Foto’s bewerken op een Chromebook

Op een Chromebook heb je geen Photoshop, Affinity Photo en andere krachtige beeldbewerkingsapplicaties. Dan maar geen foto’s bewerken op je Chromebook? Jammer, maar helaas? Hoho! Niet zo snel… Er zijn heel aardige apps waarmee je aan de gang kunt met je foto’s. PIXLR Editor bijvoorbeeld.

PIXLR Editor

De Flash-versie van PIXLR

Pixlr Editor draait in de Chrome Browser op je Chromebook. De oude versie van Pixlr draait op Flash, oude technologie van Adobe, die qua veiligheid vaak nogal gatenkaas was. De Flash-versie kun je dus beter overslaan. Er is een nieuwe versie: PIXLR X. PIXLR X wordt door de makers the next generation photo editor genoemd. Of dat waar is moet je zelf maar uitmaken.

Je kunt aangeven in welke grootte je een foto wilt gaan bewerken.

Voor een applicatie waarmee je foto’s in de browser kunt bewerken is deze applicatie behoorlijk krachtig. Je kunt je canvas aanpassen, croppen, roteren, je hebt het klassieke riedeltje met vibrance, saturation, brightness, exposure enzovoort. Je kunt er in lagen in werken, dus ook meerdere beelden combineren. Photoshop in de browser, dat kun je best zeggen. Tenzij je natuurlijk een enorme Photoshop-koning of -koningin bent. Dan is PIXLR beperkt, maar voor gewone stervelingen, voor gewone bewerkingen aan je foto’s is het een prima applicatie. Er is de gratis versie van PIXLR X en een versie die je voor $5,– in de maand kunt huren. Bij die Pro-versie krijg je PSD-templates, fonts en stock-foto’s. Geen idee of je dat nodig hebt. Die gratis versie heeft wat mij betreft genoeg mogelijkheden.

Aan het werk in PIXLR X.

Lightroom CC

Aan het werk met Raw-bestanden uit je camera? Dan moet je PIXLR niet hebben. Het is me ook wat, telkens voor elke nieuwe camera weer uitvogelen hoe je die Raw-bestanden moet ontwikkelen. Dat doen ze bij PIXLR niet. Mocht je Raw willen gaan bewerken dan is Lightroom CC – een Android app – de meest voor de handliggende applicatie. De nieuwste generatie Chromebooks draaien Android-apps, dus ook Lightroom CC.

Lightroom CC op een Chromebook.

Moet je dan geen Creative Cloud-lidmaatschap hebben om met Lightroom CC op je Chromebook te kunnen werken? Dat hoeft niet per se. Adobe schrijft hierover in de Veelgestelde vragen: Alle functies voor vastleggen, ordenen en delen zijn gratis in Adobe Photoshop Lightroom CC voor mobiele apparaten. U kunt ook de meeste bewerkingsfuncties gratis gebruiken. De meeste bewerkingsfuncties, dat klinkt goed. Voor het kunnen synchroniseren van je foto’s in de Creative Cloud-cloud heb je natuurlijk wel een CC-lidmaatschap nodig. Maar als je op Chromebook snel even een Raw-bestand wilt bewerken, met de krachtige gereedschappen die Lightroom CC biedt, dan is die gratis versie perfect.

Er is meer…

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden voor het bewerken van foto’s. In de browser draait vanzelfsprekend ook Google Foto’s en natuurlijk kun je ook de Android-app van Google Foto’s gebruiken. Daarin heb je aardige bewerkingsmogelijkheden. Wil je meer dan de toch wat beperkte mogelijkheden uit Google Foto’s, dan is er natuurlijk Snapseed met haar uitgebreide bewerkingsmogelijkheden. Heb je een Android-app die je op tablet of telefoon graag gebruikt? Probeer die uit op je Chromebook. Niet alle Android-apps draaien even perfect op een Chromebook, maar het is altijd het proberen waard. Over Polarr, een app waarmee je foto’s kunt retoucheren, met een uitgebreide collectie filter schrijven we een andere keer.

Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.