NAS-map gebruiken op een Chromebook

NAS-map gebruiken op een Chromebook

Een Chromebook beschikt over een bestandsbeheerder. En dat maakt ook een gedeelde NAS-map gebruiken op een Chromebook mogelijk.

De meeste Chromebooks hebben relatief weinig interne opslagruimte. Meestal is het een SSD ter grootte van 64 of 128 GB, met een enkel (duurder) exemplaar dat meer te bieden heeft. Het idee is namelijk dat u uw documenten en andere bestanden niet lokaal opslaat, maar in de cloud. Bij voorkeur de opslagruimte in je Google-account. Nu is dat standaard maar zo ongeveer 15 GB wat voor meer serieus gebruik de moeite niet waard is. Ook geldt dat die opslagruimte gedeeld wordt met de opslag die uw eventuele Gmail-accounts in beslag nemen. Nu krijg je bij een nieuwe Chromebook desgewenst een jaar lang 100 GB extra opslagruimte. Daarna kost dat een paar Euro per maand. Maar wíl je dat eigenlijk wel?

Privacy

Zeker een legitieme vraag voor een ieder die een NAS thuis heeft staan. Dan is die 100 GB opslagruimte natuurlijk een lachertje. Bovendien – veel belangrijker wellicht – blijven bestanden die je op je NAS bewaart fijn van jou. Geen meeloerend Google op deze volledig in eigen beheer draaiende opslagruimte. Bovendien: de meer uitgebreide NASsen kun je ook eenvoudig via internet benaderen. Heb je toch nog cloudopslag, maar dan wel lekker veilig – qua privacy dan – in je eigen huis. Kortom: Hoe een gedeelde NAS-map gebruiken op een Chromebook?

Bestandsbeheerder van Chrome OS

Ga je je Chromebook voornamelijk thuis gebruiken, dan is een NAS-map gebruiken op een Chromebook wel heel simpel. Als voorbeeld gebruiken we een NAS van Synology, waarbij we ervan uit gaan dat deze geconfigureerd is en over gedeelde mappen (netwerkshares) beschikt. Hoe je dat precies voor elkaar bokst, kun je lezen in het boek Werken met een NAS. Als de NAS-kant geregeld is, is het tijd om de gedeelde map(pen) daar beschikbaar te maken. Daarvoor start je allereerst de bestandsbeheerder van Chrome OS, zeg maar de Windows Verkenner van dit besturingssysteem. Als dit programma nog niet op je dock (of Plank zoals Google de knoppenbalk onder in beeld pleegt te noemen) staat, is het te vinden in het app-menu met daarin alle op jouw Chromebook geïnstalleerde software. Om dat te openen klik je op de meest linker knop (met een wit rondje) van die Plank. Klik dan op ^ in het geopende paneel en je ziet al je apps. Zoek de app Bestanden en klik hier op. De werking van deze tool spreek redelijk voor zich, het lijkt allemaal aardig op de Verkenner qua functionaliteit.

Toevoegen

Om een gedeelde map toe te voegen, klik je op de knop met de drie puntjes onder elkaar. Die vind je helemaal rechtsboven in het venster van Bestanden. Klik dan in het uitgeklapte menu onder Nieuwe service toevoegen op SMB-fileshare. In het venster dat daarop opent wordt eerst automatisch gezocht naar beschikbare gedeelde mappen. Als je geluk hebt, zie je het benodigde exemplaar wellicht staan. Maar de kans is groot dat je de map handmatig in moet vullen.

IP-adres, share en accountgegevens

Daarvoor heb je ten eerste het IP-adres van je NAS nodig. Tik dat in in ´t veld onder URL voor fileshare. En wel in de volgende vorm: \\192.168.1.199\music, waarbij je natuurlijk het IP-adres van jouw NAS gebruikt, gevolgd door de gedeelde map die op jouw NAS beschikbaar is. Pas desgewenst de weergavenaam aan en vul de gebruikersnaam en het wachtwoord in voor de account van de NAS-gebruiker waar de gedeelde map onder valt. Klik op Toevoegen en je kunt door de map bladeren. Die wordt voortaan netjes onthouden, als je tenminste de (standaard ingeschakelde) optie Inloggegevens onthouden aan hebt laten staan. Vanaf nu kun je al je bestanden bewaren op die map. Natuurlijk kun je ook onderweg NAS-loos werken, maar verplaats dan uiteindelijk de op de Chromebook bewaarde bestanden bij thuiskomst weer naar de NAS-map.

NAS-map gebruiken op een Chromebook
Een NAS-map gebruiken op een Chromebook is een kwestie van het IP-adres en de share van de NAS toevoegen, alsmede de inloggegevens van de gebruiker waaronder de gedeelde map valt.

NAS-map gebruiken op een ChromebookMeer weten over de Chromebook en eens wat dieper in die materie duiken? Lees dan zeker Ontdek de Chromebook van Henk van de Kamer (en ook wat medewerking van ondergetekende). Dit boek brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die u nodig hebt om het meeste uit uw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS nogal af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows. Om het meeste uit uw nieuwe Chromebook te halen, moet u vertrouwd raken met hoe cloud computing werkt – evenals alle ins en outs van uw nieuwe Chromebook. U vindt dat allemaal in dit uiterst informatieve en praktische boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.