Een gecrashte Chromebook herstellen

Een gecrashte Chromebook herstellen

Wat er precies de oorzaak van was, dat weet ik niet, maar mijn Chromebook herstartte elke keer vanzelf als ik hem weer openklapte. Was het iets mis met de hardware of was het iets met Chrome OS dat dit probleem veroorzaakte? Iets met de software kon ik vast wel oplossen, als het de hardware zou zijn, was dat andere koek. Een gecrashte Chromebook herstellen blijkt eigenlijk heel eenvoudig. Je moet er alleen even voor gaan zitten.

Van beta-kanaal naar stabiel

Van kanaal wisselen op je Chromebook…

Met een Chromebook die telkens herstart als je hem openklapt, is niet meer echt te werken. Alles wat je open had staan aan apps is gestopt en in de Chrome-browser krijg je de melding dat die onverwacht gestopt is. Omdat ik de beta-versies van het Chrome OS draai – het beta-kanaal heet dat bij Chromebooks – dacht ik/hoopte ik dat dat het probleem zou zijn. Terug naar de stabiele versie van Chrome OS en draaien maar weer. Hoopte ik. Bij de Instellingen > Over Chrome OS > Aanvullende informatie kun je van ‘kanaal’ wisselen. De Powerwash die dan plaatsvindt wist je hele Chromebook, maar ach, alles staat veilig op mijn Google Drive. Ik ging terug naar de stabiele versie. Helaas pindakaas. Dat hielp niet. Verder zoeken.

Fabrieksinstellingen

De oplossingen staan op internet, met een beetje googlen krijg je allerlei tips hoe je een Chromebook die maar blijft herstarten weer in het gareel krijgt. Ik googelde Chromebook keeps restarting. Als eerst probeerde ik om de Chromebook terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Ik logde uit op de Chromebook en toetste tegelijk Ctrl-Alt-Shift-R en koos voor Restart en Powerwash. Dezelfde Powerwash die ik net al had gedaan, dus dat hielp niet.

Recover je Chromebook

De Chromebook recovery-utility.

In het hulpdocument van Google vond ik de manier om het hele Chrome OS eraf te halen en het er opnieuw op te zetten. Recover your Chromebook. Dat is niet ingewikkeld. Het komt erop neer dat je een versie van het Chrome OS downloadt die voor jouw Chromebook geschikt is. Het ligt dus aan je hardware welke versie je nodig hebt. Je kunt het OS via een extensie in de Chrome-browser op je pc of Mac downloaden. De extensie heet Chromebook-herstelprogramma. Je volgt de aanwijzingen van de extensie en je download naar je USB-stick – want die heb je er voor nodig – de versie van het OS voor jouw Chromebook.

Een gecrashte chromebook herstellen met de recovery utility

Het maken van een USB-stick met het Chrome OS.

Ik had mazzel want zolang ik mijn Chromebook niet dichtklapte kon ik erop blijven door werken. Ik installeerde de extensie in de browser op mijn Chromebook, die bij mij meteen aangaf welke HP-Chromebook ik had en ik downloadde het OS op een USB-stick. Daarna was het simpel. Druk op je toetsenbord de Esc+Refresh-toetsen in en druk op de powerbutton en laat die weer los. Er wordt gevraagd of je de USB-stick met Chrome OS in je Chromebook wilt pluggen. Volg de instructies op het scherm en klaar ben je.

Bij mij hielp het. Ik kan weer gewoon werken op mijn Chromebook. Zo eenvoudig kan het zijn, om een gecrashte Chromebook te herstellen. In het hulpdocument van Google staat deze procedure uitgelegd, ook voor andersoortige Chromebooks. Vergeet niet dat je al je werk kwijtraakt bij het uitvoeren van een Powerwash en zeker bij het opnieuw installeren van het Chrome OS.

Op dit blog schrijven we regelmatig over de mogelijkheden van Chromebooks. HIER vind je alle blogposts die we over dit onderwerp hebben geschreven.

zoeken op en met je ChromebookMeer weten over de vele en verrassend uitgebreide mogelijkheden van een Chromebook? Dan heeft Van Duuren Media het boek Ontdek de Chromebook van Henk van de Kamer en Ronald Smit voor je klaarstaan. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die u nodig hebt om het meeste uit uw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS nogal af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.