de functie ALS in Excel

De functie ALS in Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Kiezen kan soms lastig zijn, laat de computer het voor je doen. Bijvoorbeeld met de functie ALS in Excel. Onderstaande tip is afkomstig uit mijn boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel, waarin je zoals de titel wellicht al doet vermoeden nog véél meer handigheden aantreft!

Met de functie ALS laat je Excel keuzes maken. Een formule met ALS bouw je als volgt op. Na =ALS( geef je de voorwaarde op waarnaar gekeken moet worden; na een puntkomma volgt wat Excel moet doen als de voorwaarde waar is: een berekening maken of tekst weergeven; na nog een puntkomma geef je op wat je wilt zien in de andere gevallen.

ALS, en dan?

Je kunt de functie ALS een woord (of zin) laten weergeven. Je hebt bijvoorbeeld vanaf cel B2 een serie getallen onder elkaar. Is het getal kleiner dan 20, dan moet er ‘te laag’ bij komen en bij getallen vanaf 20 moet ‘goed’ verschijnen. Plaats hiervoor in C2 de formule:

=ALS(B2<20;"te laag";"goed")

  • Plaats de tekst die je wilt zien, tussen dubbele aanhalingstekens. Typ niet tweemaal het enkele aanhalingsteken ‘, maar je hebt het dubbele aanhalingsteken “ nodig.

Kopieer deze formule omlaag.

Je kunt met ALS ook een bedrag vermenigvuldigen met het ene of met het andere kortingspercentage. In dit voorbeeld staat het bedrag in A2. Is het bedrag kleiner dan 500, dan doe je A2 maal 2 procent, en anders doe je A2 maal 5 procent. In dit voorbeeld staat het bedrag in A2, de formule in B2 is:

=ALS(A2<500;A2<em>2%;</em>A25%)

De formule controleert of A2 kleiner is dan 500; als dat waar is, is de berekening A2 maal 2%. Is dat niet het geval, dan wordt de berekening A2 maal 5% uitgevoerd.

  • Omdat in beide opties ‘maal A2’ voorkomt, kun je deze formule ook korter schrijven, namelijk als:
    =ALS(A2<500;2%;5%)*A2
    Nu is het verhaal: is het bedrag kleiner dan 500, neem dan 2 procent, neem anders 5 procent en doe dat maal A2.
de functie ALS in Excel
Met een ALS-formule geef je een bepaalde voorwaarde op.

De 100+ beste tips & trucs voor Excel

De 100+ beste tips & trucs voor Excel, tweede editie

Excel is een echt werkpaard, maar het is niet het makkelijkste programma om onder de knie te krijgen. Als gevolg van de vele verborgen mogelijkheden loopt u al gauw het risico dat u met eenvoudige en routineklussen langer bezig bent dan strikt noodzakelijk, of erger nog: het bijltje erbij neergooit. En dat is jammer, want Excel biedt héél veel kracht, voor elk type gebruiker.

In het boek De 100+ beste tips & trucs voor Excel deelt de auteur meer dan honderd van zijn favoriete Excel-tips die hij in de afgelopen jaren heeft ontdekt. Aan de hand van veel voorbeelden worden zaken toegelicht die het werken met Excel sneller, efficiënter en leuker maken.

Meer tips over Microsoft Excel:

Alle Excel-tips en trucs op Computer Creatief vind je HIER


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.