Reisfotografie: de reislens…

Een van de 15 boeken over fotografie die je met 25% korting kunt aanschaffen is Focus op fotografie: Reisfotografie. Dit type fotografie omvat eigenlijk het hele fotografische spectrum van onderwerpen. Als je op reis gaat, kom je namelijk alle onderwerpen tegen die een fotograaf voor zijn lens kan krijgen: landschap, architectuur, natuur, macro, portret, product, actie, onderwater, nacht… Je moet van alle markten thuis zijn.
Je wordt mogelijk in extreme situaties geconfronteerd met exotische modellen van mensen, dieren en planten. Dat maakt het soms allemaal nog een stukje moeilijker, maar tegelijk uitdagender. De auteurs van dit boek willen je zodanig inspireren met mooie fotografie, dat je niet kunt wachten op pad te gaan om jouw kijk op de wereld vast te leggen.Uit Reisfotografie kun je hier een voorproefje lezen over de lens of lenzen die je op je reis kunt meenemen. Meerdere lenzen of één reislens? Dit boek is tot eind september 2019 aan te schaffen met 25% korting. Gebruik bij het betalen de couponcode CC25. (H.F.)

Inleiding

Hoewel fotografie een creatieve bezigheid is en vooral uw talent en vaardigheden de kwaliteit van de foto bepalen, is het ook van groot belang dat u met het juiste gereedschap aan de slag gaat. Natuurlijk kunt u een ijsbeer met een standaardlens fotograferen, maar het wordt mooier én veiliger als u dat met een flinke telelens doet. Welke camera en objectieven u nodig hebt, is bij elk fotografisch onderwerp verschillend. Het probleem bij reisfotografie is echter dat u álle onderwerpen tegen kunt komen – van portret tot landschap en van macro tot architectuur – en dat daarop ook uw gereedschap afgestemd moet zijn. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, moet uw fototas bovendien redelijk compact blijven, zodat de apparatuur geen problemen geeft als bagage tijdens een vliegreis en ook geen rugklachten geeft als u een hele dag lopend onderweg bent.

Het gereedschap

Als we het gereedschap van de reisfotograaf gaan bespreken, hebben we de neiging om als eerste onderwerp de keuze van de camera te behandelen. Toch is het verstandiger eerst te kijken naar de benodigde lenzen in relatie tot de onderwerpen die we willen fotograferen. Het brandpunt van de lens bepaalt immers hoe het onderwerp gekaderd kan worden. Bij systeemcamera’s kan de lens (ook objectief) gewisseld worden en is de keuze van de body redelijk vrij. Bij een compactcamera zijn body en lens onlosmakelijk verbonden en kiezen we dus camera en lens tegelijk. Na de lens en camera bespreken we accessoires die van nut kunnen zijn als u met uw camera in het buitenland op reis bent.

TIP • Verdiep u in de camera Oefen voordat u op reis gaat met uw camera, zodat u weet waar alle knopjes voor dienen en welke instellingen u kunt gebruiken. Hoe meer u thuis uw camera heeft leren kennen hoe sneller en zekerder u straks kunt fotograferen.

Lenzen

Wilt u op reis alle onderwerpen in het juiste kader kunnen plaatsen, dan hebt u een groot brandpuntbereik van lenzen nodig. Als we die onderwerpen in ogenschouw nemen, kunnen we het brandpuntbereik in drie hoofdgroepen verdelen:

  • groothoek
  • standaard
  • tele

Opmerking • In dit boek worden regelmatig brandpunten van lenzen genoemd. Deze zijn voor deze uitgave gekoppeld aan de beeldhoek bij dat brandpunt op een camera met een volbeeldsensor van 36 bij 24mm. Dit wordt ook wel 35mm-equivalent genoemd. De meeste systeemcamera’s (camera met verwisselbare lenzen) zijn echter voorzien van een APS-C-sensor, die met ongeveer 23 bij 15,3mm een kleinere beelduitsnede maakt en dus een kleinere beeldhoek laat zien. Hebt u op een APS-C-camera een beeldhoek nodig die overeenkomt met een 16mm op een volbeeldcamera, dan moet u een lens gebruiken met een brandpunt van circa 10mm (~factor 1,6x kleiner).

Reislenzen

reislens
Voorbeeld van een reislens (18-270mm f/3,5-f/6,3) voor een camera met APS-C-sensor.

Wilt u op vakantie of tijdens een fotoreis met een systeemcamera alle onderwerpen perfect kunnen kaderen met de hoogste beeldkwaliteit, dan moet u dus minstens drie zoomlenzen in uw bagage meenemen om het hele brandpuntbereik van groothoek tot tele te kunnen bestrijken. Dat kan problemen geven bij het maximale gewicht van handbagage of koffers tijdens een vliegreis en bovendien zal een volle fototas aan het eind van een lange dag wandelen een behoorlijke aanslag zijn op uw nek en rug.

Een ander minder praktisch aspect aan het werken met drie lenzen is dat u in het veld soms een lens moet verwisselen, omdat u van een landschap snel wilt overschakelen naar een portret. In een schone ruimte is dat geen probleem, maar op een winderige zandvlakte of in een stoffige omgeving is de kans groot dat er stof in de camera komt, dat uiteindelijk de sensor vervuilt. Ook bij regen en sneeuw is het wisselen van lenzen een kritische bezigheid, gezien de grote kans dat vocht (dus ook kleine sneeuwvlokjes) in de camerabehuizing terechtkomt.

reislens
Foto’s genomen met een reislens bij 18mm en 270mm.

Om de praktische bezwaren van het gewicht en het wisselen op te lossen, zijn voor systeemcamera’s met een APS-C-sensor zoomlenzen ontwikkeld met een extreem groot zoombereik. Ze zijn een samensmelting van de standaard- en telelens en hebben een brandpuntbereik van 18 tot 200mm (11x optische zoom) en soms zelfs 270mm (15x zoom). Hun beeldhoek begint bij 27 of 28mm (35mm-eq.) en dat is voldoende voor een redelijk weids beeldkader. Gezien het grote uiterste brandpunt (300mm tot ruim 400mm 35mm-eq.) hoort een dergelijke lens voorzien te zijn van beeldstabilisatie, als deze niet in de camera is ingebouwd. Over het algemeen zijn deze reislenzen niet heel lichtsterk (maximaal f/3,5 bij 18mm en f/6.3 bij 270mm) en zijn ze dus vooral bedoeld voor gebruik overdag, bij relatief veel licht.

reislens
Voorbeelden van lensafwijkingen: tonvervorming (lb), kussenvervorming (rb), vignettering (lo) en chromatische aberratie (ro).

Opmerking • Elke lens heeft lensafwijkingen. We noemen in dat verband tonvervorming bij groothoeklenzen (bolle horizon) en kussenvervorming bij telelenzen (holle raampost). Bovendien kunnen bij maximaal diafragma hoeken onscherp zijn en kan daar vignettering (donker) ontstaan. Afhankelijk van de kwaliteit van het glas en van de coatings van de lens kunnen ook chromatische aberratie (kleurrandjes) en lensspiegeling optreden. Hoe groter het zoombereik, des te groter de kans dat lensafwijkingen storender zijn. Over het algemeen zijn de genoemde lensafwijkingen minder manifest bij lenzen met een vast brandpunt en bij (semi-)professionele lenzen. De constructie van de lens en de keuze van materialen en coatings worden de laatste jaren echter steeds beter en ook goedkopere zoomlenzen hebben tegenwoordig een meer dan acceptabele beeldkwaliteit.

Naast Focus op fotografie: Reisfotografie zijn er nog 14 andere boeken over fotografie met 25% korting te koop (gebruik bij het betalen couponcode CC25). Lees er HIER meer over.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.