VPN zorgt voor een versleutelde tunnel tussen bijvoorbeeld een openbare hotspot en de server van de VPN-provider

VPN voor op vakantie

Een VPN-server kan goed van pas komen om je Wifi-gegevens te beveiligen tijdens de vakantie. Zo’n dienst is zelfs een must als je gebruik maakt van een openbare hotspot.

Als je op vakantie gaat is de kans groot dat je voor jouw internetbehoeften gebruik maakt van een lokaal aangeboden hotspot. Denk aan bijvoorbeeld het Wifi-netwerk in het hotel of op de camping. Of gewoon even aanhaken bij het netwerk van je lokale Starbucks of McDonalds. Voor bekijken van wat relevante nieuwssites is dat allemaal geen probleem. Anders wordt het wanneer je e-mail gaat ophalen en verzenden via een mailclient of gaat thuisbankieren. In dat geval zouden meelezers op de loer kunnen liggen. Bijvoorbeeld digidieven die in een drukbezocht café een hotspot aanbieden vanaf hun laptop. Zodra je daar aan koppelt kunnen alle gegevens die je verzendt en ontvangt meegelezen worden. Niet handig.

VPN

Een VPN-server is in zo’n geval noodzakelijk. VPN staat voor Virtual Private Network. De techniek is oorspronkelijk afkomstig uit het bedrijfsleven. Thuiswerkers en medewerkers buiten de deur kunnen middels VPN via een soort van beveiligde tunnel zorgeloos koppelen aan het bedrijfsnetwerk. Dankzij stevige versleuteling is meelezen door derden onmogelijk. Inmiddels is er een scala aan VPN-providers dat gebruik maakt van dezelfde techniek. Als je een abonnement afsluit bij zo’n provider maak je vervolgens vanaf bijvoorbeeld jouw mobiel of laptop verbinding met een van de computers (servers) van deze dienst. De verbinding tussen jouw apparaat en die server is volledig versleuteld. Je raadt het al: zélfs als je via de ‘criminele’ hotspot verbinding maakt via een VPN-verbinding is meelezen geen optie meer.

Grenzeloos kijken

Daarnaast biedt een VPN-dienst nog een ander voordeel. Veelal kan je namelijk kiezen uit servers in diverse landen. Maak je verbinding met een server in bijvoorbeeld Nederland, dan krijg je ook een Nederlands IP-adres toegewezen. Met andere woorden: bezochte websites via een VPN-gekoppeld apparaat weten niet beter dan dat je die vanuit Nederland bezoekt. En zo werkt iets als Uitzendinggemist dan netjes op die zonnige Oekraïense camping. En ook de livestreams van onze vaderlandse publieke omroepen werken weer gewoon. Dit in tegenstelling tot wanneer je een buitenlands IP-adres gebruikt.

Welke?

VPN-diensten zijn er in alle soorten en maten. Het handigst zijn de diensten die een app in de appstore van je apparaat klaar hebben staan. Na installeren van de app en afsluiten van een abonnement (dat kan ook voor een maand zijn, bijvoorbeeld) maak je vanuit de app middels een tik verbinding. Makkelijk en snel. Diehards kunnen ook in de weer gaan met VPN-profielen en allerlei instellingen. Maar dat is gelukkig geen verplichting. Bekende namen qua VPN-aanbieders zijn NordVPN, PureVPN en VPN Unlimited. Er zijn er nog veel meer, kwestie van even in de appstore van je apparaat zoeken. Voor een overzicht van de betere diensten kan je dit artikel eens doorlezen (Engelstalig). Veel VPN-apps bieden ergens in de instellingen de mogelijkheid om automatisch verbinding te maken. Geen slecht idee om deze optie gedurende de vakantie standaard aan te zetten. Zo ben je altijd verzekerd van een veilige internetverbinding. Gouden tip tot slot: op sites als deze worden regelmatig spectaculaire aanbiedingen gedaan voor lifetime VPN-abonnementen. Daarmee zit je voor een paar tientjes goed voor de levensduur van de gekozen provider.

4 gedachten over “VPN voor op vakantie”

  1. VPN is inderdaad erg handig! En een VPN hoeft daarbij ook niet altijd betaald te zijn. Ik had op mijn vakantie 2 gratis VPN’s geprobeerd en dat werkte prima. Je hebt bij een gratis service wel vaak een datalimiet dat maandelijks reset. Maar als je selectief bent in wat je met je telefoon doet heb je daar veelal genoeg aan (je moet dan bijvoorbeeld geen series gaan streamen, maar een beetje surfen, emails versturen en whatsappen kan prima). Je moet alleen een beetje oppassen met sommige gratis VPN’s, want niet alle gratis versies zijn betrouwbaar. Een paar goede gratis VPN’s staan hier: https://www.vpngids.nl/artikel/vijf-gratis-vpn-services/ . Je zou net zoals ik heb gedaan 2 gratis apps kunnen installeren voor je vakantie. Mocht je dan toch je datalimiet bij een van de providers bereiken, schakel je gewoon over naar de andere provider. En als zelfs dat niet toereikend is installeer je nog een derde! Gewoon een beetje handig zijn.

  2. VPN is inderdaad erg handig! En een VPN hoeft daarbij ook niet altijd betaald te zijn. Ik had op mijn vakantie 2 gratis VPN’s geprobeerd en dat werkte prima. Je hebt bij een gratis service wel vaak een datalimiet dat maandelijks reset. Maar als je selectief bent in wat je met je telefoon doet heb je daar veelal genoeg aan (je moet dan bijvoorbeeld geen series gaan streamen, maar een beetje surfen, emails versturen en whatsappen kan prima). Je moet alleen enigszins oppassen met sommige gratis VPN’s, want niet alle gratis versies zijn betrouwbaar. Een paar goede gratis VPN’s staan hier: https://www.vpngids.nl/artikel/vijf-gratis-vpn-services/ . Je zou net zoals ik heb gedaan 2 gratis apps kunnen installerenvoor je vakantie. Mocht je dan toch je datalimiet bij een van de providers bereiken, schakel je gewoon over naar de andere provider. En als zelfs dat niet toereikend is installeer je nog een derde! Gewoon een beetje handig zijn.

  3. Een VPN is zeker handig. Zoals je vermeld is dat je enigszins moet oppassen met een gratis VPN ik ben echter van mening dat je helemaal geen gebruik zou moeten maken van een gratis VPN. Gratis is nooit zonder reden. Je kunt uiteraard wel gebruik maken van een trial periode van een goede VPN service tijdens uw vakantie. Er is echter wel een aanbieder die tijdens deze Corona tijd een gratis VPN aanbied: https://www.vpnnederland.nl/veilig-thuiswerken-met-vpn-nederland zonder restricties het enige dat ze graag van uw willen is uw email adres (waarschijnlijk om te vragen of u nog geïnteresseerd bent na deze gekke Corona tijd)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.