Aan het werk met Affinity Photo, Designer en Publisher

Aan het werk met Affinity Photo, Designer en Publisher

Affinity Photo, Designer en Publisher is een reeks van drie professionele, creatieve programma’s voor het maken en bewerken van illustraties, foto’s, ontwerpen, drukwerk, technische tekeningen en veel meer. De software is een alternatief voor Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign. Affinity is voordeliger dan de apps van Adobe (er is geen abonnement) en doet op de meeste punten niet onder voor de Adobe-software en overtreft deze zelfs op sommige vlakken. Hieronder lees je hoe je aan het werk gaat met Affinity Photo, Designer en Publisher. Dit is het 1ste deel van het 1ste hoofdstuk uit het boek Werken met de Affinity-Suite, geschreven door Mark van Heck en Marloes Otten.

Affinity Photo, Designer en Publisher

Affinity bestaat uit drie programma’s:

  • Photo Voor het bewerken van foto’s en andere afbeeldingen en voor het maken van fotomontages, vrije getekende of geschilderde creaties en combinaties daarvan.
  • Designer Voor het maken van illustraties, logo’s, ontwerpen, plattegronden, technische tekeningen en andere vectortekeningen 
  • Publisher Voor het samenstellen en vormgeven van folders, tijdschriften, boeken, posters en ander drukwerk en digitale publicaties.

De logo’s van Affinity Photo, Designer en Publisher.

De grenzen zijn niet heel strikt. Veel functies vindt u in verschillende programma’s terug. Ook kunt u moeiteloos van het ene naar het andere programma overstappen. Hebt u bijvoorbeeld een document geopend in Photo, maar werkt u toch liever verder in Designer? Geen probleem. Met twee muisklikken (File, Edit in Designer) hebt u alle Designer-gereedschappen tot uw beschikking. Overschakelen vanuit Publisher kan zelfs nog gemakkelijker. Hier roept u met één klik de gereedschappen van een van de andere programma’s op.

Desktop en iPad

De reguliere versies van de programma’s zijn beschikbaar voor Mac en Windows. Daarnaast is er een mobiele, volledige versie van elk programma voor de iPad. De gebruikersomgeving ziet er hier anders uit dan op een desktopcomputer, maar alle functies zijn beschikbaar. Voor sommige functies is dit ideaal. U kunt bijvoorbeeld op de iPad met een digitale pen direct tekenen in Photo of Designer. Andere zaken, zoals het vormgeven van een forse brochure, gaan gemakkelijker op een desktopcomputer met een groot scherm.


Dezelfde illustratie in Affinity Designer op een desktopcomputer en op een iPad. De gereedschappen aan de linkerkant komen grotendeels overeen. De panelen die u op de iPad aan de rechterkant vindt, staan op de desktop in het menu (Window).

Gelukkig hoeft u niet te kiezen. Ook hier is het gemakkelijk om bestanden uit te wisselen zodat u apparaten kunt combineren. Als u opslaat in iCloud of Dropbox, kunt u een tekening maken op uw iPad, deze vervolgens rechtstreeks openen op uw desktop en daar verder werken. U hoeft dat niet eens in hetzelfde programma te doen: u kunt tekenen in Photo op de iPad en de afbeelding bewerken in Designer op uw laptop. Elke combinatie is mogelijk. Als u niet in de cloud opslaat, gaat het iets omslachtiger, maar ook dan kunt u een Affinity-bestand van uw iPad naar uw computer sturen (bijvoorbeeld via mail of AirDrop) om daar verder te werken.

Licenties

Voor de Affinity-software betaalt u één keer een vast bedrag. Er is dus geen maandelijks of ander periodiek abonnement. Na aanschaf kunt u gratis updates downloaden en installeren, tot de volgende versieverandering. Zo kwamen versie 1 van Designer, Photo en Publisher uit in respectievelijk 2014, 2015 en 2019. Upgrades waren gratis tot november 2022, toen versie 2 verscheen. Bezitters van versie 1 konden hun versie gewoon blijven gebruiken of overstappen naar versie 2 met veertig procent korting.

Een desktopversie voor één besturingssysteem van elk programma kost ongeveer 75 euro (zomer 2023). Voor de iPad-versie betaalt u per programma ongeveer twintig euro. Daarnaast zijn er vaak tijdelijke kortingen van 25 procent of meer, vooral rondom feest- en andere bijzondere dagen. Daar staat tegenover dat de prijzen sinds versie 1 wel gestegen zijn.

Maar dit boek gaat over alle drie de programma’s en we gaan er dan ook van uit dat u in meer dan één programma geïnteresseerd bent. Dan is het de moeite waard om de universal license of universele licentie aan te schaffen. Voor ongeveer 180 euro kunt u dan alle drie de programma’s installeren voor Mac, Windows én iPad.

Twijfelt u over de aanschaf? U kunt elk programma gratis dertig dagen proberen.

Aanschaffen en installeren

U kunt de software downloaden en installeren vanaf de Affinity-website (affinity.serif.com) of vanuit de stores van Apple en Microsoft. Als u rechtstreeks bij Affinity koopt of een universele licentie wilt, moet u een gratis Affinity-account maken.

Gratis probeerversie installeren

Download het programma dat u wilt proberen vanuit de store van Apple of Microsoft. Het wordt automatisch geïnstalleerd. Als u het programma start, krijgt u drie opties: Activate, Try en Buy. Kies onder Try de optie Begin my 30-day trial. U kunt het programma nu dertig dagen gratis gebruiken. De volgende keer dat u het programma start, ziet u hoeveel dagen er nog over zijn. U kunt de probeerversie ook downloaden vanaf de Affinity-website. Kies daar Try for free bij het desbetreffende programma of de universele licentie. Daarvoor moet u een account maken.


Aankoop- en uitprobeeropties van één programma (hier Publisher) en de algemene Universele licentie op affinity.serif.com.
Licentie aanschaffen

In het opstartscherm van de probeerversie kunt u Buy now kiezen. U krijgt dan de mogelijkheid om een licentie voor de huidige app of een universele licentie voor alle apps te kopen. Als u de laatste mogelijkheid kiest, moet u een Affinity-account maken.

U kunt ook een licentie kopen op de Affinity-website. Ga naar affinity. serif.com en kies bovenaan een van de programma’s. Blader helemaal naar beneden voor de verschillende koopopties. Hiervoor moet u altijd een account maken.

Licentie activeren en aan het werk met Affinity Photo, Designer en Publisher?

U activeert een licentie door binnen een Affinity-programma in te loggen op uw Affinity-account. Als u één app via de appstore kocht, is dat niet nodig. Als u de licentie kocht via de Affinity-website of een universele licentie gebruikt, dan moet dat wel:

  1. Klik linksboven op de naam van het programma en kies My account, of klik rechtsboven op de accountknop (met een getekend hoofdje).
  2. Voer uw naam en wachtwoord in om in te loggen.
  3. Het programma is geactiveerd en u hebt vanuit dit scherm toegang tot allerlei extra’s (gratis en gekochte lettertypen, penselen en meer).
Meer programma’s downloaden

Aanvullende programma’s kunt u downloaden vanaf de appstores. Desktopprogramma’s waarvoor u een licentie kocht, kunt u ook downloaden vanaf de Affinity-website.

  1. Ga naar affinity.serif.com.
  2. Log in via het accountknopje rechtsboven (cirkeltje met getekend hoofdje).
  3. Klik op hetzelfde knopje en kies nu V2 licenses and downloads, View license.
  4. Hier kunt u de software direct downloaden. Voor de mobiele versies staat er een QR-code. Als u deze scant met een iPad komt u in de appstore bij het juiste programma terecht.

Met een universele licentie kunt u vanuit uw Affinityaccount alle programma’s en versies downloaden.

Zo ga je aan het werk met Affinity Photo, Designer en Publisher. In een volgende blogpost kun je lezen wat de verschillen zijn met Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign en waarom je, als je gewend bent aan de Adobe-software, makkelijk aan het werk kunt met de Affinity-suite.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.