “Muizenissen met een Microsoftmuis”

  1. Ben maanden aan het stoeien geweest met een bluetooth microsoft (designer) muis. Ik heb een ASUS zenboek. Soms bleef de muis 10 minuten werken, soms 2 dagen, maar dan was hij weg en erg moeilijk om opnieuw te koppelen. Heb de muis tenslotte teruggebracht en een logitech niet zo mooi) muis genomen. Er is over die designer muis heel veel te vinden op het net. Microsoft antwoordt niet. Gauw terugbrengen.

  2. Bedankt voor het advies. Ik heb ook dagen lopen klooien en heb de gewone muis maar weer geïnstalleerd. Ik ga hier mee aan de gang.

  3. @Sjef: Er moet inderdaad iets met de Bluetooth van die Microsoft-muizen aan de hand zijn. Die heel oude macally-muis van mijn Mac had geen enkel probleem op de Dell, maar had wel om de twee dagen een vers opgeladen batterij nodig.
    @Henk: De laatste week gaat het goed met de Microsoft-muis. Afkloppen maar….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.