pas je Chromebook aan

Pas je Chromebook aan

Een Chromebook zo uit de doos is feitelijk – na doorlopen van de setup-wizard – gebruiksklaar. Maar misschien voldoet het allemaal nog niet helemaal aan je smaak. In dat geval geldt: pas je Chromebook aan!

Niet ieder mens is hetzelfde en heeft dezelfde smaak. En daar waar de een zich prima thuis voelt bij het standaarduiterlijk van Chrome OS (het besturingssysteem van een Chromebook), vindt een ander het maar onhandig. Gelukkig zijn er best wat zaken te tweaken en aan te passen! Neem nou bijvoorbeeld dat dock – of Plank zoals Google die knoppenbalk onderin beeld steevast pleegt te noemen. Moet dat ding per se onder in beeld staan? En hoe zit het met de achtergrond van je bureaublad? En wat te denken van het scrollgedrag van een externe muis? Allemaal dingen die eenvoudig naar wens instelbaar zijn. En zo zijn er nog wel wat meer te tweaken onderdelen. Pas je Chromebook aan naar eigen wensen en inzichten dus, zouden we zeggen.

Plank

Laten we om te beginnen eens met die ‘Plank’ aan de slag gaan. Dit onderdeel staat normaliter onder in beeld; over de volle breedte van het scherm. Het idee is dat je er snelkoppelingen vanuit je programma-overzicht op zet. Dat overzicht krijg je te zien door op de meest linker knop op het dock te klikken, de knop met de witte cirkel om precies te zijn. Klik vervolgens in het geopende paneel op ^ en sleep een programma naar een handige plek op het dock. Om een programma weer van het dock te verwijderen, klik je met de rechter muisknop op het ongewenste exemplaar en dan in het geopende contextmenu op Losmaken (en niet op Installatie ongedaan maken, want dan de-installeer je het betreffende programma). Ah wacht: de Chromebook kent – in ieder geval op de ingebouwde trackpad – geen rechter muisknop! Om toch rechts te kunnen klikken, houd je éérst de Alt-toets ingedrukt, terwijl je klikt. Bij gebruik van een externe muis werkt de rechter muisknop gelukkig wel gewoon.

Onder, links of rechts?

Goed, tijd voor de beloofde positiewisseling. Klik met de rechter muisknop (of weer die Alt-klik) op een leeg stukje bureaublad. Selecteer vervolgens onder Positie van de plank je gewenste locatie van het Chrome OS-dock: Onderaan (standaard), Links of Rechts. Die laatste opties bieden je net weer wat meer verticale scrollruimte, wat soms handig kan zijn.

Scrollrichting

Nu we het dan toch over scrollen hebben: de kans is aanwezig dat je vindt dat je trackpad net in de verkeerde richting scrollt. Waarmee we bedoelen: als je met twee vingers over dat trackpad veegt, kun je scrollen. Mogelijk voelt dat precies tegennatuurlijk aan wat je gewend bent. Heeft alles te maken met een gek gekozen standaardinstelling van Chrome OS, waarbij geïnverteerd scrollen is geactiveerd. Waarom? Tja. Weer gewoon scrollen is snel gerealiseerd gelukkig. Klik helemaal rechtsonder in beeld ergens in het ‘klokbokje’ waarna een paneel openschuift; vervolgens klik je daarin op het instellingentandwieltje.

pas je Chromebook aan
Klik hier op het instellingen-tandwieltje

Weg met omgekeerd scrollen!

Klik in het geopende venster in de kolom links op Apparaat en dan rechts op Muis en touchpad. Schakel onder Touchpad de optie Omgekeerd scrollen uit en alles voelt weer normaal. Mocht je toevallig ook een muis gebruiken waarvan het scrollwieltje precies tegengesteld aan je gevoel werkt, dan kun je ook daar diezelfde optie uitzetten.

pas je Chromebook aan
Zoals je ziet staat bij de trackpad de optie Omgekeerd scrollen standaard aan, snel uitzetten als je geflipt wordt van achterstevoren scrollen.

Accountafbeelding

En ach, als je dan toch in Instellingen bent aanbeland, klik dan in de kolom links op Personalisatie. Klik vervolgens rechts op Accountafbeelding van apparaat wijzigen. Die accountafbeelding is trouwens de ‘avatar’ die je onder meer op het inlogscherm van je systeem ziet. Kies een van de voorgebakken plaatjes, gebruik de mapknop om naar een eigen creatie te bladeren of maak een foto middels de camera-knop. Met name handig voor als meerdere accounts hebt aangemaakt voor je Chromebook, geef iedere gebruiker een makkelijk te herkennen plaatje.

pas je Chromebook aan
Pas je account-afbeelding eens aan!

Bureaublad-achtergrond

Eveneens onder Personalisatie vind je de mogelijkheid om de bureaublad-achtergrond te wijzigen. Klik op Achtergrond en gebruik een van je eigen afbeeldingen uit de map Mijn afbeeldingen. Of ga voor een van de beschikbare afbeeldingen verdeeld over diverse categorieën (kolom links). Aardig extraatje: in sommige categorieën vind je een speciale achtergrond met de tekst Dagelijks vernieuwen. Ofwel: je ziet dan elke dag een ander plaatje uit de betreffende categorie. Praktische tip: als je eigen foto’s gaat gebruiken, verklein deze dan eerst tot de resolutie van je scherm (vaak 1920 x 1080 pixels, soms ook minder bij goedkopere Chromebooks). Dit om te voorkomen dat kostbaar werkgeheugen verspild wordt aan de achtergrondafbeelding.

pas je Chromebook aan
Keuze genoeg uit bureaublad-achtergronden voor je Chromebook.

Gimp en meer

Er zijn meer dan genoeg fotobewerkers – in bijvoorbeeld Google Play – te vinden die je foto zowel in de correcte beeldverhouding kunnen bijsnijden als verlagen in resolutie. Ook kun je de Linux-mode van je Chromebook activeren en Gimp een wel heel uitgebreide desktop-fotobewerker – installeren. Kost niks, dus daar hoef je het alvast niet om te laten.

pas je Chromebook aan

Meer weten over de Chromebook? Lees dan zeker Ontdek de Chromebook van Henk van de Kamer (en ondersteuning van ondergetekende) eens. Van de omschrijving bij dit boek leren we het volgende: een besturingssysteem gebaseerd op webtechnologie, kan dat? Chrome OS, waarvan een Chromebook gebruikmaakt, bewijst dat het inderdaad mogelijk is. Wie een Google-account heeft, kent naast Gmail mogelijk ook de tekstverwerker en het spreadsheetprogramma. Dit zijn webapplicaties die onder Chrome OS naadloos gebruikt kunnen worden. In dit boek laten we zien dat u met een Chromebook op de eerste rij zit.
Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS nogal af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.