Ook (of beter: juist) op vakantie is het zaak om aan de veiligheid van je meegenomen systemen te denken. Ongeacht of dat nu je smartphone, tablet of laptop is. Voer voor vertrek een soort van APK uit en blijf onderweg alert.
Zo onder de zon met zacht ruisende palmen op de achtergrond is het makkelijk om aandacht voor veiligheid en privacy even te vergeten. We zijn op zoek naar rust immers, en vooral geen gedoe. Het dievengilde (digitaal en analoog) weet dat maar al te goed en probeert z’n slag te slaan in vakantieoorden. Natuurlijk ligt naast digitale ook fysieke diefstal van je duurbetaalde spullen op de loer. Neem dus niet meer mee dan strikt noodzakelijk. Maak een goede back-up van al je belangrijke gegevens voor vertrek. Versleutel privacygevoelige gegevens of laat ze thuis achter op een externe harde schijf of NAS. Verwijder ze van je mee te nemen apparatuur en de ramp is wat meer te overzien als iets gestolen wordt. Zorg dat al je apparaten in ieder geval van een sterk en daarmee moeilijk te raden wachtwoord zijn voorzien. Noteer serie- en typenummers van al je digitale spullen die je meeneemt en maak er bij voorkeur ook foto’s van, voor het geval dat. En check voor vertrek de dekking van je reisverzekering en pas deze zo nodig aan!
Bij je houden
Eenmaal onderweg spreekt het voor zich dat je je echt dure digitale spullen liefst in één (laptop)tas bewaart. Check voor vertrek – zeker in het geval van een vliegticket – wat je als cabinebagage mag meenemen. Koop eventueel (extra) handbage bij. Dingen als laptops en tablets moet je nooit als ruimbagage inchecken. De kans dat er door gooi- en smijtwerk beschadigingen optreden is levensgroot, maar ook loop je de kans dat veiligheidsdiensten (of een kwaadwillende) ongewild en ongemerkt gaan rondsnuffelen op je spullen. In het hotel geldt dat je dingen als een laptop liefst in een afsluitbare kast of iets dergelijks bewaart. Vermijd verder al te opzichtig gebruik van je laptop en tablet. Juist dat zijn aandachtstrekkers voor dieven. Handiger is het om die spullen gewoon alleen op de hotelkamer te gebruiken, wat niet weet wat niet deert.

Opletten!
Ga je toch buiten zitten, neem dan alleen het strikt noodzakelijke apparaat mee en verlies dat geen seconde uit het oog. Er zijn dievenbendes die de meest slimme trucjes gebruiken om je even af te leiden. Regelmatig worden daarvoor ook kinderen ingezet. Bedenk verder dat als je verder weg gaat naar meer exotische vakantiebestemmingen, jouw spullen soms meer waard zijn dan een compleet jaarsalaris voor de lokale bevolking. En daarmee extra aantrekkelijk voor diefstal. Vermijd ook het intikken van wachtwoorden en dergelijke, meelezers zitten overal. Gebruik bij voorkeur een smartphone voor bankieren. Niet alleen zit hier vaak een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning op (scheelt codes tikken!), ook is het scherm kleiner en daardoor moeilijker meeleesbaar voor kwaadwillenden.
Kies je netwerk met beleid
Het spreekt voor zich dat je openbare hotspots zoveel mogelijk vermijd. Iets veiliger (maar helaas ook niet perfect) is je hotelnetwerk, mits daarvoor een wifi-wachtwoord ingevoerd moet worden. Binnen de EU loont het om voor vertrek je databundel tijdelijk te verruimen naar bijvoorbeeld 20 GB of zelfs meer. Je kunt dan je smartphone als persoonlijke hotspot gebruiken. Dat is de veiligste methode om internet te gebruiken onderweg. Maar ga dan geen uren Youtube-filmpjes bekijken, want dan is het snel over met de pret.
Updates
Met name Microsoft staat erom bekend ook in de zomermaanden grote updates uit te spuwen voor Windows. Bedenk dat dit soort updates zomaar enkele Gigabytes groot kunnen zijn, zeker als je ook iets als Office (365) hebt geïnstalleerd. Hou daar rekening mee. Je zou zelfs kunnen overwegen om je vakanties voortaan ná die tweede dinsdag in de maand (dé update-dag van Windows) te plannen, en ruim voor de volgende ronde. Dat voorkomt vervelende verrassingen onderweg, maar helemaal uit te sluiten zijn ze nooit. Uitstellen van updates is een optie, maar alleen voor Pro-gebruikers. Eigenlijk is het ’t best – als het even kan – om je Windows laptop niet mee te nemen. Een iPad kan zo ongeveer alles wat je onderweg nodig hebt, op een veel praktischer manier. Neem in dat geval wel een handig Bluetooth toetsenbordje mee voor het betere tikwerk. Ga je wel met de Windows-laptop op pad, zorg dan dat de databases van je virusscanner met regelmaat worden geüpdatet. En prik geen USB-sticks of externe harde schijven van vreemden in. Zelfs bij familie is het uitkijken geblazen, scan die dingen altijd grondig of vermijdt ze echt.
Back-up van je camera
Neem je ook je digitale camera mee, kopieer de foto’s daarop dan regelmatig naar die eventueel ook meegenomen laptop. Laat ze zowel op de camera als laptop staan tot je thuis bent. Zo heb je onderweg al een back-up. Bewaar camera en laptop apart, dat maakt de kans kleiner dat ze gestolen worden. Eventueel uploaden naar een cloudopslag van foto’s is ook een optie, al kost je dat mogelijk wel een sloot aan mobiel dataverkeer. Voor de rest geldt onderweg natuurlijk dat je gewoon je gezonde verstand moet gebruiken. Gebruik je – omdat er echt geen andere mogelijkheid is – toch een openbare hotspot of internet van je hotel, gebruik dan altijd VPN via een VPN-provider. Het zorgt er in ieder geval voor dat kwaadwillenden ‘onderweg’ niet mee kunnen lezen omdat de hele verbinding tussen jouw apparaat en de ‘uitgang’ van de VPN-dienst stevig versleuteld is. En oh ja: zet die vakantiefoto’s pas na thuiskomst op social media. Zo geef je het dievengilde geen vrijkaart voor het leegroven van je huis…
Neem als je je nog niet zo zeker voelt over de onderwerpen beveiliging en privacy ook het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs Hans Frederiks & Ronald Smit) mee op vakantie. Leuk leesvoer waar je ook nog eens wat van leert!

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.