Zoeken op en met je Chromebook

Google zou Google natuurlijk niet zijn als zoeken op en met je Chromebook onmogelijk zou zijn.Google als ´koning der zoekgiganten´ was daar beslist niet mee weggekomen.

Het is niet voor niets dat er op elke Chromebook een joekel van een zoekknop zit. Sterker nog: die zit – soms best lastig – op de plek waar je normaliter de Shift-toets aantreft. Druk erop en het zoekpaneel van Chrome OS verschijnt. Gebruik jij een tablet die op Chrome OS draait (of je gebruik je je Chromebook in tablet-modus? Geen nood! Veeg dan simpelweg vanaf de onderrand van je scherm een stukje naar boven. Hop: daar is het zoekpaneel alsnog! Het uitnodigende zoekveld helpt je niet alleen om lokale documenten, apps en andere zaken terug te vinden. Ook wordt er meteen online gezocht. Tik bijvoorbeeld maar eens Van Duuren Media in het veld, gevolgd door een druk op Enter. De zoekopdracht opent nu in een browservenster- of tab. Ook had je in de zoekresultaten gelijk op de link kunnen klikken die leidt naar https://www.vanduurenmedia.nl/. Kortom: De zoekmachine van Google is met slechts één knopdruk bereikbaar! Wat betekent dat zoeken op en met je Chromebook wel heel makkelijk is.

Apps en bestanden lokaal zoeken

Tik je de naam van een app in, en veelal hoef je dan alleen nog maar op de Enter-toets te drukken om de app te starten. Weet je de naam niet precies meer, dan zie je al tikkende vast de juiste app wel verschijnen. Zelfs met wat tikfouten kom je vaak nog prima weg! Zoeken naar bestanden op bestandsnaam is evenmin een probleem. Heb je bestanden in Linux bewaard, dan is het zaak om eerst de virtuele machine die daarachter verstopt it even wakker te schudden. Dat doe je door de app Bestanden te starten en dan onder Mijn bestanden op Linux-bestanden te klikken. Na even wachten (de starttijd van de Linux virtuele machine) zie je al bestanden daar. Vanaf dat moment worden via het zoekpaneel ook de Linux-bestanden meegenomen.

zoeken op en met je Chromebook
Door de map Linux-bestanden in de app Bestanden even te openen, schud je de Linux virtuele machine even wakker.

Rekenen en munteenheden converteren

Zoals je wellicht weet kent de zoekmachine van Google ook wat aardige trucjes. Zo kan het deze functioneren als een rekenmachine. Tik in het zoekveld bijvoorbeeld maar eens in 5*7 gevolgd door een druk op Enter en je ziet meteen het antwoord. Althans: er opent een webpagina met daarin een rekenmachine in webapp-vorm, bovenaan de zoekresultaten. Al voorzien van het juiste antwoord en de ingevoerde berekening. Converteren tussen eenheden kan op dezelfde manier. Tik bijvoorbeeld maar eens 5 britse pond in euro en druk op Enter. Je ziet meteen het antwoord in een geopende Google-pagina, inclusief koersgrafiekje. Nu kun je je afvragen of iemand aan de Euro-zijde van de Noordzee nog heel erg geïnteresseerd is in deze specifieke conversie, maar je snapt het idee.

zoeken op en met je Chromebook
De conversie tussen Ponden en Euro’s is een eitje via dankzij het zoekveld.

Andere eenheden converteren

Ook zijn zo allerlei andere meer ’exotische’ eenheden omrekenbaar, bijvoorbeeld mijlen naar kilometers enzovoort. Waarbij een tipje: blijkbaar wordt Google ’getriggerd´ door het woordje in. Ofwel schrijf bijvoorbeeld 60 mijl in km, dán zie je direct het antwoord van de zoekgigant zelf. Laat je in weg, dan opent een reguliere zoekpagina met allerlei links naar conversiesites. Die je tegenwoordig echt niet meer nodig hebt en vaak een bron van opdringerige advertenties of erger zijn. Zoeken op en met je Chromebook maakt het leven een stuk makkelijker.

 

zoeken op en met je ChromebookMeer weten over de vele en verrassend uitgebreide mogelijkheden van een Chromebook? Dan heeft Van Duuren Media het boek Ontdek de Chromebook van Henk van de Kamer en Ronald Smit voor je klaarstaan. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die u nodig hebt om het meeste uit uw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS nogal af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows. Om het meeste uit uw nieuwe Chromebook te halen, moet u vertrouwd raken met hoe cloud computing werkt – evenals alle ins en outs van uw nieuwe Chromebook. U vindt dat allemaal en nog veel meer in dit uiterst informatieve en praktische boek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.