In alle heisa rondom Facebook begint een ding steeds meer op te vallen: het zwijgen van oprichter Mark Zuckerberg himself. Ook de andere directieleden zijn daar niet blij mee.
Als je bedrijf ineens in zeer zwaar weer verkeert, is het zaak om als directeur (of CEO zoals dat tegenwoordig zo mooi heet) vooral je gezicht te laten zien. Al is het maar om je eigen mensen publiekelijk een hart onder de riem te steken. En je klanten een eerlijke uitleg van alle problemen te geven. Dat werkt veelal het best: openheid van zaken. Zo niet bij Facebook. Mark Zuckerberg – oprichter van het bedrijf – lijkt sinds de schandalen rondom datamisbruik van gebruikers en mogelijke verkiezingsmanipulaties – van de aardbodem verdwenen. Dit tot ongenoegen van de overige directieleden van het bedrijf. U kunt hier op de site van CNN lezen wat zij van de gang van zaken denken.
Vaarwel Facebook?
Wat Zuckerberg de wereld op dit moment vooral laat zien is hoe het niet moet. Stilzwijgen zorgt alleen maar voor meer onrust en vooral wantrouwen. Want het aloude ‘wie zwijgt, stemt toe’ is natuurlijk nog altijd van kracht. En dat is precies wat het hele bedrijf Facebook nu uitstraalt. Wat dat uiteindelijk voor gevolgen gaat hebben voor de het sociale medium is erg afwachten. Lukt het Zuckerberg of een van z’n meer PR-begaafde collega’s de schade te beperken? Of leidt het tot een nog verdere leegloop van vooral de jongere generatie? Juist zij zijn erg gevoelig voor privacy-gerelateerde zaken, ouderen lijkt dat allemaal een stuk minder te boeien. Probleem voor de jongeren is dat alternatief Instagram ook in handen is van Facebook. Vandaar dat langzaam maar zeker al een steeds grotere stroom vertrekkende Facebookers naar gedoodverfde concurrent Snapchat gaande is. Mogelijk wordt die uitstroom nu versneld. Dat Facebook helemaal gaat verdwijnen lijkt ons in dit stadium moeilijk voor te stellen. Tenzij er nog meer vuiligheid naar boven komt natuurlijk.
Praten
Facebook gaat vandaag om tafel zitten met afgevaardigden van de Amerikaanse senaat. Want ja, ook de politiek wil nu wel eens weten wat er gaande is. Rondom de meest recente presidentsverkiezingen hangt sowieso al een wolk van chaos. Fake news is een hot item. En Facebook zelf lijkt daar nu ook hard aan meegewerkt te hebben. Het op grote schaal (proberen te) beïnvloeden van verkiezingen is in de vrije westerse wereld geen sinecure. Als de bewijzen zich verder opstapelen en Zuckerberg blijft zwijgen, rest hem uiteindelijk mogelijk weinig anders dan af te treden als CEO. Die blamage kan hij voorkomen door snel van zich te laten horen. Maar eigenlijk is het al te laat. Facebook zal nooit meer op de oude manier kunnen blijven functioneren. Ze zullen privacy van gebruikers meer dan ooit moeten garanderen en inzichtelijk maken. Mogelijk door controle van externe organen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.